Джованні Франческо Карото

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Джованні Франческо Карото

Народження 1480[1][2][…]
Верона, Венето, Італія
Смерть 1555[4][5]
  Верона, Венето, Італія
Країна  Венеційська республіка
Діяльність художник, медальєр, унаочнювач
Напрямок Veronese schoold
Вчитель Liberale da Veronad
Твори Portrait of Bernardo di Sallad, Portrait of a Womand, Red-headed Youth Holding a Drawingd, Q57614029? і Sophonisba Drinking the Poisond
Брати, сестри Giovanni Carotod[6]
Роботи в колекції Штедель, музей Кастельвеккйо, Ермітаж, Музей образотворчих мистецтв, Princeton University Art Museumd, Ашмолеан музей і Національна галерея

CMNS: Джованні Франческо Карото у Вікісховищі

Джова́нні Франче́ско Каро́то (італ. Giovanni Francesco Caroto; 1480, Верона — бл. 1562, там само) — італійський живописець.

Біографія[ред. | ред. код]

Викрадена і знайдена в Україні картина «Рудоволосий юнак з малюнком», бл. 1520. Музей Кастельвеккйо, Верона

Був також відомий під ім'ям Каротіс. Відомостей про життя художника досить мало. Він народився у Вероні, де навчався живопису у Ліберале да Верона, стиль якого значно вплинув на його ранню творчість.

Пізніше Карото перебував під впливом живопису Бартоломео Монтаньї, для зустрічі з яким він здійснив подорож до Мантуї. Художня манера Карото еклектична, у ній помітні різні художні тенденції, вгадується добре знання і захоплення творчістю Рафаеля і Тіціана. Художник писав полотна (а також фрески) на релігійні теми. Окрім цього, його пензлю належить ціла низка чудових портретів, досить різних композиційно, серед яких особливо виділяється «Рудоволосий юнак з малюнком» (1520). Одним з учнів Карото був визначний майстер венеціанської школи Паоло Веронезе.

Художник помер у Вероні після 1562 року.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

  • Мировое искусство (Мастера итальянского Возрождения) / Сост. И. Г. Мосин. — СПб ООО «СЗКЭО „Кристалл“», 2006. — 160 с. ил. (рос.)

Посилання[ред. | ред. код]