Донбасенерго

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Публічне акціонерне товариство "Донбасенерго"
Типбізнес
Галузьелектроенергетика
Спеціалізаціятеплоенергетика
Попередник(и)ДП «Донбасенерго»
Заснованосічень 1930 року
Засновник(и)Держава в Особі Міністерства енергетики та електрифікації України
Штаб-квартира03150, м.Київ, вул. Предславинська, 34 А
Територія діяльностіУкраїна Україна
Ключові особиГолова Правління Бондаренко Едуард Миколайович
Продукціяелектрична, теплова енергія
Послугиремонт та налагодження тепломеханічного та електричного обладнання,
виготовленням запасних частин, проектувальні роботи, та інше.
Власник(и)ПрАТ «Енергоінвест Холдинг» — 60,86 %, Держава Україна (в особі суб'єкта управління об'єктами державної власності — Фонду державного майна України)- 25 % + 1 акція.
Співробітники2500
Холдингова компаніяНАК «Енергетична компанія України»
Структурні підрозділиСтаробешівська ТЕС - не підконтрольна "Донбасенерго"Слов'янська ТЕС
Код ЄДРПОУ23343582
de.com.ua

ПАТ «Донбасенерго» — енергетична компанія України, що займається виробництвом електричної й теплової енергії, ремонтом та налагодженням тепломеханічного та електричного обладнання, виготовленням запасних частин, проектувальними роботами.

60,86 % акцій ПАТ «Донбасенерго» належать Приватному акціонерному товариству «ЕНЕРГОІНВЕСТ ХОЛДИНГ», 25 % + 1 акція — державі в особі Фонду державного майна України.

Структура

[ред. | ред. код]

Компанія має у своєму складі 2 теплові електростанції — Слов'янську ТЕС (сумарна встановлена потужність – 880 МВт) та Старобешівську ТЕС (знаходиться на не підконтрольній Україні території). З березня 2017 р. показники виробничої діяльності активів, розміщених на тимчасово окупованій території в Донецькій області, не включаються у зведену звітність «Донбасенерго» через втрату контролю над ними.

Компанія у своєму складі також має структурні одиниці: «Донбасенергоспецремонт», «Донбасенергоналадка», «Теплоелектропроект», «Енерготорг», «Енергосоцінвест».

У 2020 р. вироблення електроенергії Слов'янською ТЕС склало 3 108 978 тис. кВт/год.

У 2020 р. ПАТ «Донбасенерго» було перераховано в державний і місцевий бюджети податків та інших обов'язкових платежів на суму 1,05 млрд грн, що на 278,8 млн грн, або 36 % більше, ніж у 2019 р.

Керуючі «Донбасенерго»

[ред. | ред. код]

Екологія

[ред. | ред. код]

Свою виробничу діяльність «Донбасенерго» виконує на підставі отриманих діючих дозволів, які регламентують вимоги природоохоронного законодавства. У 2009 році «Донбасенерго» на Старобешівській ТЕС ввело в експлуатацію сучасний модернізований енергоблок – перший та єдиний в Україні екологічний блок № 4 з технологією киплячого шару, який вже тоді відповідав всім сучасним нормам по сірці, азоту та пилу.

На 12-му та 13-му енергоблоках Старобешівської станції були встановлені сучасні електрофільтри, які мінімізують викиди пилу в атмосферу.

На Слов'янській ТЕС було встановлено сучасний електрофільтр на котлоагрегаті № 7 А.

Крім того, на СлавТЕС підготовлено майданчик під будівництво нового сучасного енергоблоку, який буде генерувати «чисту» електроенергію згідно з усіма європейським екологічним стандартам. У грудні 2018 «Донбасенерго» уклало договір на суму 684 млн долларов США з китайською компанією Dongfang Electric Int. Corp про реалізацію проекту.

Два блоки — 6 А і 6 Б на 660 МВт працюватимуть за технологією циркулюючого киплячого шару, що дасть змогу спалювати низькосортне й низькокалорійне вугілля марки «Г», а також відходи вуглезбагачення без підсвічування природним газом. Це вугілля доступне на підконтрольній Україні території Донбасу.

На період будівництва енергоблоку буде створено 1 500 робочих місць, у тому числі для суміжних галузей промисловості. Із запуском нового енергоблоку в роботу на станції буде працевлаштовано ще понад 300 спеціалістів.

Активізація будівельних робіт сприятиме розвитку інфраструктури регіону й новим надходженням до державного та місцевого бюджетів, а також державних цільових фондів.