Генріх XIV (герцог Баварії)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Генріх XIV
Народився29 вересня 1305(13050929)
Лансгут
Помер1 вересня 1339
Лансгут
·проказа
ПохованняSeligenthal abbeyd
Країна Священна Римська імперія
Національністьнімець
Діяльністьсуверен
Титулгерцог Нижньої Баварії
Термін1310—1339 роки
ПопередникСтефан I
НаступникІоганн I
Конфесіякатолицтво
РідВіттельсбахи
БатькоСтефан I
МатиЮтта Свідницька
Брати, сестриElizabeth of Bavariad і Оттон IV
У шлюбі зМаргарита Люксембург
Діти2 сина
1 бастард

Генріх XIV Старший (*Heinrich XIV, 29 вересня 1305 — 1 вересня 1339) — герцог Нижньої Баварії у 1310—1339 роках. Деякі дослідники позначають його номером «II», рахуючи герцогів з початку правління роду Віттельсбахів у Баварії.

Життєпис

[ред. | ред. код]

Походив з династії Віттельсбахів. Син Стефана I, герцога Нижньої Баварії, і Ютти Свидницької. Народився у 1305 році у Лансгуті. Після смерті в 1310 році батька Генріх XIV став спільно з молодшим братом Оттоном IV правителем герцогства. За опікунство над малими герцогами почали боротьбу родич Людвіг IV, герцог Верхньої Баварії, і Фрідріх Габсбург, герцог Австрії. 9 листопада 1313 року Людвіг IV розбив австрійські війська в битві при Гамельсдорфі, і Фрідріх австрійський був змушений відмовитися від претензій на Нижню Баварію.

Надалі Генріх XIV опинився під опікою герцога Верхньої Баварії. Людвіг IV використовував ресурси Нижньої Баварії у боротьбі з Фрідріхом Габсбургом за імператорську корону. Втім, навіть подорослішавши, герцог Верхньої Баварії залишився союзником імператора Людвіга IV.

Втім більше уваги Генріх XIV приділяв стосункам з братом Оттоном IV та стриєчним (двоюрідним) братом Генріхом XV. Стосунки з ними поступово загострилися через невирішеність питання розподілу Нижньої Баварії, оскільки брати Генріха XIV відмовлялися від спільного керування Нижньою Баварією. У 1322 році справа дійшла до війни, в якій жодна зі сторін не мала суттєвої переваги.

1322 року в Празі відбулися заручини з Маргаритою, донькою Яна I, короля Богемії. 1328 року в місті Штраубін оженився на доньці короля Богемії. Зрештою у 1331 році відбувся розподіл, за яким з герцогства було виділено Бурггаузен та Деггендорф. Але вже у 1332 році брати-герцоги вирішили повернутися до спільного панування.

У 1333 році після смерті стриєчного брата Генріха XV приєднав герцогство Баварія-Деггендорф. Незабаром оголосив свого старшого сина співволодарем. Того ж року Генріх XIV стає кандидатом на корону Німеччини, коли імператор розглядав можливість свого тимчасового зречення під час тривалого конфлікту з папським престолом.

Проте через розподіл Нижньої Баварії та підтримку короля Богемії погіршилися відносини з імператором Людвігом IV. У 1336—1337 роках супроводжував свого тестя — богемського короля — у поході до Пруссії. Лише у 1339 році було досягнуто примирення з імператором Людвігом IV, яке було закріплено весіллям між сином Генріха XIV — Іоганном, і донькою Людвіга IV — Ганною. натомість герцог Нижньої Баварії отримав область Бурггаузен.

У лютому 1339 роки Генріх XIV помер у м. Лансгут від прокази. Йому спадкував син Іоганн I.

Родина

[ред. | ред. код]

Дружина — Маргарита, дочка короля Богемії Яна Сліпого

Діти:

  • Іоганн I (1329—1340), герцог Нижньої Баварії у 1333—1340 роках
  • Генріх (1330)

Бастард:

  • Еберхард

Джерела

[ред. | ред. код]
  • Kurt Reindel: Heinrich XIV., Herzog von Bayern. // Neue Deutsche Biographie (NDB). Band 8, Duncker & Humblot, Berlin 1969, ISBN 3-428-00189-3, S. 345. (нім.)