Наземний старт

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

«Наземний старт» — програма, що передбачає надання пускових послуг з космодрому «Байконур» з використанням ракет-носіїв «Зеніт-3SLБ» та «Зеніт-2SLБ»

Зеніт-3SLБ на стартовому майданчику

Проєкт реалізується спільно з Російською Федерацією як розвиток проєкту «Морський старт» для запуску ракет-носіїв «Зеніт-2», «Зеніт-3» з космодрому Байконур. Для реалізації проєкту утворено спільне українсько-російське підприємство «Міжнародні космічні послуги».

Для модернізації космічного ракетного комплексу «Зеніт-2», особливо технічного та стартового комплексів, розташованих на космодромі Байконур спільним підприємством залучено інвестиційні кошти у розмірі 25 млн доларів США. До робіт були залучені провідні підприємства галузі — ДКБ «Південне», ДП ВО «Південмашзавод». Реалізація цього проєкту дає можливість розширити використання ракетоносіїв «Зеніт-2», «Зеніт-3» на світовому ринку космічних послуг.

Історія[ред. | ред. код]

Ідея комерційних запусків «Зенітів» з Байконура народилася в КБ «Південне» — тоді проєкт називався «Старт з пустелі». Новим проєктом передбачалося розширити рамки програми «Морський старт», однак керівництво компанії Sea Launch довгий час не поділяти цієї думки.

Проте, в процесі реалізації проєкту «Морський старт», маркетингові дослідження, виконані компанією Sea Launch виявили, що значне число запусків космічних апаратів масою до 4 т доцільніше здійснювати не з морської платформи, а з пускової установки космодрому «Байконур», і 16 січня 2004 року Президент Sea Launch підписав Угоду про принципи співпраці за «Наземним стартом».

Проєкт «Наземний старт» передбачає максимальне використання напрацювань комплексів «Зеніт» і «Морський старт», при підготовці програми доопрацювали ракету-носій «Зеніт-2» і розгінний блок «ДМ-SL», а також стартовий майданчик, заправну станцію та інші об'єкти наземної інфраструктури космодрому.

Таблиця запусків ракет-носіїв за програмою «Наземний старт»:[1]

№ пуску Дата запуску Космічний апарат Маса Результат запуску
1 28 квітня, 2008 AMOS-3 1,27 т Успіх
2 26 лютого, 2009 Telstar 11N 4 т Успіх
3 22 червня, 2009 MEASAT-3a 2,366 т Успіх
4 30 листопада 2010 Intelsat 15 2,550 т Успіх
5 10 травня 2011 Intelsat 18 3,200 т Успіх

Програма передбачає відновлення комерційної експлуатації ракет космічного призначення сімейства «Зеніт-2» з космодрому «Байконур», після аварійного пуску з супутниками Globalstar 1998 року.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Хронологія пусків. Офіційний сайт РКК «Енергія» ім С.П. Королева. Архів оригіналу за 30 липня 2012. Процитовано 3 травня 2011. 

Посилання[ред. | ред. код]