Кличко (фільм)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Кличко
Klitschko
Жанр документальний
Режисер Себастіан Денхардт
Продюсер Леопольд Хьош
Сценарист Себастіан Денхардт
У головних
ролях
Віталій Кличко
Володимир Кличко
Оператор Йоханнес Імдаль
Композитор Штефан Цитен
Монтаж Ларс Роланд
Кінокомпанія Broadview TV
Дистриб'ютор Universal Pictures і Netflix
Тривалість 118 хв.
Мова німецька, англійська, російська
Країна Німеччина Німеччина
Рік 2011
Дата виходу квітень 2011 (світова прем'єра)
17 липня 2011 (Україна)
15 березня 2012 (український прокат)
IMDb ID 1885281
klitschko-film.de

«Кличко» (нім. Klitschko) — документальний фільм німецького режисера Себастіана Денхардта про двох українських всесвітньо-відомих братів-боксерів, чемпіонів у важкій ваговій категорії Віталія і Володимира Кличків. Світова прем'єра фільму відбулась на кінофестивалі Трайбека в Нью-Йорку, який організує Роберт Де Ніро. Режисер Себастіан Денхардт, удостоєний нагороди Міжнародної премії Еммі, протягом двох років супроводжував боксерів по Німеччині, Україні, США, Казахстані, Канаді, Австрії і Швейцарії.

Прем'єра фільму в Україні відбулась 17 липня 2011 року на 2-му Одеському міжнародному кінофестивалі. Українська прем'єра повинна була відбутись за участю братів Кличків, але через смерть батька вони не змогли бути присутніми особисто[1].

В українському кінопрокаті — з 15 березня 2012 р.

Сюжет[ред. | ред. код]

Фільм висвітлює спортивну біографію всесвітньо відомих братів-боксерів, акцентуючи увагу передусім не на спортивних досягненнях, а на особистих стосунках, як братів між собою, так і всередині родини: батька, матері, Віталія і Володимира[2]:

«Для мене секрет Кличків у тому, як їх виховали. Їхні батьки зробили велику справу. Головне в цій історії — сімейні пута, беззаперечна братська любов, яка надає цим двом неординарним людям таку силу, що перед ними тремтить весь боксерський світ. Цю братську любов я і спробував зняти на кіноплівку»

— Режисер Себастіан Денхардт [2]

У контексті сімейних стосунків відображено шлях спортивної кар'єри обох братів — від любительських поєдинків до професійного боксу, чемпіонських титулів й всесвітнього визнання і слави.

У фільмі наведені унікальні моменти біографії родини Кличків[1], матеріали із сімейних відео і фотоархівів, інтерв'ю з батьками, тренерами, менеджерами, а також суперниками по рингу. Усі ці матеріали, впорядковані режисером, розкривають глядачеві джерела таланту й успіху братів-боксерів, а також унікальність і особливість кожного з братів, як у боксі, так і в особистих якостях.

Цікаві факти[ред. | ред. код]

  • Себастіан Денхардт — не перший, хто хотів зняти документальний фільм про братів Кличків. Але він став першим, кому брати в цьому не відмовили[3].
  • За інформацією самих братів-боксерів, у фільмі «Кличко» немає жодної постановочної сцени[4]. За словами Володимира, саме завдяки цьому брати на екрані виглядали такими, якими вони є в справжньому житті. При цьому, на думку Віталія, певні сцени варто було б перезняти[5].
  • У фільмі представлено унікальні архівні матеріали, про існування яких не знали навіть самі брати Клички[4].
  • При перегляді фільму під час допрем'єрної презентації у київському кінотеатрі «Україна», Віталій Кличко плакав[6].

Джерела[ред. | ред. код]

  1. а б Фильм о братьях Кличко выходит в украинский прокат. Архів оригіналу за 2 березня 2012. Процитовано 12 березня 2012.
  2. а б До виходу фільму про братів Кличків в український прокат залишилося 9 днів (Укр.) . Korrespondent.net. Архів оригіналу за 12 березня 2012. Процитовано 12 березня 2012.
  3. Презентации фильма «Кличко» в Берлине (Рос.) . kinote.info. Архів оригіналу за 23 листопада 2011. Процитовано 1 квітня 2012.
  4. а б Брати Клички: У фільмі «Кличко» немає жодної постановочної сцени (Укр.) . Партія «УДАР» Віталія Кличка. Архів оригіналу за 14 березня 2012. Процитовано 25 березня 2012.
  5. Віталій Кличко: Все знімали з одного дубля (Укр.) . Korrespondent.net. Архів оригіналу за 24 березня 2012. Процитовано 25 березня 2012.
  6. Віталій Кличко: Переглядаючи фільм Денхардта, плакав (Укр.) . Партія «УДАР» Віталія Кличка. Архів оригіналу за 21 липня 2013. Процитовано 25 березня 2012.

Посилання[ред. | ред. код]