Майстерня Санти (мультфільм)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Майстерня Санти
англ. Santa's Workshop
Жанр різдвяний фільмd і мальований мультфільмd
Режисер Вілфред Джексонd
Продюсер Волт Дісней
Композитор Френк Черчілльd
Кінокомпанія The Walt Disney Company
Дистриб'ютор United Artists і Disney+
Тривалість 7 хв.
Мова англійська
Країна  США
IMDb ID 0023422

«Майстерня Санти» — короткометражний мальований мультфільм студії Disney режисера Вілфреда Джексона, вперше випущений 10 грудня 1932 року[1] в серії «Кумедні симфонії». У фільмі Санта-Клаус і його ельфи готуються до Різдва в майстерні Санта-Клауса. Наступного року знято продовження «Ніч перед Різдвом», частково засноване на поемі 1823 року «Візит святого Миколая», де Санта залишає іграшки в будинку з дев'ятьма дітьми[2].

У Швеції та Норвегії «Майстерня Санти» є частиною різдвяного телешоу «Від усіх нас до усіх вас[en]», який традиційно показують напередодні Різдва. З ініціативи Діснея з фільму вирізано сцени, що зображують різні етнічні стереотипи, такі як лялька-піканіні[en] та єврейська лялька[3], які викликали масу громадської критики у Швеції та Данії[4][5][3][6].

«Майстерня Санти» — це перший мультфільм під назвою «Кумедні симфонії», розроблений з використанням системи звукозапису RCA Photophone.

Фільм містить перший з «Військових маршів»[en] Франца Шуберта.

Сюжет[ред. | ред. код]

Коли Санта гортає свою книгу з іменами всіх хлопчиків і дівчаток у світі, він помічає порожнє місце біля імені маленької Емілі. Це означає, що минулого року він не отримав від неї листа, а Емілі, відповідно, не отримала жодної іграшки. Санта та його ельфи повинні зробити цьогорічне Різдво Емілі вдвічі приємнішим. Деякі ельфи під спів чистять сани Санти та оленів, готуючись до катання на санях у Святвечір. Маленькі помічники Санти поспішають закінчити іграшки, які оживають і йдуть у мішок Санти, щоб він міг вирушити в подорож навколо земної кулі.

Озвучення[ред. | ред. код]

  • Санта-Клаус — Волтер Гейгер
  • Гном з глибоким голосом — Джессі Делос Джукс
  • Секретар Санти — Пінто Колвіг
  • Другий помічник Санти — Волт Дісней[7]

Випуски для домашнього перегляду[ред. | ред. код]

Фільм представлено в ранніх VHS-релізах «Різдво Волта Діснея», де містилася не вирізана сцена з лялькою з блекфейсом[en].

19 грудня 2006 року фільм випущено на DVD у Walt Disney Treasures: More Silly Symphonies, Volume Two[en][7] у розділі «Зі сховища» через ляльку з блекфейсом[8].

Короткометражку оновлено до формату HD і випущено на Disney+ 12 листопада 2019 року, при цьому сцену з лялькою з блекфейсом вилучено. Спочатку Disney+ стверджувала, що фільм представлена таким, яким його випущено спочатку, але згодом це твердження з потокового сервісу видалили.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Santa's Workshop (1932) – Release dates. Swedish Film Database. Swedish Film Institute. Процитовано 7 січня 2013.
  2. Crump, William D. (2019). Happy Holidays—Animated! A Worldwide Encyclopedia of Christmas, Hanukkah, Kwanzaa and New Year's Cartoons on Television and Film. McFarland & Co. с. 273—274. ISBN 9781476672939.
  3. а б Tanskan televisio aikoo taistella Disney-elokuvan sensurointia vastaan. Helsingin Sanomat (фін.). 20 грудня 2012. Процитовано 25 грудня 2022.
  4. Edman, Nils (14 грудня 2012). Därför klippte Disney bort den svarta dockan (швед.). Sveriges Television. Процитовано 7 січня 2013.
  5. Stahl, Jeremy (21 грудня 2012). For Christmas in Sweden, No More Racist Donald Duck Cartoons. Slate Magazine (англ.). Процитовано 25 грудня 2022.
  6. Debattinlägg: Redaktionen väljer att inte gå vidare i Kalle Anka-debatt. SVT Nyheter (швед.). 14 грудня 2012. Процитовано 27 грудня 2021.
  7. а б Merritt, Russell; Kaufman, J. B. (2016). Walt Disney's Silly Symphonies: A Companion to the Classic Cartoon Series (вид. 2nd). Glendale, CA: Disney Editions. с. 152—153. ISBN 978-1-4847-5132-9.
  8. Figueiredo, Rodney. Walt Disney Treasures: More Silly Symphonies. Animated Views. Процитовано 14 липня 2019.

Посилання[ред. | ред. код]