Дулкар Салман

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Дулкар Салман
малаял. ദുൽഖർ സൽമാൻ
Народився 28 липня 1986(19860728)
Кочі
Громадянство Індія
Діяльність кінематограф, підприємництво
Відомий завдяки актор та бізнесмен
Alma mater Університет Пердью, Toc-H Public Schoold і Mitchell E. Daniels, Jr. School of Businessd
Знання мов малаялам, тамільська, англійська, гінді і телуґу
Роки активності 2012 — тепер. час
Конфесія іслам
Батько Мухаммед Катті
Мати Сулфатх
У шлюбі з Амал Суфія
Нагороди
IMDb ID 4921260

Дулкар Салман (*ദുൽഖർ സൽമാൻ, нар. 28 липня 1986) — індійський актор Моллівуду, бізнесмен. Переможець в номінації Найкраща чоловіча роль премії штату Керала у 2015 році.

Життєпис

[ред. | ред. код]

Походив з родини артистів. Син відомого малаяламського актора Маммутті та Сулфатх. Його двоюрідний брат Макбул Салман теж актор. Народився у 1986 році у м. Кочі. Здобув середню освіту в Школі сіша в м. Ченнаї. Продовжив навчання у США, де вступив до університету Пердью, який закінчив з дипломом бакалавра з управління бізнесом. Деякий час працював у США, втім перебрався до Індії.

Дулкар став досить успішним бізнесменом, відкривши свій вебпортал для торгівлі автомобілями, а пізніше очолив мережу стоматологічних клінік в Ченнаї, став керувати клінікою Motherhood Hospital в Бангалорі, чим займається досі.

Першу роль Дулкару Салману у 2009 році запропонував режисер Шіямапрасад у фільмі «Ritu» («Пори року»). Трохи пізніше до нього звернувся тамільський режисер найду Лінгусамі, який мав намір дебютувати в малаяламскому кіно. Проте обидві пропозиції були відхилені, оскільки Дулкар вирішив, що до роботи в кіно йому слід пізнати різні аспекти кінематографа, що він і вирушив вивчати в Мумбаї в театрального директора Баррі Джона. У 2011 році взяв шлюб з представницею відомої мусульманської родини з Ченнаї.

Для свого кінодебюту Дулкар обрав фільм свого друга — Шрінатха Раджендрана, який також дебютував, але як режисер. Це був фільм «Друге шоу», в якому Дулкар зіграв роль гангстера. Фільм вийшов на екрани 3 лютого 2012 року, був високо оцінений як глядачами, так і критиками, досягши в прокаті позначки у 100 днів.

Наступний фільм Дулкара — «Готель „Устад“», був також тепло зустрінутий і критиками, і глядачами, і став найуспішнішим малаяламським фільмом 2012 року. За роль в цьому фільмі Салман отримав свою першу номінацію на премію Filmfare за найкращу чоловічу роль. У 2013 році у фільмі «Народжений в Америці розгублений індієць» дебютував у цьому фільмі як закадровий виконавець з піснею «Johnny Mone Johnny».

У 2013 році його роль оповідача в «5 Sundarikal» («П'ять красивих жінок») отримала схвальні відгуки. Роль того ж року у фільмі «Neelakasham Pachakadal Chuvanna Bhoom» («Блакитне небо, зелена вода, червона земля») здивував глядачів неординарним стилем.

У 2014 році знявся у романтичній комедії «Salalah Mobiles», проте не мав значного успіху. Того ж року виконав роль у двомовному (тамілі/малаялам) фільмі «Vaayai Moodi Pesavum». При цьому тамільска версія стала більш популярною. Проте справжній успіх прийшов за фільми «Дні Бангалора» та «Вікрамадіт'ян». За роль у стрічці «Різний» від премії Asianet Film Awards здобув нагороду «Зірка року».

У 2015 році Дулкар закріпив свій акторський успіх, знявшись у фільмах «100 днів кохання», «O Kadhal Kanmani» («О, Любов, яблуко мого ока») «Чарлі». За роль в останньому здобув номінацію за найкращу чоловічу роль Кінопремії штату Керала.

Успіх тривав у 2016 році: у фільмі «Калі», що здобув найбільш касовий збір серед фільмів мовою малаялам у день відкриття. За нього у 2017 році отримав номінацію найкращий актор від критиків Asianet Film Awards. Також визнано успішними його ролі у кінострічках «Mudhugauv», «Kammatipaadam», «Ann Maria Kalippilaanu».

У 2017 році знявся у фільмі «Jomonte Suvisheshangal», що також мав успіх, а також у фільмах «Товариш в Америці», «Парава», «Соло». Почалися підготовка до зйомок фільму «Mahanati» мовами телуґу та тамілі.

Родина

[ред. | ред. код]

Дружина — Амал Суфія, архітектор.

Фільмографія

[ред. | ред. код]

Джерела

[ред. | ред. код]