Літературно-меморіальний музей Івана Котляревського

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Літературно-меморіальний музей Івана Котляревського
49°34′44″ пн. ш. 34°33′37″ сх. д. / 49.5791417° пн. ш. 34.5604500° сх. д. / 49.5791417; 34.5604500Координати: 49°34′44″ пн. ш. 34°33′37″ сх. д. / 49.5791417° пн. ш. 34.5604500° сх. д. / 49.5791417; 34.5604500
Типлітературнийd
пам'ятка архітектури[d] і історичний
ПрисвяченоІван Котляревський
Країна Україна
РозташуванняУкраїна Україна Полтава
Адреса36000 Першотравневий проспект, 18
ЗасновникРада міністрів УРСР
Засновано1950
Відкрито28 вересня 1952 р.
Фонд6157 експонатів
Відвідувачіпонад 32 000 щорічно
ДиректорЯременко Руслан Миколайович
Сайтkultura-poltava.gov.ua
Літературно-меморіальний музей Івана Котляревського. Карта розташування: Україна
Літературно-меморіальний музей Івана Котляревського
Літературно-меморіальний музей Івана Котляревського (Україна)
Мапа

CMNS: Літературно-меморіальний музей Івана Котляревського у Вікісховищі
Фасад Літературно-меморіального музею І. П. Котляревського

Літературно-меморіальний музей Івана Котляревськогомузей у місті Полтава, експозиція якого присвячена життю і творчості першого класика нової української літератури Івана Петровича Котляревського. Будівлю музею внесено до Списку пам'яток архітектури національного значення.

Історія відкриття

[ред. | ред. код]

Музей відкрито у вересні 1952 року у старовинному будинку, який, за переказами, належав відомому поету і драматургу В. В. Капністу. Цьому передувала постанова Ради Міністрів Української РСР про заснування Літературно-меморіального музею І. П. Котляревського в Полтаві від 1950 року. Експозиція створювалася протягом двох років, і 28 вересня 1952 року музей уперше відчинив двері для відвідувачів.

Художником-оформлювачем був Б. О. Головко

Експозиція

[ред. | ред. код]

Музейна колекція розміщена у семи експозиційних залах, один із яких — виставковий. Відвідувачі музею, окрім знайомства з основною експозицією, завдяки останньому мають унікальну можливість побачити творчі новинки сучасних полтавських митців. Велика кількість різноманітних матеріалів, систематизованих за тематико-хронологічним принципом, розповідає про життєвий і творчий шлях славетного полтавця, засновника нової української літератури, автора «Енеїди», п'єс «Наталка Полтавка», «Москаль-чарівник» Івана Котляревського. У музеї зберігаються рукописний архів поета, переданий Санкт-Петербурзькою публічною бібліотекою ім. М. Салтикова-Щедріна, його особисті речі, чисельна бібліотека прижиттєвих і пізніших видань письменника XVIII-XIX століть, твори образотворчого мистецтва.

У чотирьох залах зібрано матеріали про життєвий і творчий шлях І. П. Котляревського, два наступні розповідають про вшанування пам'яті поета. Серед унікальних експонатів музею — перше прижиттєве видання поеми «Енеїда» 1798 року, а також раритетне друге видання 1808 року, цінне тим, що було в особистій бібліотеці господаря. Окремий зал присвячено історії створення і виходу в світ поеми «Енеїда». Глибоко висвітлено службову і громадську діяльність І. Котляревського на посадах наглядача Будинку виховання дітей збіднілих дворян, попечителя Полтавських благодійних закладів, директора першого стаціонарного театру Полтави.

Діяльність

[ред. | ред. код]

Із перших днів існування музей проводить велику роботу з дослідження невідомих сторінок життя і творчості свого славного земляка. Наукові пошуки співробітників музею втілились у «Наукових записках», які музей регулярно публікував у 5060-ті роки. Вони стали вагомим словом у котляревськознавстві.

І нині, продовжуючи традиції попередників, наукові працівники музею беруть активну участь у наукових конференціях літературознавчого та краєзнавчого напрямів, творчо співпрацюють з ученими та перекладачами з Грузії, Польщі, Італії, підтримують тісні зв'язки з культурними товариствами українців Росії (Татарстан, Єкатеринбург). Музей також постійно проводить літературно-музичні вечори, презентації нових видань, зустрічі з письменниками та науковцями.

Для учнівської молоді у музеї працюють два лекторії — літературознавчий та народознавчий, розроблено план етнографічної просвіти для учнів профтехучилищ. Щорічно талановитій учнівській молоді музей присуджує літературну премію імені Івана Котляревського за найкращий поетично-гумористичний твір. Все це допомагає дітям найкраще пізнати історію рідного краю.

Ще одним важливим напрямом роботи музей вважає пропаганду творчого доробку сучасних полтавських митців, надаючи виставкові площі молодим полтавським талантам — художникам, майстрам ужиткового мистецтва, колекціонерам.

Джерела

[ред. | ред. код]