Плунжерний насос

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Поршневий насос у порівнянні з плунжерним насосом.

Плу́нжерний насос — об'ємний насос, витісняльною деталлю якого є плунжер, що відрізняється від поршня меншим діаметром, завдяки чому можна досягти вищого напору при меншій подачі. З погляду гідравліки, плунжерний насос не відрізняється від поршневого. При однаковому протіканні робочого процесу характеризуються простішою експлуатацією, завдяки відсутності змінних деталей (поршневих кілець, манжет тощо.)

Приклади[ред. | ред. код]

Плунжерні насоси фірми «URACA» (ФРН) експлуатують у важких умовах, зокрема у вугільній промисловості для приводу гідравлічних машин та апаратів, при гідротранспорті вугілля, а також при видобутку нафти і транспортуванні її магістральними трубопроводами.

Плунжерні насоси фірми «Wirth» (ФРН), які застосовують для транспортування твердих матеріалів, обладнані системою промивання плунжерів, що запобігає контактуванню транспортованого середовища з поверхнею плунжерів. У порівнянні з діафрагмово-поршневими насосами плунжерні дешевші, проте мають більшу кількість швидкозношуваних деталей і, відповідно, більші експлуатаційні втрати.

Корисна довжина ходу плунжера[ред. | ред. код]

Корисна довжина ходу плунжера — відстань, на яку переміщується плунжер штангового насоса під час роботи штангово-насосного устаткування і яка визначає величину дійсної подачі цього насоса.

Див. також[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]