Кава з яйцем

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Кава з яйцем
Типгарячі напої
Країна походженняВ'єтнам
Складникикава, яйця курячі, цукор, згущене молоко

Кава з яйцем (в'єт. Cà phê trứng) — в'єтнамський напій, який традиційно готують з яєчних жовтків, цукру, згущеного молока і кави «робуста»[1][2].

Напій походить з Ханоя, подається в усьому В'єтнамі[3].

Історія

[ред. | ред. код]

Міф свідчить, про те, що під час війни свіжого молока не вистачало, тому замість нього стали використовувати збитий яєчний жовток.

Кава Giang (в'єт. Cà phê trứng) в Ханої відома тим, що подають напій, який готують з курячого яєчного жовтка, кавового порошку, згущеного молока і, за бажанням, сиру. Чашку іноді подають в ємності з гарячою водою або ставлять над невеликою свічкою, щоб зберегти температуру. Син винахідника напою Нгуєн Джіанг стверджує, що його батько розробив цей рецепт, коли в кінці 1940-х років у В'єтнамі не вистачало молока, замінивши молочний продукт яєчним жовтком[4][5].

Інгредієнти і підготовка

[ред. | ред. код]

Для приготування напою використовують вид квітучих рослин роду кави з сім'ї Rubiaceae [6]. Плоди швидше дозрівають та їх урожайність зазвичай більша, ніж у інших. Період дозрівання становить близько 6 місяців, що робить можливим кілька врожаїв на рік. Інгредієнти для приготування кави: свіжі курячі яйця, цукор, молоко і кава. Яєчні жовтки збивають вручну з молоком і цукром, а потім варять. У цю суміш потім наливають гарячу або холодну каву, яка утворює красиву ароматну піну. Надається чайна ложка, щоб з'їсти піну перед тим, як пити каву. Напій подають у невеликій чашці. Щоб напій залишався теплим, чашка кави поміщається в ємність з теплою водою. Після заливки суміші з яєць кави на дні чашки набуває більш насичений смак.

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. Hanoi street food tour: grazing, Vietnamese style. www.telegraph.co.uk. Архів оригіналу за 12 квітня 2018. Процитовано 8 вересня 2021.
  2. Egg coffee makes world top 10 best drink list | VOV Online Newspaper. web.archive.org. 7 грудня 2014. Архів оригіналу за 7 грудня 2014. Процитовано 8 вересня 2021.
  3. Egg Them On | Oi — Oi: Everywhere You Go…. web.archive.org. 21 січня 2015. Архів оригіналу за 21 січня 2015. Процитовано 8 вересня 2021.
  4. In Hanoi, an Adventure for Coffee Lovers - Scene Asia - WSJ. web.archive.org. 8 грудня 2014. Архів оригіналу за 27 липня 2019. Процитовано 8 вересня 2021.
  5. Hanoi's Coffee Habit by @lemi in Hanoi, Vietnam | Lemi — Discover and Shop Local. lemiapp.com (англ.). Архів оригіналу за 9 липня 2021. Процитовано 8 вересня 2021.
  6. Miyanari, Walter (2008). Aloha Coffee Island. Savant Books & Publications. с. 7. Архів оригіналу за 16 січня 2013. Процитовано 13 грудня 2011.