Мордхе Вейнгер

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Мордхе Вейнгер
Народився 1890(1890)
Полтава, Полтавська губернія, Російська імперія
Помер 4 лютого 1929(1929-02-04)
Місце проживання Полтава, Варшава, Мінськ
Національність єврей
Діяльність мовознавець
Alma mater Варшавський університет
Галузь мовознавство
Заклад Білоруський державний університет
Відомі учні Лейзер Віленкін
Відомий завдяки: атлас «Yidisher shprakhatlas fun Sovetn-farband»

Мордхе Вейнгер (1890, Полтава — 1929) — радянський лінгвіст та діалектолог єврейського походження, що вивчав їдиш. Творець першого атласу їдишомовних регіонів.

Біографія[ред. | ред. код]

Народився у 1890 році у місті Полтава. Ще у дитячому віці переїхав до Варшави, де вивчав германську філологію у Варшавському університеті. У 1912—1913 роках публікував роботи по синтаксису їдишу, а також ролі звуків івриту в їдиші. Також запропонував орфоепічні реформи для ідишу. Його роботи були включені до книги Шмуеля Нігера[en] «Der pinkes».

Початок Першої світової війни на багато років перервав дослідження Мордхе, який закінчив університет кілька тижнів перед тим. Після служби в армії на території Персії, а також роботи на радянську владу у різних місцевостях, включаючи період проживання у наметах у Туркестані, майбутній вчений осів у Мінську у 1923 році. У цьому місті він став провідною фігурою білоруського центру вивчення їдишу. Вейнгер був викладачем германської філології та їдишу у Білоруському державному університеті, а з 1925 року — вчений секретар секції юдаїки Інституту білоруської культури[джерело?]. На додачу до викладання, він широко публікувався у радянській їдишемовній періодиці, а також був ініціатором двох проектів: академічного словника їдишу і атласу їдишомовних регіонів. Серед публікацій можна виділити «Forsht yidishe dyalektn!» (1925).

Головною роботою Мордхе Вейнгера був його мовний атлас «Yidisher shprakhatlas fun Sovetn-farband», який включав вступ і 75 карт. Критики відзначали недосконалість методики його створення, адже він базувався на анкетах, розісланих поштою, а не на емпіричних чи польових дослідженнях. Більше того, атлас був обмежений тогочасними кордонами Радянського Союзу — більшість уваги було відведено північносхідному (литовському) та південносхідному (українському) діалектам їдишу, але не згадано середньосхідний (польський) діалект.

Вейнгер покінчив життя самогубством 4 лютого 1929 року. Його робота «Yidishe dialektologye» вийшла в друк у тому ж році, але вже після його смерті, а його аталас був виданий у 1931 році його учнем Лейзером Віленкіним.

Посилання[ред. | ред. код]