Кортенова сталь

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Скульптура з кортенової сталі в Нідерландах

Кортенова сталь (англ. COR-TEN steel, часто також corten steel) — легована сталь, що, за певних умов, стійка до атмосферної корозії. Це група сталевих сплавів, що були розроблені для використання у важкій промисловості, суднобудуванні як конструкційний матеріал. Також використовуються як декоративний матеріал при створенні будівель, скульптурних композицій тощо.

Особливістю таких сплавів є те, що сталь після певного часу (до кількох років) перебування на відкритому просторі піддається початковому окисленню, після чого набуває мідного кольору та більше не потерпає через негативний вплив довкілля. На поверхні сталі формується захисний шар, який і убезпечує її надалі від впливу атмосферної корозії. Така сталь не потребує фарбування чи іншого обслуговування.

Віденський економічний університет, кампус
Стіни арени Omni Coliseum проіржавіли до дірок лише за 25 років експлуатації через несприятливий для кортенової сталі клімат Атланти

COR-TEN — зареєстрована торгова марка United States Steel Corporation. Назва COR-TEN є похідною від двох основних відмінних властивостей цього типу сталі: corrosion resistance (корозійна стійкість) та tensile strength (міцність на розрив).

Початково розроблена сталь COR-TEN отримала найменування A242 («COR-TEN A») від ASTM International. Найменування новіших сплавів від ASTM — A588 (COR-TEN B) та A606 для тонких листів.

Традиційно кортенова сталь використовується не лише у промислових цілях, але й в будівництві. З такої сталі споруджують будівлі, а також використовуються її для реконструкції історичних споруд. Також з неї роблять витвори сучасного мистецтва — скульптурні композиції, пам'ятники, містки та інші малі архітектурні форми.

Що цікаво, кортенова сталь не постачається одразу в "іржавому" вигляді — на етапі постачання вона виглядає як звичайна чорна вуглецева сталь, має стандартний металічний блиск. По суті, відрізнити сталь COR-TEN від рядової сталі, скажімо, S235 або S355 (Вст3сп або 09Г2С), практично неможливо, на перший погляд. Підтвердити справжність сталі можливо лише за сертифікатом якості, що видається виробником на кожне конкретне постачання.

Для того, щоб на поверхні сталі почала утворюватися патина, необхідно очистити сталь від консерваційного матеріалу (помити та почистити) і залишити на вулиці. “Іржа” почне з’являтися через кілька днів (залежно від погодних умов і ступеня агресивності довкілля).[1]

При використанні у будівництві в несприятливих кліматичних умовах, корозія може продовжуватися нескінченно. Це призвело до передчасного старіння таких архітектурних об'єктів як арена Omni Coliseum в Атланті, яку замінили лише через 25 років після будівництва, та стадіону Aloha Stadium неподалік Гонолулу, який потребує дорогого ремонту.

Вироби з сталі кортен[ред. | ред. код]

  • Несучі конструкцій (каркаси)
  • Фасадні облицювання у вигляді касет і ламелей, а також плоских або профільованих листів
  • Елементи ландшафтної архітектури
  • Скульптури
  • Сендвіч-панелі[2]
  • Вивіски
  • Елементи інтер'єру

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Питання/Відповідь - Сталь COR-TEN в Україні. cor-ten.in.ua (укр.). 2020-06-12GMT+030012:48:08+03:00. Архів оригіналу за 12 квітня 2021. Процитовано 6 квітня 2021.
  2. Сендвіч-панелі Кортен.

Джерела[ред. | ред. код]