Масляний насос (двигун внутрішнього згоряння)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Система циркуляції масла
Масляний насос героторного типу від двигуна скутера

Масляний насос — частина двигуна внутрішнього згоряння, в якій циркулює моторне масло під тиском до підшипників, що обертаються, поршнів ковзання та розподільного вала двигуна. Це змащує підшипники, дозволяє використовувати рідинні підшипники з більшою ємністю, а також сприяє охолодженню двигуна.

Окрім основного призначення для змащування, олива під тиском все частіше використовується як гідравлічна рідина для живлення малих приводів. Одне з перших помітних застосувань у такий спосіб було для гідравлічних штовхачів у розподільному валу та приводі клапанів. Останнім часом дедалі частіше використовують натягувач для ременя ГРМ або варіатори для систем зміни фаз газорозподілу.

Насоси[ред. | ред. код]

Масляний насос від автобуса Тойота Coaster (двигун типу 1HZ)

Тип використовуваного насоса може бути різним. Зубчасті насоси[1][2] трохоїдні насоси[3] та пластинчасті насоси[a] — усі вони широко використовуються. Плунжерні насоси використовувалися в минулому, але зараз вони використовуються рідко, для невеликих двигунів.

Щоб уникнути необхідності заливки, насос завжди встановлюють знизу, або зануреним, або на рівні масла в картері двигуна. Коротка підбірна труба з простим сітчастим фільтром тягнеться до дна відстійника.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. How a gear pump works
  2. Bob Mehlhoff. How Oil Pumps Work. Chevy High Performance. Архів оригіналу за 19 жовтня 2007. Процитовано 13 листопада 2006.
  3. Trochoid pump

Посилання[ред. | ред. код]


Помилка цитування: Теги <ref> існують для групи під назвою «lower-alpha», але не знайдено відповідного тегу <references group="lower-alpha"/>