Номерні знаки Естонії

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Код Естонії для міжнародного руху ТЗ — (EST).

Регулярний номерний знак 2004
Вкорочений номерний знак 2004
Номерний знак причепу 2004–2008
Регулярний номерний знак до 2004
Дипломатичний номерний знак

Стандартні номерні знаки Естонії формату 123 АБВ було запроваджено у 1992 році. У цьому форматі 123 — номер, А — код регіону, БВ — серія. В 2004 році номерні знаки було доповнено європейською символікою та кодом країни на синьому тлі.

Регіональне кодування до 200[ред. | ред. код]

Регіональне кодування після 2004р[ред. | ред. код]

В 2004 році переважну більшість регіональних кодів, крім М і Т, було скасовано. Всі інші регіони отримали талліннські коди А та В. Видані до 2004 року номерні знаки з регіональним кодуванням залишаються чинними.

Інші формати регулярних номерних знаків[ред. | ред. код]

Автомобілі зі специфічною формою номерних знаків: Для автомобілів з укороченими посадковими місцями для номерних знаків передбачено серію формату 12АБВ.
Причепи: Номері знаки причепів мають формат 123 YHA, де 123 — номер, YH — покажчик причепу, А — серія.
Мотоцикли: Від 2004 року номерні знаки мотоциклів мають однорядковий стиль та формат 12АБ.
Мопеди: В 2011 році мопеди отримали номерні знаки мотоциклетних розмірів формату 123А. Ці номерні знаки мають чорні символи на зеленому тлі.
Індивідуальні номерні знаки: Індивідуальні номерні знаки видаються на замовлення власника ТЗ і містять комбінації літер та цифр на його вибір.
Тракторні номерні знаки: Номерні знаки для тракторів та причепів до них мають формат 1234АБ. Задні номерні знаки можуть виконуватися у дворядковому вигляді.

Спеціальні формати номерних знаків[ред. | ред. код]


Військові номерні знаки: Військові номерні знаки мають чорне тло, білі символи та формат 123 EKA, де 123 — номер, ЕК — покажчик військового транспорту, А — серія. Формат номерних знаків для військових причепів має вигляд 123 ЕК

Дипломатичний транспорт: Дипломатичний транспорт має номерні знаки блакитного кольору з білими символами форматів CMD123, CD1234, АТ1234 де літери — покажчик типу дипломатичного персоналу (CMD — голова дипломатичної місії, CD — дипломатичний персонал, АТ — аташе), 12 — код країни, 34 — номер.
Номерні знаки для іноземних громадян: Іноземним громадянам можуть видаватися номерні знаки формату 123ЕЕЕ.
Тимчасові номерні знаки: Номерні знаки мають формат АБ-1234, червоні символи на білому тлі.
Номерні знаки торговельних організацій: Тестові номерні знаки видаються торговельним організаціям для незареєстрованих ТЗ, що продаються. Такі знаки мають формат PROOV123, де PROOV — покажчик (у перекладі «ЗРАЗОК»), 123 — номер.
Номерні знаки спортивних автомобілів: Автомобілі, що беруть участь у спортивних змаганнях мають номерні знаки червоного кольору з білими символами формату SP-1234, де SP — покажчик «СПОРТ», 1234 — номер.
Номерні знаки для ретромобілів та ретроциклів: Історична авто і мототехніка може отримати номерні знаки чорного кольору з білими символами формату А1234 — для автомобілів, М123 — для мотоциклів.

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]