Джефф Сарвер

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Джефф Сарвер
Народження 14 травня 1978(1978-05-14) (45 років)
Кінгстон, Фронтенак, Онтаріо, Канада
Рейтинг ФІДЕ 2266[1]

Джефф Сарвер (нар. 14 травня 1978, м. Кінгстон) — канадський шахіст, чемпіон світу з шахів в категорії до 10 років в Пуерто-Рико 1986 р. Завдяки своїй харизмі та шаховому таланту, він став впізнаваною медіа-персоною. Його шахова кар'єра та нетрадиційний спосіб життя його сім'ї стали темою багатьох статей та телепередач.

Рання кар'єра[ред. | ред. код]

У віці 4 років Джефф дізнався правила гри від своєї 6-ти річної сестри, Юлі. А вже у віці 6 років почав грати в шаховому клубі на Манхеттені, що в Нью-Йорку (Manhattan Chess Club), який на той час був найбільш престижним шаховим клубом світу. Брюс Пандолфіні, менеджер клубу, був настільки вражений талановитими дітьми, що дав їм пожиттєве членство в клубі, яке зазвичай давалось гросмейстрам.

Кожного року, Джефф (по закінченню 7 років) розважав натовп граючи одночасно з 40 шахістами в так званий сеанс одночасної гри, на честь Дня Канади (національне свято в Канаді) на Парламентському пагорбі в Оттаві.

Також, його можна було побачити в Парку Вашингтона в Нью-Йорку де він грав в швидкі шахи, приковуючи увагу глядачів, що спостерігали за його грою.[2]

В 1986 році, Джефф Сарвер, як представник Канади виграв Чемпіонат світу з шахів для юніорів до 10 років в Пуерто-Рико.

Ален Кауфман, голова Американського Шахового Товариства, сказав: «Джефф в свої 9 років сильніший за Боббі (Фішера) в його 11». А Брюс Пандолфіні сказав: «З-поміж тисячі інших дітей, яких я вчив, Джефф — найбільш неординарний молодий гравець, якого я коли-небудь зустрічав».[3]

Публічне життя[ред. | ред. код]

Коли Джеффу було всього 8 років, його ентузіазм до шахової гри, прикував увагу гросмейстра Едмара Медніса, який запросив його для аналізу партії поміж Гаррі Каспаровим та Анатолієм Каповим на PBS (американська станція телебачення), що відбувся в рамках Чемпіонату світу з шахів в 1986 році. Джефф та його сестра Юля (що також була чемпіонкою світу серед дівчат, старших 10-ти років) знову виступали на телебаченні, коментуючи партію-реванш в 1987 році. Після цієї події вони двоє стали впізнавані в медіа-кругах і почали з'являтись в різних телепередачах, а також стали темою для документального фільму.

Деякі журнали такі як CQ i Sports Illustrated писали про Джеффа і його сім'ю, підкреслюючи дивний стиль їх життя та висуваючи припущення щодо безпеки талановитих дітей.

Батько Джеффа заборонив йому займатись шаховою кар'єрою, коли зрозумів, що скоро буде не в змозі контролювати життя свого сина. Вони переїхали з Нью-Йорку до Онтаріо.

Після великої статті в Vaniy Fair, про насилля тата Майка над Джеффом та Юлею, служба з захисту дітей забрала їх у батька та віддала на догляд в прийомну сім'ю. Тато Джеффа не був прихильником структур та державної системи, він не відпускав дітей до школи і ходили слухи, що він знущався над ними психологічно та фізично. Однак, Джефф та Юлія втекли з прийомної сім'ї до свого батька і переховувались від служб, щоб їх знову не забрали. З того часу трійця переховувалась, живучи в різних країнах і звикнувши до простого способу життя.

«В пошуках Боббі Фішера»[ред. | ред. код]

В 1993 році було знято фільм «В пошуках Боббі Фішера», в якому Джефф був взятий за образ героя, якого звали Джонатан Рой. У фінальній партії Джонатан Рой отримав пропозицію нічиї, яку він не прийняв і програв. Але в реальньому житті Джефф Сарвер і його опонент Джошуа Вайцкін свою партію зіграли в нічию і розділили поміж собою перше місце. Тоді Джеффу було всього 7, а Джошуа — 9 років. Ще одна партія відбулась між ними в 1985 році і закінчилась перемогою Джеффа.

Участь в турнірі після років перерви[ред. | ред. код]

У вересні 2007 року Джефф взяв участь в 10 Міжнародному Турнірі по швидких шахах за кубок Мальборкського Замку. Він посів третє місце з рахунком 7/9 у групі з 86 гравців, включаючи чотирьох гросмейстерів. Оскільки він не мав міжнародного рейтингу, йому присудили технічних 2300 балів.

Покер[ред. | ред. код]

В грудні 2008 року Джефф почав брати участь в Європейському Покер Турнірі, завершивши 5 турнірів з грошовими нагородами. При цьому посівши 10-те місце під час EPT Warsaw в жовтні 2009-того і 3-тє місце в листопаді 2009 року на EPT Vilamoura з виграшем 156,170 євро.[4]

Радіоінтерв'ю[ред. | ред. код]

19 грудня 2010 році Сарвер був запрошений на Інтерв'ю до Всесвітньої служби Бі-Бі-Сі. В якому він відверто розповів про своє життя, досвід свого дитинства та стосунки зі своїм батьком-насильником. Він також розповів про успішні роки працюючи в нерухомості у Сполучених Штатів у свої 20-ті роки та про свій поточний успіх у професійному покері в Європі у свої 30-ті роки.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Chess Ratings (02.04.2024 11:06:42)
  2. Chess-Results Server Chess-results.com - VI ShakkiNet GM. chess-results.com. Архів оригіналу за 20 квітня 2021. Процитовано 20 квітня 2021.
  3. Sarwer, Jeff. ratings.fide.com. Архів оригіналу за 20 квітня 2021. Процитовано 20 квітня 2021.
  4. Всі Обличчя Джеффа Сарвера. JohnnyBet (ua) . Архів оригіналу за 20 квітня 2021. Процитовано 20 квітня 2021.

Посилання[ред. | ред. код]


  • Партії [1] в базі Chessgames