Грайм

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Реп-музика
Стилістичні походження
Походження
Типові інструменти
Популярність Північна Америка, Європа
Регіональні сцени
Іспанія - Італія - Нідерланди - Німеччина - Польща - Росія - США - Україна
Інші теми
Бітбокс - Брейк

Ґрайм — музичний жанр, який виник на початку 2000-х років у східному Лондоні. Ґрайм поєднує в себе такі жанри як герідж та дабстеп. Звучання супроводжується темпом у 138 ударів у хвилину, мінімальним брейкбітом яскраво вираженими малими барабанами, «консольними» звуками, та глухими басами. Як правило, на ці музичні заготовки, так званих «ріддімів» записується швидка ритмічна читка. Атмосфера треків часто дуже агресивна.

Основні представники[ред. | ред. код]

Найвідоміші представники грайма:

Інші відомі представники жанру: Crazy Titch, DaVinChe, Jammer, JME, Ruff Sqwad, Terror Danjah, Wonder, Devlin, Rape Wolf и т. д.

Ґрайм в Україні[ред. | ред. код]

У 2019 році, за підтримки програми Selector Live[1] Британської Ради в Україні в рамках премії Rap.ua Awards у Харкові відбувся виступ одного з найяскравіших представників британського ґрайму — Ghetts. Цей досвід виявився позитивним і вже через пів року Харків відвідав молодий артист Yizzy — нова зірка жанру. Пізніше кадри цього перформансу[2] увійдуть до кліпу артиста "Hustle hard", офіційного саундтрека до гри FIFA 20[3]. За пультом під час виступу Yizzy стояв Logan Sama (BBC Radio 1) — людина, яка багато в чому вплинула на розвиток грайм-культури. Перед виступом Yizzy, Логан провів лекцію про створення незалежного автентичного жанру культури на прикладі британського грайму, яку відвідало понад триста глядачів.

У травні 2020 року харківська команда Some People видала короткометражний документальний фільм про розвиток ґрайму в Україні[4].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Концерти Selector Live | British Council Україна. www.britishcouncil.org.ua (укр.). Архів оригіналу за 12 травня 2020. Процитовано 6 травня 2020.
  2. Yizzy на RAP.UA Showcase: как это было. rap.ua (ru-RU) . 4 жовтня 2019. Архів оригіналу за 18 вересня 2020. Процитовано 6 травня 2020.
  3. FIFPlay. Hustle Hard - Yizzy - FIFA 20 Soundtrack. FIFPlay (амер.). Архів оригіналу за 28 жовтня 2020. Процитовано 6 травня 2020.
  4. "Grime in Ukraine" - фільм rap.ua про історію ґрайму в Україні. rap.ua (ru-RU) . 4 травня 2020. Архів оригіналу за 8 травня 2020. Процитовано 6 травня 2020.