День прикордонника (Росія)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Нарукавний знак (нашивка) Прикордонних військ КДБ СРСР .
Спеціальне гасіння поштовий конверт і марка на честь 70-річчя прикордонних військ, 1988 рік .

День прикордонника (рос. День пограничника) — професійне свято особового складу прикордонних військ КДБ СРСР і прикордонної служби ФСБ Росії.

Відзначається щорічно 28 травня. Ця традиція донині підтримується і в деяких країнах СНД[1].

Історія[ред. | ред. код]

Декретом Раднаркому, від 28 травня 1918 року, була заснована прикордонна охорона РРФСР . Тоді ж було створено Головне управління прикордонної охорони Української РСР, в яке в повному складі перейшли офіцери колишнього управління окремого корпусу прикордонної варти, яке охороняло деякі рубежі Російської імперії . Правонаступником цих структур стала Федеральна прикордонна служба Росії (ФПС Росії), створена указом президента Росії 30 грудня 1993 року, яка до цієї дати носила назву — прикордонні війська Комітету державної безпеки Союзу Радянських Соціалістичних Республік (ПВ КДБ СРСР). У травні 2003 року ФПС Росії перейшла у відання ФСБ і стала називатися «Прикордонна служба Федеральної служби безпеки Російської Федерації».

«День прикордонника» святкується починаючи з 1958 року, коли Рада міністрів СРСР ухвалила постанову про заснування святкування «Дня прикордонника». Саме святкування направлено на демонстрацію бойової потужності прикордонних військ, а також на підняття бойового духу офіцерів, прапорщиків, мічманів, сержантів, старшин, солдатів і матросів, які виконують військовий обов'язок перед країною на морі і на суші.

У «День прикордонника» прийнято покладати квіти до військових пам'ятників, в тому числі до Могили невідомого солдата, в знак поваги захисникам Вітчизни.

День прикордонника на пострадянському просторі[ред. | ред. код]

Низка республік колишнього Союзу РСР після здобуття незалежності зберегли і продовжують відзначати це свято, наблизивши контекст до національного. Так, в Білорусії[2], Киргизії[3], Таджикистані день прикордонника відзначають 28 травня, як і в Російській Федерації.

На території України «День прикордонника» 30 квітня відзначають з 2018 року[4].

У Туркменістані «День прикордонників» відзначають 11 серпня, оскільки в цей день в 1992 році була створена державна прикордонна служба Туркменістану[5].

У Казахстані «День прикордонника» відзначають 18 серпня.

У Латвії «День прикордонника» відзначають 7 листопада з 2015 року[6].

У Молдові «День прикордонників» відзначають 10 червня.

В Азербайджані ж «День прикордонника» відзначають 18 серпня, бо саме 18 серпня 1919 року парламентом Азербайджанської демократичної республіки був підписаний указ «Про охорону державного кордону Азербайджанської республіки» і закон про створення прикордонної митної варти в Азербайджанській республіці. У I статті закону, що складався з 8 статей, говорилося: «Створити 99 прикордонних постів у складі 992 прикордонників вздовж всього кордону Азербайджану згідно з додатковими пунктами дислокації з метою охорони кордонів Азербайджанської республіки від незаконної торгівлі і боротьби з контрабандою». А в 2000 році президент Азербайджану Гейдар Алієв оголосив 18 серпня днем професійного свята прикордонників[7].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. История празднования дня пограничника. Архів оригіналу за 2 вересня 2019. Процитовано 28 травня 2021.
  2. День пограничника в Белоруссии. Архів оригіналу за 14 квітня 2016. Процитовано 28 травня 2021.
  3. День пограничника в Киргизии. Архів оригіналу за 4 березня 2016. Процитовано 28 травня 2021.
  4. День пограничника на Украине. Архів оригіналу за 13 травня 2021. Процитовано 28 травня 2021.
  5. Президент Туркменистана поздравил пограничников. Архів оригіналу за 26 січня 2022. Процитовано 28 травня 2021.
  6. Инара Мурниеце (22 жовтня 2015). Grozījumi likumā "Par svētku, atceres un atzīmējamām dienām" (латис.). Сейм Латвии. Архів оригіналу за 5 березня 2021. Процитовано 16 лютого 2016.
  7. Пограничным войскам Азербайджана исполняется 91 год

Посилання[ред. | ред. код]