Лорікет веселковий

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Лорікет веселковий (Trichoglossus haematodus[1][2] або Trichoglossus moluccanus[3]) — вид птахів родини папугових. Також має іншу назву — гострохвостий лорікет.

Станом на 2019 рік, згідно з дослідженнями BirdLife Australia[en], що базуються на спостереженнях волонтерів, є найпоширенішим видом птахів у Австралії. Усього в країні мешкає понад 400,000 лорікетів веселкових[4] Також ці птахи зустрічаються в Індонезії та Папуа Новій Гвінеї.[5]

Таксономія[ред. | ред. код]

Веселковий лорікет був офіційно класифікований у 1788 році німецьким натуралістом Йоганном Фрідріхом Ґмеліном з біномінальною назвою Psittacus moluccanus.

Визнано два підвиди, в залежності від розповсюдження:

Trichoglossus moluccanus septentrionalis Robinson, 1900 — півострів Кейп-Йорк (північно-східна Австралія)

Trichoglossus moluccanus moluccanus (Gmelin, JF, 1788) — Австралія (крім півострова Кейп-Йорк) і Тасманія

Веселковий лорікет з червоним комірцем (T. rubritorquis) часто вважався підвидом, але сьогодні більшість авторитетів вважають його окремим видом. У 2019 році веселковий лорікет з Австралії був позділений на три підвиди — веселковий, кокосовий (Trichoglossus haematodus) і лорікет з червоним комірцем (Trichoglossus rubritorquis).

Опис[ред. | ред. код]

Веселковий лорікет — папуга середнього розміру, довжина якого коливається від 25 до 30 см (9,8 — 11,8 дюйма) разом із хвостом, а вага — від 75 до 157 г (2,6–5,5 унцій). Оперення номінантної раси, як і у всіх підвидів, дуже яскраве і барвисте. Голова темно-синього кольору з зеленувато-жовтим комірцем, а крила, спина та хвіст — зелені. Грудка помаранчево-жовта. Черево темно-блакитне, а стегна і огузок зелені. Під час польоту жовта смуга надкрила чітко контрастує з червоним покривом підкрилка.

Молоді особини мають чорний дзьоб, який у дорослих особин поступово світлішає до оранжевого.

Примітки[ред. | ред. код]

Лорікет веселковий
Trichoglossus haematodus
Trichoglossus haematodus moluccanus
Trichoglossus haematodus moluccanus
Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Папугоподібні (Psittaciformes)
Родина: Папужки (Psittaculidae)
Підродина: Лорієві (Loriinae)
Рід: Лорікет (Trichoglossus)
Вид: Лорікет веселковий
Trichoglossus haematodus
або
Trichoglossus moluccanus

Посилання
Вікісховище: Trichoglossus moluccanus
ITIS: 714103
МСОП: 22725334
NCBI: 1549204
  1. Фесенко Г. В. Вітчизняна номенклатура птахів світу. — Кривий Ріг : ДІОНАТ, 2018. — 580 с. — ISBN 978-617-7553-34-1.
  2. Trichoglossus haematodus (Linnaeus, 1771) // [Архівовано 3 квітня 2020 у Wayback Machine.]Atlas of Living Australia[en]
  3. З 2019 року, деякі орнітологи вважають підвид Trichoglossus haematodus moluccanus окремим видом, який унаслідував англомовну назву Rainbow lorikeet (лорікет веселковий) материнського виду Trichoglossus haematodus.
  4. 2019 Aussie Backyard Bird Count results // The Aussie Backyard Bird Count is brought to you by BirdLife Australia [Архівовано 11 травня 2020 у Wayback Machine.] (англ.)
  5. Многоцветный лорикет птица фото голос/ Trichoglossus haematodus (Psittacus haematod . [sic]). dibird.com (рос.). Архів оригіналу за 30 вересня 2021. Процитовано 30 вересня 2021.