Джианутрі

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Джианутрі
італ. Isola di Giannutri
Острів Джіаннутрі. Затока Монте-Арджентаріо

Карта
Географія
42°15′ пн. ш. 11°06′ сх. д. / 42.250° пн. ш. 11.100° сх. д. / 42.250; 11.100Координати: 42°15′ пн. ш. 11°06′ сх. д. / 42.250° пн. ш. 11.100° сх. д. / 42.250; 11.100
Місцерозташування Південна Європа,
Середземне море
Акваторія Тірренське море
Група островів Тосканський архіпелаг
Площа 2,6  км² 
Довжина 2,8  км
Ширина 0,5  км
Найвища точка 88 м
Країна
 Італія
Регіон Тоскана
Адм. одиниця Ізола-дель-Джильйо
Населення 13 (2011)
Джианутрі. Карта розташування: Італія
Джианутрі
Джианутрі
Джианутрі (Італія)
Джианутрі. Карта розташування: Тоскана
Джианутрі
Джианутрі
Джианутрі (Тоскана)
Мапа

CMNS: Джианутрі у Вікісховищі

Джианутрі (італ. Isola di Giannutri) — острів в Середземному морі, входить до складу Тосканського архіпелагу. Найпівденніший острів серед островів Тосканського архіпелагу. Адміністративно острів Джианутрі є комуною Джильйо у складі провінції Гроссето регіону Тоскана.

Історія[ред. | ред. код]

Острів називався Artemisia греками і Danium римлянами. В часи римлян острів належfd сім'ї Enobardi, які побудували чудову віллу, руїни якої можна бачити в наші дні і які є визначними пам'ятками. В часи Каролінгів Джианутрі з Джиліо і Арджентаріо належить абатству Трьох Фонтанів. В XIII столітті належить сім'ї Aldobrandeschi і потім переходить до сім'ї Орсіні. Починаючи з XV століття одна з частин the Presidi state.

Рельєф[ред. | ред. код]

На острові є три гори Capel Rosso, Monte Mario і Poggio del Cannone. Скелястий берег з двома пляжами, Gala della Spalmatoio на північному сході і Gala Maestra на північному заході. Існує також багато гротів: найбільш відомий Gala dei Grottoni на південному краю острова.

Природа[ред. | ред. код]

Острів являє собою втілення чистої природи і називається також островом чайок, так як тисячі чайок облюбували його для гніздування. Острів є природним заповідником.

Галерея[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]