Міжнародна комісія з великих гребель

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Міжнародна комісія з великих гребель, МКВГ (англ. International Commission on Large Dams, ICOLD) – міжнародна неурядова організація, що сприяє взаємообміну науковими розробками і передовими практиками з експлуатації гребель.

Історія створення[ред. | ред. код]

Будування гребель і гідротехніка почали розвиватися з давніх-давен в зв'язку з необхідністю водопостачання та зрошення полів при землеробстві. В процесі розвитку цивілізації виникла більша потреба у водопостачанні, іригації, захисту від повеней, навігації, контролю якості води та атмосферних опадів, енергетичному забезпеченні.

Греблі зводилися при будівництві гідросилових установок, гідроелектростанцій. Гідроелектроенергетика стимулювала збільшення розмірів і удосконалення конструкцій гребель, зведення гідровузлів на багатоводних річках. Греблі впливають на розвиток і управління розвитком водних ресурсів басейнів річок. Багатоцільова гребля є важливим проектом для країн, що розвиваються, тому що населення отримує внутрішні та економічні вигоди від інвестицій.

1928р. – заснована Міжнародна комісія з великих гребель.

Головною метою створеної Комісії було заохочення науково-практичних досліджень з проектування, будівництва, експлуатації та технічного обслуговування великих гребель, що мають висоту 15 і більше метрів, а також складне конструктивне виконання. Комісія займалася аналітичними дослідженнями технічних питань, збираючи, аналізуючи та поширюючи результати для керівництва і впровадження в процеси роботи.

У 60-70-х роках діяльність МКВГ націлена на вирішення поточних проблем: забезпечення безпечного функціонування гребель, моніторинг за станом старих дамб і водоскидних споруд, ступенем зносу, продуктивністю гідроспоруд, впливу на екологію.

1958р. – МКВГ створює Всесвітній реєстр гребель (ВРП) – глобальну базу інформаційних відомостей про греблі.

На сьогоднішній день новими цілями ICOLD є: зниження витрат на етапах планування, виділення фінансів, підготовка проектів і будівництво гребель, освоєння транскордонних річок, інформаційне забезпечення населення.

Роль і функції[ред. | ред. код]

МКВГ – провідна міжнародна неурядова професійна організація, діяльність якої спрямована на використання наукові досягнення на всіх етапах зведення гребель, сприяти сталому розвитку, ефективного управління, раціонального використання водних ресурсів в енергетичному секторі.

Функції ICOLD[1]:

  • забезпечує раціональне використання гідроресурсів, знижуючи негативний вплив на екологію регіонів при будівництві гребель;
  • розробляє і встановлює стандарти, керівні принципи для забезпечення стійкості і екологічної безпеки гідротехнічних споруд;
  • здійснює професійну підготовку фахівців, що забезпечують безперебійну роботу великих гребель;
  • контролює використання транскордонних річок для будівництва гребель, враховуючи інтереси всіх країн річкового басейну;
  • інформує населення з широкого кола питань, пов'язаних з греблями;
  • регулює витрати і фінансування на всіх етапах життєвого циклу великих гребель;
  • допомагає державам у вирішенні глобальних цілей, спрямованих на ефективне управління світовими водними та енергетичними гідроресурсів;
  • відповідає за Всесвітній реєстр гребель, який є глобальною базою даних по греблях, оновлюючи і покращуючи її, ґрунтуючись на відомостях, отриманих від національних комітетів МКВГ.

Члени[ред. | ред. код]

Членами Міжнародної комісія з великих гребель є 92 держави, представлені національними комітетами і близько 10 000 членів, що беруть участь на індивідуальній основі.

Під час проведення 78-го зібрання МКВГ 26 травня 2010 року. у Ханої відбулося засідання виконавчого комітету (адміністративних зборів), на якому Всеукраїнська громадська організація «Український комітет з великих гребель» була прийнята в члени ICOLD[2].

Див також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. ICOLD – International Commission on Large Dams / Международная комиссия по большим плотинам (МКБП). Международные и Морские Органиации. Архів оригіналу за 10 червня 2016. Процитовано 20 травня 2016.
  2. Карамушка А.М, Касьяненко А.И, Ландау Ю.А. Украина - член Международной комиссии по большим плотинам (PDF). http://dspace.nbuv.gov.ua/ (рус.) . Архів оригіналу (PDF) за 11 серпня 2016.

Джерела[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]