Демокед

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Демокед
Народився6 століття до н. е.
Кротоне, Калабрія, Італія
Помер5 століття до н. е.
Кротоне, Калабрія, Італія
Діяльністьлікар
Галузьфілософія
Знання мовдавньогрецька
БатькоCalliphon of Crotond

Демокед — один з перших відомих давньогрецьких лікарів, який жив у середині V — на початку IV століття до н. е.

Життєпис

[ред. | ред. код]

Інформація про нього є в «Історії» Геродота[1]. Народився у місті Кротоне, що у Південній Італії, в родині знатного громадянина Калліфона. З дитинства вичав медичну науку. З якогось приводу посварився з батьком й переїхав на острів Егіну. За один рік як приватний лікар Демокед здобув високий авторитет. Наступного року його найняли як громадського лікаря з платнею в 1 талант. Наступного року він вже обіймав посаду громадського лікаря Афін з платнею в 1,6 талантів. Потім Демокеда найняв тиран острова Самос Полікрат за 2 таланти. При його дворі кротонський лікар перебував до 522 року до н. е., коли Полікрата було підступно захоплено сатрапом Лідії Оройтом. Після цього Самос було захоплено, а Демокед став рабом. До 518 року він жив при сатрапі Оройті. Після страти Оройта за наказом перського царя Дарія I Демокеда разом з іншими рабами Оройта перевезли до Суз — столиці імперії.

Деякий час Демомед тут жив у невідомості. Але нещасний випадок з царем Дарієм допоміг кротонцю проявити свої лікарські здібності. Демокед зміг вилікувати царя, потім лікував царицю Атоссу. У підсумку став співтрапезником Дарія I. Але Демокед не міг залишати царський палац та Сузи.

Врешті-решт Демокеду під час плавання перського флоту вдалося втекти до Тарента, звідти він повернувся до Кротону. Тут Демокед одружився з донькою Мілона Кротонського. Про подальшу долю його згадок немає.

Діяльність Демокеда сприяла піднесенню авторитета Кротонської медичної школи, її значимість визнали як у Греції, та й у Перській державі.

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. Herodot 3,125.

Джерела

[ред. | ред. код]
  • Bruno Centrone: Démocédès de Crotone. // Richard Goulet (Hrsg.): Dictionnaire des philosophes antiques, Bd. 2, CNRS Éditions, Paris 1994, ISBN 2-271-05195-9, S. 643 (фр.)