Ей Джей Лі

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ей Джей Лі
Ім'я при народженні англ. April Jeanette Mendez[1]
Прізвисько AJ Lee[1], AJ[1], Miss April[1], Crazy Chick[1], Geek Goddess[1] і Black Widow[1]
Псевдо AJ Lee[2] і Miss April[2]
Народилася 19 березня 1987(1987-03-19)[1][3] (37 років)
Юніон-Сіті, Нью-Джерсі, США[1][2]
Країна  США
Місце проживання Чикаго
Мілвокі
Діяльність професійна реслерка, акторка, письменниця
Alma mater Memorial High Schoold (2005), Школа мистецтв Тіша (2006) і Нью-Йоркський університет
Знання мов англійська
У шлюбі з СМ Панк[1]
Вага 52 кг[2]
Зріст 157 см[1][2]
Автограф
IMDb ID 4054498
Сайт theajmendez.com

Ейпріл Жанетт Мендез, у шлюбі Брукс (англ. April Jeanette Brooks (Mendez), нар. 19 березня 1987) — американська професійна реслерка, що здобула популярність завдяки виступам у федерації реслінгу WWE під ім'ям Ей Джей Лі (англ. AJ Lee). Вона виступала в ролі Генерального менеджера Raw з 23 липня 2012 по 22 жовтня 2012, коли відмовилась від посади. Мендес була зачислена до школи реслінгу в березні 2007 року, навчалась протягом шести місяців до свого першого офіційного матчу. В наступні роки вона вступала в декількох федераціях, включаючи Women Superstars Uncensored (WSU) як Міс Ейпріл. В WSU вона об'єдналась в команду з Брук Картер, де вони завоювали титули командних чемпіонів WSU.

В травні 2009 року Брукс підписала контракт із World Wrestling Entertainment (WWE), і була відправлена на Florida Championship Wrestling (FCW), підготовчий майданчик WWE, де стала виступати під іменем Ей Джей Лі. У FCW вона була Королевою FCW і чемпіонкою FCW серед дів, а також була першою, хто володів двома титулами одночасно. У 2010 році вона брала участь у третьому сезоні NXT вже відкинувши своє прізвище. У травні 2011 року вона стала виступати на бренді SmackDown, сформувавши команду із Кейтлін відому як «Міцні ціпоньки».

За власним признанням, вона гік, дівчина-шибениця, шанувальниця коміксів й відеоігор. WWE підтримувало її імідж, позаяк він відрізняється від типового іміджу дів у WWE, і просувало її як «Богиню гіків». У 2012 і 2014 році отримала нагороду «Слеммі» в номінації «Діва року».

Кар'єра в професійному реслінгу[ред. | ред. код]

Тренування (2007)[ред. | ред. код]

Незабаром після закінчення університету Мендес вступила в школу реслінгу, яка знаходилась в милі від її дому. Щоб оплачувати навчання, вона працювала повний робочий день і стала офіційним учнем в березні 2007, дебютувавши через пів року як «Місс Ейпріл» в незалежний реслінг організації в Нью-Джерсі.[4][5][6][7]

Women Superstars Uncensored (2008—2009)[ред. | ред. код]

10 жовтня міс Ейпріл зазнала поразки у своєму дебютному бою проти Духовної сестриці Жани. Того ж дня вона об'єдналась із Маліа Хосака, щоб стати з нею першими командними чемпіонами WSU. Вони здобули перемогу над Духовними сестричками (Жана та Латаша), але зазнали поразки від Роксі Коттон та Енні Сошіел. У підсумку в ту ж ніч вона зазнала поразки й від самої Малії Хосака. 7 лютого 2009 року Міс Ейпріл об'єдналась із Брук Картер і змогла перемогти Котон та Сошіел та стати командним чемпіоном WSU. Потім, їм вдалося захистити титули в реванші через місяць. 10 квітня Ейпріл брала участь у третьому турнірі «J-Cup». На першому етапі вона здобула перемогу над Коттон, але зазнала поразки у другому (проти Рейн). Того ж дня Ейпріл і Джей Летал виграли титул «Короля і Королеви WSU».

World Wrestling Entertainment / WWE[ред. | ред. код]

Florida Championship Wrestling (2009—2011)[ред. | ред. код]

Мендес підписала контракт з World Wrestling Entertainment 5 травня 2009, і була відправлена на підготовчий майданчик WWE — Florida Championship Wrestling. Мендес дебютувала в FCW 14 серпня під іменем «Ейпріл Лі» в бою «Чотирьох фатальних шляхів», де перемогу здобула Серена Манчіні. У вересні 2009, її ім'я було змінено на «ЕйДжей Лі». Вона почала боротьбу за титул Королеви FCW, і 4 лютого 2010 року перемогла Серену, вигравши корону. В першому раунді чемпіонату FCW серед Дів, Лі перемогла Таміну 29 квітня, але зазнала поразки від Серени у півфіналі 20 травня. 10 червня, Лі кинула виклик Наомі Найт, тодішній чемпіонці FCW, але безрезультатно. У червні 2010 вона з'явилась на домашньому шоу Raw, виступаючи як господиня, а потім як ринг-анонсер на шоу FCW. Наступного місяця, Лі та Серена перервали Найт під час промо. Потім Лі спостерігала як Серена напала на Найт, що зробило її хілом (злим персонажем). Найт продовжувала утримувати титул чемпіонки FCW, перемігши Лі та Серену в матчі потрійної загрози. На 100-м епізоді FCW, Лі боролась із Найт в матчі з подвійним відліком, де їх титули Королеви FCW (ЕйДжей) та чемпіонки FCW серед Дів (Наомі) стояли на кону. 2 вересня, Лі програла Найт в матчі лісорубів, що поклало край їх фьюду.

18 листопада, вона втратила титул Королеви FCW в бою проти Рози Мендес. 16 грудня Ей Джей перемогла Наомі, вигравши титул чемпіонки Дів. Тим самим, вона стала першою Дівой в FCW, яка утримувала два титулі одночасно. Вона утримувала титул аж до 7 квітня, коли програла його Аксані.

NXT та «Міцні ціпоньки» (2010—2011)[ред. | ред. код]

Ей Джей після виключення із конкурсу NXT в листопаді 2010.

31 серпня 2010 року Ей Джей стала учасником NXT, де її профі став Прімо. 7 вересня Ей Джей дебютувала на NXT та об'єдналась із Прімо для бою з Аксаною та її профі Голдастом у змішаному матчі. Тієї ж ночі, вона змагалась в «Танцювальному Конкурсі» та в «Захопленні Прапору», але безуспішно. Наступного тижня, вона зазнала своєї першої поразки в матчі з Прімо проти Кейтлін та Дольфа Зігглера. Протягом двох наступних тижнів, Ей Джей виграла три конкурси, і 5 жовтня на епізоді NXT, у неї та Кейтлін була однакова кількість виграних конкурсів. Кейтлін отримала імунітет, в опитуванні через реакцію натовпу. Ей Джей була виключена з конкурсу 23 листопада, незважаючи на перемоги в змаганнях і матчах раніше. Вона повернулася в фіналі, де спільно із близнючками Белла, перемогла Алісію Фокс, Аксану та Максфн. Ей Джей повернулася як спеціальний гість 8 лютого 2011 року, під час четвертого сезону NXT, демонструючи мерч в конкурсі «вгадай ціну». Вона також з'являлася кілька разів на NXT в середині 2011

Головний дебют Ей Джей відбувся 27 травня, 2011 гроку, на епізоді SmackDown, де вони з Кейтлін (відомі як «Міцні ціпоньки») програли команді Алісії Фокс і Таміни. Дует сопроводжувався Натальєю, котра стала їх наставником. Ей Джей та Кейтлфн програли матч-реванш Фокс и Таміні наступного тижня. ЇЇ перша перемога була 10 червня на SmackDown, де вона перемогла Таміну в одиночному матчі, свій подвиг вона повторила 8 липня. Ей Джей, Кейтлін і Наталья продовжували ворогувати з Фокс і Таміною, до яких також приєдналася Роза Мендес.

5 серпня на епізоді SmackDown, Ей Джей програла одиночний матч своєму колишньому протеже Натальї, котра оголосила війну «маленьким веселим принцесам». Наступного тижня, Ей Джей та Кейтлін програли Натальї та Бет Фінікс, перед цим Ей Джей об'єдналась із Келлі Келлі, перемігши Наталью та Фокс. Ей Джей повернулась в новому сезоні NXT як таємний шанувальник Хорнсвоггла. 23 серпня, Максін напала на Ей Джей, і тієї ж ночі Ей Джей програла в одиночному бою. Наступного тижня Максін знову перемогла Ей Джей, протягом наступних двох тижнів Ей Джей перемагала Максін. 19 жовтня, Ей Джей супроводжувала Кейтлін в її бою проти Максін. Кейтлін перемогла, що поклало край їх ф'юду. Протягом наступних кількох місяців, «Міцні ціпоньки» продовжували ворогувати з «Дівами Долі», програючи одиночні та командні матчі. В листопаді, між «Міцними ціпоньками» почала наростати напруженість, через розлади Кейтлін з приводу їх неодноразових поразок «Дівам Долі».

Різні відносини; Генеральний Менеджер Raw (2011—2013)[ред. | ред. код]

Ей Джей і Денієл Браян на Raw 19 березня.

В листопаді Ей Джей почала романтичні стосунки і Денієлом Браяном. В грудні йому вдалося стати чемпіоном світу у важкій вазі, і незабаром у нього стали проявлятися злі риси. Незважаючи на численні освідчення Ей Джей в коханні до нього, Браян жодного разу особисто не зізнавався їй. 13 січня Ей Джей супроводжувала Браяна на захист титулу, під час якого Біг Шоу випадково зачіпає її під час розбігу і серйозно травмує. 3 лютого на SmackDown Ей Джей повертається і рятує Браяна від Біг Шоу. У березні, Браян почав жорстокого поводитися по відношенню до Ей Джей, публічно вимагаючи, щоб вона «заткнулася», і стверджуючи, що вона стоїть у нього на шляху. Незважаючи на все це, Ей Джей все одно залишалася з Браяном. На 28-й Реслманії, Браян втратив титул чемпіона, пропустивши удар точно після традиційного поцілунку Ей Джей «на удачу». 6 квітня Брайан став звинувачувати Ей Джей в своїй поразці, після чого розірвав з нею стосунки. Потім, Ей Джей стала проявляти інтерес до чемпіона WWE СМ Панка, та Кейна. 17 червня, на No Way Out, коли Панк, Кейн і Браян зустрілися в матчі за чемпіонство WWE, Ей Джей втрутилася і відвернула Кейна, тим самим допомагаючи Панку зберегти свій титул. Фьюд Панка і Браяна продовжувався, Ей Джей була оголошена спеціальним запрошеним суддею в їх матчі на Money in the Bank. 9 липня на RAW Ей Джей зробила Панку пропозицію, після чого відразу ж Браян зробив пропозицію Ей Джей; Панк відповів відмовою і вона дала ляпаса обом чоловікам. На Money in the Bank, Панк успішно захистив свій титул. Ей Джей залишилася одна, але наступної ночі 16 липня, на Raw, Браян знову зробив пропозицію Ей Джей, яка цього разу відповіла згодою.

В ході обміну клятвами на 1000-м Raw, Ей Джей оголосила що Вінс МакМен запропонував їй посаду Генерального менеджера Raw і кинула Браяа біля вівтаря. Пізніше, Ей Джей призначила наSummerSlam матч потрійної загрози: СМ Панк проти Джона Сіни проти Біг Шоу. Тим часом, Ей Джей продовжувала мстити Браяну, відмовивши тому в матчі за титул чемпіона WWE і призначила йому на SummerSlam бій з Кейном. 22 жовтня на RAW Ей Джей була знята з посади Генерального менеджера RAW, через звинувачення в романтичних стосунках з Джоном Сіной. Пізніше, Віккі Герреро показала нібито доказ відносин Джона та Ей Джей: фото з ​​ділової вечері, відео як Ей Джей заходить в кімнату Сіни в готелі і т. д. На Survivor Series, Ей Джей намагалась показати «компромат» на Віккі Герреро, але була атакована Таміною Снукою. В наступному епізоді Raw, Джон та Ей Джей пристрасно поцілували один одного, що дало Віккі і Дольфу тільки більше переваг. 26 листопада на Raw, ЕйДжей поцілувала Сіну після його матчу із Зігглером, що поклало початок їхнім стосункам. 3 грудня на Raw, ЕйДжей перемогла Таміну в одиночному матчі.

16 грудня на TLC, ЕйДжей зробила хілл-тьорн після втручання в матч Джона Сіни і Дольфа Зігглера. Допомагаючи Зігглеру, ЕйДжей зіштовхнула Джона зі сходів. Наступної ночі, на врученні нагороди Слеммі ЕйДжей виграла в номінації «Поцелунок року» разом з Джоном Сіною, нагороду вийшла вручати Віккі Герреро. Однак, ЕйДжей та Віккі почали сперечатися, після чого прийшов Зігглер і почав їх заспокоювати. ЕйДжей поцілувала Дольфа прям перед Віккі, що остаточно зробило її хіллом і дало можливість почати відносини з Дольфом. В головній події, ЕйДжей об'єдналася з Зігглером в команду проти Сіни та Герреро. Джон та Вфккф перемогли, але після матчу втрутився Біг І Ленгстон і напав на Сіну за наказом Ей Джей. 25 березня на Raw, ЕйДжей підслухала нинішню Чемпіонку Дів Кейтлін під час її розмови з Кейном і Деніелом Браяном, і після того як Кейтлін назвала Ей Джей ненормальною, Лі напала на неї і вдарила головою об раковину. Тієї ж ночі, Ей Джей перемогла Кейтлін через відлік. Кейтлін спробувала провести ЕйДжей переможний «гарпун» але промахнулася і влетіла головою в загородження. 7 квітня на 29-й Реслманії, Дольф і Біг І програли в матчі за Командне Чемпіонство WWE.

Чемпіонка дів WWE (2013—2015)[ред. | ред. код]

22 квітня на Raw, ЕйДжей перемогла в Королівській Битві Дів, ставши претенденткою № 1 на Чемпіонство Дів. 16 червня на PPV WWE Payback одержала перемогу над Кейтлін і стала новою чемпіонкою серед Дів. наступної ночі, Лі відсвяткувала свою перемогу на Raw, але була перервана Стефані Макмен і після цього її атакувала Кейтлін. На PPV Money in the Bank, ЕйДжей успішно захистила титул дів проти Кейтлін. Тієї ж ночі, через Лі Зігглер втратив титул чемпіона світу у важкій вазі. Коли Лі відчула, що її хлопець в небезпеці, вона передчасно забралась на ринг та вдарила Альберто Дель Ріо своїм поясом просто на очах у рефері, що призвело до дискваліфікації. Наступної ночі на Raw, Зігглер розірвав стосунки з Ей Джей. Бажаючи помститися, під час матчу Дель Ріо і Зігглера, Лі підійшла до столу таймкіпера і подзвонила в гонг для того, щоб відвернути увагу Дольфа. Образивши його, Ей Джей напала на Зігглера, після чого прийшов Біг І Ленгстон і провів Дольфу Big Ending. На SmackDown від 9 серпня Ей Джей та Біг І Ленгстон брали участь в Міз-ТВ, під час бесіди їх перервали Дольф Зігглер та Кейтлін, а потім Міз призначив матч на SummerSlam (так як він буде ведучим СаммерСлему): Дольф Зігглер і Кейтлін проти Ей Джей Лі та Біг І Лінгстона. На SummerSlam (2013) Дольф Зігглер та Кейтлін перемогли Біг І Ленгстона та Ей Джей.

Ей Джей з титулом чемпіонки дів WWE.

26 серпня на Raw, після того як Брі Белла перемогла Наталю, вийшла Ей Джей і виступила з 'pipebomb', Ей Джей заявила, що вона єдина діва, котра наполегливо працювала, заради того щоб бути там, де вона зараз. На PPV Night of Champions (2013) Ей Джей перемогла Брі Беллу, Наталю та Наомф. На RAW від 30 вересня було назначено жіночий матч на Battleground, в якому чемпіонка Дів — Ей Джей буде захищати свфй титул від Брі Белли, а в кутку Брі будуть стояти Ніккі Белла та Єва Марі. На PPV Battleground (2013) Ей Джей перемогла Брі Беллу. На RAW від 21 жовтня назначили матч-реванш на Hell in a Cell між Ей Джей та Брі Беллой за титул чемпіонки Дів. На Hell in a Cell (2013) Ей Джей знову перемогла Брі Беллу. 18 листопада на RAW пройшов жіночий матч типу «Співочі стільці» (англ. Divas Musical Chairs) між Наталією, Наомі, Саммер Рей, Кемерон, Джо-Джо, Євою Марі, Алішою Фокс, Аксаною, Близнючками Белла (Брі та Ніккі Белла), Розою Мендес та Кейтлін. Першою вилетіла Наталя, другою — Аліша Фокс. Після цього почалася масова бійка дів, переможцями із якої вийшли Тотальні Діви. Після цього було анонсовано, що на Survivor Series відбудеться командний матч дів 7х7 між Тотальними Дівами (учасницями шоу Total Divas) (Наталья (капітан), Фанкодактельши (Наомі й Кемерон, Близнючки Белла (Ніккі Белла та Брі Белла), Єва Марі і Джо-Джо проти Дів WWE (Ей Джей (капітан), Таміни, Кейтлін, Рози Мендес, Аліши Фокс, Аксани і Саммер Рей). На PPV Survivor Series (2013) Команда Тотальних Дів перемогла простих Дів. На наступному Raw знову пройшов такий поєдинок в якому знову перемогу здобули Тотальні Діви. На PPV Tables, Ladders & Chairs (2013) Ей Джей здобула перемогу над Наталією за допомогою свого фінішера — больового. На Elimination Chamber (2014) Ей Джей перемогла Кемерон. 24 березня на RAW генеральний менеджер арени SmackDown Вікі Герреро назвала Ей Джей «сучкою» та оголосила, що на Реслманії XXX відбудеться 14-сторонній жіночий матч за титул чемпіонки дів WWE і він буде мати назву «Запрошення Вікі Герреро». На Реслманії ХХХ Ей Джей перемогла решту тринадцять дів. На наступному Raw Ей Джей прийняла виклик Пейдж, на чемпіонський поєдинок і програла. Ей Джей має найдовший рейн серед усіх дів, вона протримала титул 295 днів .

Ей Джей Лі несподівано повернулась На Raw від 30 червня. Вона запропонувала Пейдж реванш за титул Чемпіонки Дів. Пейдж погодилася і програла титул[8]. На PPV Battleground Ей Джей Лі перемогла Пейдж в матчі за титул Чемпіонки Дів.[9]. На Raw від 21 липня Пейдж напала на Ей Джей і, тим самим, здійснила хілл-тьорн[10], що привело до травми Ей Джей[11]. 17 липня на SummerSlam Ей Джей програла титул чемпіонки дів Пейдж[12]. На Raw віл 1 вересня Стефані Макмен оголосила Ніккі Беллу новою претенденткою на титул, але була перервана Ей Джей Лі, котра нагадала Стефані про її можливий матч-реванш. На SmackDown! від 5 вересня Стефані Макмэн оголосила, що на PPV Night of Champions відбудеться матч «Потрійна загроза» між Пейдж, Ей Джей та Ніккі Беллою за титул Чемпіонки Дів. На Night of Champions в трьохсторонньому матчі за участі Ніккі Белли, Ей Джей зуміла завоювати чемпіонський титул в третій раз за свою кар'єру, повторивши досягнення Ів Торрес[13]. Ворожнеча між Ей Джей закінчилася після шоу Hell in a Cell, на якому Ей Джей зуміла зберегти чемпіонський титул[14]. На PPV Survivor Series (2014) Ніккі Белла перемогла Ей Джей і стала новою Чемпіонкою Дів WWE[15]. В матчі-реванші на TLC (2014) Ніккі знову змогла перемогти Ей Джей.

Ей Джей повернулася на RAW від 2 березня де допомогла Пейдж відбитися від Близнючок Белл. 5 березня на SmackDown! Ей Джей Лі перемогла Брі Беллу після того, як Пейдж не дозволила Ніккі Белла втрутитися в хід поєдинку. На Реслманіії 31 Ей Джей і Пейдж перемогли Близнючок Белл.

3 квітня WWE було оголошено, що Ей Джей покинула компанію[16].

Особисте життя[ред. | ред. код]

З 13 червня 2014 року ЕйДжей одружена з реслером СМ Панком, з яким вона зустрічалася 9 місяців до їхнього весілля[17][18].

Мендез є величезною фанаткою Чака Норріса, її улюблене шоу «Крутий Вокер: правосуддя по-техаськи». Вона активно підтримує товариство захисту тварин, і навіть взяла звідти кілька собак. У Ейпріл є шафа, в якій вона зберігає свою колекцію кедів Chuck Taylor All-Stars. Її улюблені кольори: всі кольори веселки і зелений. Її близька подруга — колишня WWE діваКейтлін.

Мендез захопилася коміксами в четвертому класі, вони наповнюють її творчістю і допомагають в житті. її улюблена серія коміксів Люди Ікс, за нею йдуть Людина-Павук та Фантастична четвірка. В персонажах вона любить характери «дівчат-задир» (особливо, Джину Грей, яка є улюбленим персонажем Ей Джей). Ще один її улюблений персонаж — психопатка Харлі Квінн. З дитинства була фанаткою професійного реслінгу. Її улюбленою дівою була Літа. Ейпріл любить відеоігри, і була першою в історії жінкою переможцем «THQ Superstar Challenge» від WWE на Wrestlemania XXVIII Axxess, перемігши Марка Генрі, і перевершивши ти самим 16 чоловік. У Ейпріл є татуювання на потилиці, де вибита дата коли вона виграла свій перший титул дів — «6-16-13».

В реслінгу[ред. | ред. код]

Ей Джей виконує «скручування» проти Натальї.
Ей Джей виконує Cross Body на Натальї.
Ей Джей виконує Black Widow на Пейдж.

Коронні прийоми[ред. | ред. код]

  • Black Widow (Octopus Hold)[19] — 2009—2015;
  • Shining Wizard[20] — 2010—2012; використовує як улюблений прийом у період 2013—2015
  • Shiranui — 2008—2015[20]
  • Wheelbarrow bulldog — 2010; після цього використовує як улюблений.

Улюблені прийоми[ред. | ред. код]

  • Diving crossbody;
  • Dropkick, іноді проводить прийом на сидячому противнику
  • Drop toe-hold;
  • Bridging backhammer;
  • Headscissors;
  • Hurricanrana, іноді проводить прийом на противнику, що наближається
  • Missile dropkick;
  • Monkey flip, іноді проводить прийом з-за кутка
  • Multiple arm drags;
  • Multiple neckbreakers;
  • Roll-up, іноді проводить прийом з-за кутка
  • Sleeper hold, іноді з bodyscissors — запозичений у Дольфа Зігглера
  • Spinning heel kick

З Кейтлін[ред. | ред. код]

  • Aided splash;
  • Corner clothesline (Ей Джей) / Backbreaker (Кейтлін)

Менеджери[ред. | ред. код]

Була менеджером наступних реслерів[ред. | ред. код]

Прізвиська[ред. | ред. код]

  • Чорна вдова (англ. The Black Widow)
  • Скажена ціпонька (англ. Crazy Chick)
  • Богиня ботаніків (англ. Geek Goddess)[24]

Музичні теми[ред. | ред. код]

  • «Feelin' Ya» by Jim Johnston (FCW)
  • «Oh Puerto Rico» performed by Vinny and Ray with vocals by Marlyn Jiménez and composed by Jim Johnston (разом з Прімо)
  • «Right Now» by Jim Johnston and performed by Tyler Van den Berg (червень 2011-вересень 2011)
  • «Let's Light It Up» by Jim Johnston and performed by Kari Kimmel (жовтень 2011-квітень 2015)

Титули та досягнення[ред. | ред. код]

Ей Джей з титулом чемпіонки дів WWE.
  • Florida Championship Wrestling
    • Чемпіон серед дів (1 раз)[25]
    • Королева FCW (1 раз)[26]
  • Pro Wrestling Illustrated
    • PWI Жінка рока (2012—2014)[27][28]
    • № 2 в списку 50 найкращих дівчат реслерів 2014 року[29]
  • Women Superstars Uncensored
    • Чемпіонка WSU в командних боях (1 раз) — спільно з Брук Картер[7]
    • Король і Королева WSU/NWS — спільно з Джеєм Літалом[7]
  • Wrestling Observer Newsletter
    • Гірший матч року (2013) Total Divas (Наталья, Наомі, Кемерон, Ніккі Белла, Брі Белла, Єва Марі і Джо-Джо) проти Справжніх дів (Ей Джей, Таміни, Кейтлін, Рози Мендес, Аліши Фокс, Аксани і Саммер Рей) 24 листопада[30]
  • World Wrestling Entertainment

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в г д е ж и к л м Person Profile // Internet Movie Database — 1990.
  2. а б в г д CageMatch
  3. Library of Congress AuthoritiesLibrary of Congress.
  4. Meltzer, Dave (6 вересня 2010). Sept. 6, 2010 Observer Newsletter: UFC 118 in-depth, early Luna bio, WWE responds to Cade, Tony Borne. Wrestling Observer Newsletter. Campbell, CA: 11. ISSN 1083-9593. April Jeanette, 23, started wrestling independently in New Jersey after graduating high school. While doing independents, she attended NYU's Tisch School of the Arts in New York City. She's got by far the most wrestling experience, and will be far and away the best in-ring worker. She's small and has the cute look, and was at one time the girlfriend of TNA's Jay Lethal.
  5. Lee, AJ (9 серпня 2012). 8/9 Extra Time AJ Lee INT. Extra Time W/ Reynolds And Marc (Інтерв'ю). Інтерв'юери: Reynolds. ESPN. Архів оригіналу (mp3) за вересень 10, 2015. Процитовано 9 серпня 2012. {{cite interview}}: Проігноровано невідомий параметр |subjectlink= (можливо, |subject-link=?) (довідка)
  6. Pierce, Scott (20 серпня 2012). Q&A: AJ Lee, WWE Superheroine. Esquire. Архів оригіналу за 21 серпня 2012. Процитовано 20 серпня 2012. I actually went to NYU for six months, had some family issues that kind of set me back, and I couldn't afford to go anymore. That was the theme going on in my whole life, you know: money stopping me from whatever I wanted to do. My dream my entire life was to be a wrestler, so that was my moment where I was like, Okay, let's do it now. I went to wrestling school and found a full-time job to support it.
  7. а б в Miss April. G.L.O.R.Y. Wrestling. Архів оригіналу за квітень 14, 2009. Процитовано 6 травня 2009.
  8. Caldwell, James (30 червня 2014). Caldwell's WWE Raw Results 6/30. Pro Wrestling Torch. Архів оригіналу за 4 березня 2016. Процитовано 20 липня 2014.
  9. Caldwell, James (20 липня 2014). Caldwell's WWE Battleground PPV Report 7/20. Pro Wrestling Torch. Архів оригіналу за 3 березня 2016. Процитовано 20 липня 2014.
  10. Caldwell, James (21 липня 2014). Caldwell's WWE Raw Results 7/21. Pro Wrestling Torch. Архів оригіналу за 28 липня 2014. Процитовано 21 липня 2014.
  11. Parks, Greg (1 серпня 2014). Parks' WWE SmackDown Report 8/1. Pro Wrestling Torch. Архів оригіналу за 10 серпня 2014. Процитовано 3 серпня 2014.
  12. Caldwell, James (17 серпня 2014). Caldwell's WWE SummerSlam PPV Results 8/17. Pro Wrestling Torch. Архів оригіналу за 19 серпня 2014. Процитовано 17 серпня 2014.
  13. Caldwell, James (21 вересня 2014). Caldwell's WWE NOC PPV Report 9/21. Pro Wrestling Torch. Архів оригіналу за 24 вересня 2014. Процитовано 21 вересня 2014.
  14. Caldwell, James (26 жовтня 2014). Caldwell's WWE HIAC PPV Report 10/26. Pro Wrestling Torch. Архів оригіналу за 27 жовтня 2014. Процитовано 26 жовтня 2014.
  15. Caldwell, James (23 листопада 2014). Caldwell's WWE S. Series PPV Results 11/23. Pro Wrestling Torch. Архів оригіналу за 26 листопада 2014. Процитовано 23 листопада 2014.
  16. AJ Lee retires from WWE. WWE. 3 квітня 2015. Архів оригіналу за 4 квітня 2015. Процитовано 3 квітня 2015.
  17. Scherer, Dave (14 червня 2014). CM Punk—AJ Lee Update. PWInsider. Архів оригіналу за 3 липня 2015. Процитовано 14 червня 2014.
  18. C.M. Punk wedding note. Wrestling Observer Newsletter. 14 червня 2014. Архів оригіналу за 16 грудня 2014. Процитовано 14 червня 2014.
  19. Martin, Adam (24 листопада 2010). NXT Results – 11/23/10. WrestleView. Архів оригіналу за 27 листопада 2010. Процитовано 24 листопада 2010. A.J. then slapped on her octopus submission
  20. а б A.J. Lee. Online World of Wrestling. Архів оригіналу за 5 січня 2011. Процитовано 11 вересня 2010. {{cite web}}: Вказано більш, ніж один |deadlink= та |deadurl= (довідка)
  21. Smackdown results. WWE. 16 березня 2012. Архів оригіналу за 20 березня 2012. Процитовано 18 березня 2012.
  22. Martin, Adam. NXT Results - 10/19/11. Wrestleview. Архів оригіналу за 23 жовтня 2011. Процитовано 21 жовтня 2011.
  23. SuperSmackDown LIVE results: Big E leveled Cena for the second night in a row, leaving tag team match in tatters. WWE. 18 грудня 2012. Архів оригіналу за 20 грудня 2012. Процитовано 19 грудня 2012.
  24. Burdick, Michael (16 вересня 2011). SmackDown results: Mark Henry unleashed ‘Cutting Edge’ chaos. WWE. Архів оригіналу за 14 грудня 2011. Процитовано 12 грудня 2011.
  25. FCW roster. Florida Championship Wrestling. Архів оригіналу за грудень 23, 2010. Процитовано 20 грудня 2010.
  26. Florida Championship Wrestling roster. Florida Championship Wrestling. Архів оригіналу за листопад 6, 2010. Процитовано 10 серпня 2009.
  27. Pro Wrestling Illustrated. 34 (3): 30—31. 2013. {{cite journal}}: Пропущений або порожній |title= (довідка)
  28. Pro Wrestling Illustrated. 34 (2): 32—33. 2014. {{cite journal}}: Пропущений або порожній |title= (довідка)
  29. Paige Tops PWI Female 50. Diva Dirt. 14 листопада 2014. Архів оригіналу за 26 березня 2016. Процитовано 2 квітня 2016.
  30. Meltzer, Dave (27 січня 2014). Jan 27 2014 Wrestling Observer Newsletter: 2013 Annual awards issue, best in the world in numerous categories, plus all the news in pro-wrestling and MMA over the past week and more. Wrestling Observer Newsletter. Campbell, California: 32. ISSN 1083-9593. Архів оригіналу за 27 серпня 2020. Процитовано 2 квітня 2016.

Посилання[ред. | ред. код]