Дереволаз блакитний

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Дереволаз блакитний
Дереволаз блакитний
Дереволаз блакитний
Біологічна класифікація
Царство: Тварини
Тип: Хордові
Клас: Земноводні
Ряд: Безхвості
Родина: Дереволазові (Dendrobatidae)
Рід: Дереволаз
Вид: Дереволаз блакитний
Dendrobates azureus
Cuvier, 1797
Посилання
Вікісховище: Category:Dendrobates azureus
Віківиди: Dendrobates azureus
ITIS: 662233
NCBI: 238114

Дереволаз блакитний (лат. Dendrobates azureus) — вид родини древолазових (Dendrobatidae), за іншими даними — одна з колірних варіацій дереволаза плямистого (Dendrobates tinctorius).

Зовнішній вигляд[ред. | ред. код]

Довжина тіла блакитного древолаза становить до 5 см. Самці дещо дрібніші за самок. У цих амфібій тулуб блакитний з чорними плямами і сині лапки.

Поширення[ред. | ред. код]

Блакитний древолаз зустрічається лише в невеликому регіоні на кордоні Бразилії, Французької Гвіани і Суринаму. Він населяє савану і тропічні ліси округу Сіпалівіні і живе головним чином на землі, в листі, харчуючись дрібними комахами. Через невеликий ареал цей вид знаходиться під загрозою зникнення. Основну небезпеку для нього становить знищення лісів навколишніми мисливцями. На мові індійців тріо, що живуть в Сіпалівіні, ця жаба називається «окопіпі».

Поведінка[ред. | ред. код]

Блакитні древолази активні удень. На відміну від древолазів інших видів, блакитні древолази живуть у великих, до 50 особин, групах, населяючи зарослі чагарником виходи каміння по берегах.

Розмноження[ред. | ред. код]

Блакитний дереволаз

Самки відкладають ікру в печерах або на берегах малих водойм. Через 12-16 днів з'являються пуголовки, обидва батьки транспортують їх до водойми. Перетворення пуголовка в дорослу особину триває від 80 до 100 днів.

Отрута[ред. | ред. код]

Шкірні залози блакитного древолаза виділяють слиз, що містить сильну отруту. Ця отрута захищає тварину як від грибків і бактерій, так і від природних ворогів, яких інстинктивно відлякує також попереджуюче яскраве забарвлення блакитного дереволаза. Але в порівнянні зі спорідненими видами, наприклад Phyllobates terribilis, цей дереволаз володіє не дуже токсичною отрутою.

Утримання в неволі[ред. | ред. код]

Блакитний древолаз, як і багато інших представників родини дереволазів — популярна тераріумна тварина. Останнім часом його досить часто розводять у штучних умовах.

Посилання[ред. | ред. код]