Леопард аравійський

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Леопард аравійський

Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Ссавці (Mammalia)
Ряд: Хижі (Carnivora)
Підряд: Кішкоподібні (Feliformia)
Родина: Котові (Felidae)
Рід: Пантера (Panthera)
Вид: Леопард (Panthera pardus)
Підвид: Арабський леопард
Panthera pardus nimr
Hemprich & Ehrenberg, 1833
Посилання
Вікісховище: Panthera pardus nimr
EOL: 1271388
ITIS: 726470

Леопард аравійський (Panthera pardus nimr) — найменший підвид леопарда, критично підданий небезпеці. Є одним з найменших підвидів леопарда. Леопард аравійський живе в Ізраїлі, Саудівській Аравії, Об'єднаних Арабських Еміратах, Ємені і Омані.

Зовнішній вигляд[ред. | ред. код]

Леопард аравійський має гарне хутро, вони мають золотавий колір на спині і бежевий на животі. Також мають багато плям по всьому тілі. Самці важать 30 кг, самиці 20 кг. Вони набагато менші за їх азійських і африканських родичів.

Ареал та поведінка[ред. | ред. код]

Живуть у високих горах Аравії, де полюють на гірських кіз, лисиць, і інших гірських тварин. Кожен дорослий самець має свою територію. На цій території може жити декілька самок. У посушливих сезонах леопарди розширюють свої території, за для знаходжень їжі.

Живлення[ред. | ред. код]

Їдять маленьких ссавців, птахів, лисиць, гірських газелей. В основному живляться козами, готові їсти падаль. Ці спритні і хитрі тварини полюють на світанку і сутінках.

Кількість особин[ред. | ред. код]

Цей підвид леопарда критично наражається на небезпеку. Потік браконьєрства припав на 1990. На Аравійському півострові знаходиться менше 100 леопардів, в Ізралії — 15-18, і ще 50 в зоопарках по всьому світу.