Лаґерта

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Лагерта)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Лагерта. Літографія, Морріс Мередіт Вільямс[en], 1913.

Лаґерта (Ladgerda, Ladgertha або Lagertha) — північна войовниця і піратка, володарка земель у Норвегії та перша дружина данського героя — вікінга Раґнара Лодброка, який, імовірно, жив у IX столітті. Хоча прямих доказів їхнього існування немає.

Відома за хроніками Саксона Граматика XII століття. Деякі автори пов'язують її з богинею Торґерд (Þorgerðr Hölgabrúðr) або Валькірією.

Ім'я[ред. | ред. код]

За оцінками Нори Кершоу Чедвік ім'я Лаґерта (Lathgertha), використане Саксоном, є латинізованою версією давньоскандинавського імені Hlaðgerðr (Hladgerd). Воно може складатися з таких елементів як: hlaða «ткати», hlað «мереживо, головний убір», та garðr «захист».

Життя Лаґерти, описане Саксоном[ред. | ред. код]

Дев'ята книга «Діяння данів» (9.4.1 — 9.4.11) Саксона Граматика — єдиний середньовічний текст, де згадується Лаґерта. Саксон описує Лаґерту як досвідчену войовницю і першу дружину данського короля Раґнара Лодброка, з яким вона мала трьох дітей. Незважаючи на тендітність зображеної на картині Лаґерти, вона була майстерною воїтелькою. Мешкали вони в Норвегії.

Життя з Раґнаром[ред. | ред. код]

Раґнар закохався в молоду воїтельку шляхетного походження. Він зізнався, що зобов'язаний їй своєю перемогою. Коли він попросив її руки, вона відрядила до нього посланців, які принесли йому запрошення до її палацу. Кораблем Раґнар поплив до неї, але там на нього чекали дві тварини: ведмідь та собака. Раґнар вбив звірів і врешті-решт Лаґерта погодилася на шлюб. Народила двох дочок, чиї імена невідомі, та сина Фрідлева (Fridlew).

Раґнар залишив Лаґерту після того, як закохався в Тору, дочку короля Ґерота. Він переміг двох величезних отруйних змій, яких випустив король, і одружився з Торою.

Другий шлюб та нові битви[ред. | ред. код]

Лаґерта також одружилася вдруге. Цей шлюб, щоправда, не виявився щасливим. Коли у її колишнього чоловіка Раґнара виникли сутички щодо його земель з королем Гаральдом, він попросив Лаґерту надати йому підтримку. Лаґерта допомогла Раґнару досягти перемоги, а Гаральд врятувався втечею. Після повернення Лаґерта вбила свого другого чоловіка. З цього часу вона почала сама правити на своїй землі.

Цим закінчується інформація про життя Лаґерти, яку нам залишив Саксон. Про її подальше життя та смерть більше нічого не відомо.

Образ у мистецтві[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]