Моргунов Ігор Миколайович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ігор Миколайович Моргунов
Народився 20 жовтня 1913(1913-10-20)
Маріуполь
Помер 1991(1991)
Діяльність лікар
Alma mater Дніпропетровський медичний інститут
Галузь імунологія, епідеміологія
Заклад Київський медичний інститут
Посада професор
Науковий ступінь доктор медичних наук

Ігор Миколайович Моргунов (20 жовтня 1913, Маріуполь — 1991) — радянський та український епідеміолог, доктор медичних наук, професор.

Біографія[ред. | ред. код]

Народився 20 жовтня 1913 в Маріуполі в родині лікаря. Після закінчення в 1936 році Дніпропетровського медичного інституту працював науковим співробітником епідеміологічного відділу в Дніпропетровському санітарно-бактеріологічному інституті.

У роки радянсько-німецької війни був направлений Наркомздоров'я СРСР в Іркутський інститут епідеміології і мікробіології, де завідував епідеміологічним, а потім мікробіологічним відділом. В цьому інституті він організував лабораторію раньових інфекцій, в якій проводились наукові дослідження, а також готувались правцева і гангренозна сироватки для фронтових і тилових госпіталів.

У 1944 році повернувся до Дніпропетровського науково-дослідного інституту епідеміології і мікробіології, працював в ньому заступником директора з виробництва бактеріальних препаратів, заступником директора з наукової роботи.

У 1949 році перейшов на роботу в Київський НДІ епідеміології і мікробіології, де очолив імунологічну лабораторію. Одночасно протягом декількох років працював головним епідеміологом МОЗ УРСР. У 1959 році захистив докторську дисертацію.

У 1962 році обраний на посаду завідувача кафедри епідеміології Київського медичного інституту, де працював до 1987 року, а потім перейшов на посаду професора кафедри.

Помер у 1991 році.

Наукова діяльність[ред. | ред. код]

Розділяючи наукові концепції Л. В. Громашевського і продовжуючи їх розвиток, І. М. Моргунов свої теоретичні і експериментальні дослідження присвятив вивченню реактивності організму в епідемічному процесі, обґрунтував важливе наукове положення про механізм зараження при різних інфекційних хворобах, що є початковим процесом взаємодії збудника інфекції і організму.

І. М. Моргунов і його учні вивчали епідеміологію та імунологію інфекційних хвороб, які спричинюють умовно-патогенні мікроорганізми (стафілокок, збудники правця, ботулізму та інше), створені експериментальні моделі аеробних та анаеробних інфекцій.

Комплексне вивчення вторинної ранової інфекції дозволило встановити рівні захворюваності, групи, час і чинники ризику, обґрунтувати роль ендогенної мікрофлори в розвитку цієї патології в умовах хірургічного стаціонару і в експерименті. Зокрема, проведеними дослідженнями виявлені закономірності імунних реакцій при виникненні і моделюванні ранової інфекції, що стало основою розробки методів їх діагностики і профілактики.

Розроблена методика удосконалення імунопрофілактики при інфекціях дихальних шляхів у формі інформаційно-пошукової системи з використанням перфокарт для планування і обліку масових щеплень, яка була удостоєна срібної медалі на виставці досягнень народного господарства у 1985 році.

Впровадив імунологічні методи дослідження в епідеміології, ввів на кафедрі нові теми занять з епідеміології з використанням цих методів, розробив навчальну програму з імунології.

І. М. Моргунов опублікував понад 200 наукових праць, в тому числі чотири монографії, підготував 10 докторів і 28 кандидатів наук, ним отримано 10 свідоцтв на винаходи.

Пам'ять[ред. | ред. код]

меморіальна дошка

На корпусі Національного медичного університету 1 лютого 2007 року професору Моргунову встановлена гранітна меморіальна дошка[1].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. www.interesniy.kiev.ua[недоступне посилання з липня 2019](рос.)

Джерела[ред. | ред. код]