Коливання приховані

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Колива́ння прихо́вані — коливання в лінійних імпульсних системах керування, періоди яких кратні періодам замикання імпульсного елемента (ІЕ). Якщо на вході ІЕ є сигнал, що містить коливання частот і , відмінних на ( — період замикання ІЕ, — ціле число), то існування таких коливань не можна встановити по реакції імпульсної системи в дискретні моменти часу, оскільки інформація про її стан виходить лише в моменти замикання ІЕ. Цю особливість називають іноді стробоскопічним ефектом.

Як відомо, частотні характеристики імпульсних систем (Див. Частотні характеристики систем автоматичного керування) є періодичними функціями із з періодом . Це і зумовлює однакову реакцію на періодичні сигнали з різними частотами , кратними . Для виключення прихованих коливань необхідно, щоб найбільша частота спектру вхідного сигналу була багато нижче за частоту замикання ІЕ і, відповідно до теореми Котельникова, не перевищувала:

В замкнутих імпульсних системах часто важко наперед встановити періоди коливань, які можуть виникнути в них. Проте і в цьому випадку існує умова відсутності прихованих коливань, що накладається на полюси передавальної функції розімкненої системи: .

Фізичне значення цієї умови полягає в тому, що період замикання ІЕ повинен бути меншим будь-якого з періодів власних коливань безперервної частини

А. Л. Туник.

Література

[ред. | ред. код]