Нік Піццолатто

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Нік Піццолато
Народився 18 жовтня 1975(1975-10-18)[1][2][3] (48 років)
Новий Орлеан, Луїзіана, США
Країна  США[4]
Діяльність письменник, сценарист, викладач університету, прозаїк-романіст, кінопродюсер, шоуранер, телепродюсер, телесценарист, кінорежисер
Сфера роботи письменник, літературна діяльністьd[5], детективна література[d][5], трилер[5], телесценарійd[5], телевізійне виробництвоd[5] і thriller[d][5]
Alma mater Університет штату Луїзіана, Арканзаський університет[6] і St. Louis Catholic High Schoold
Заклад Чиказький університет, Університет Північної Кароліни в Чапел-Гілл і Університет ДеПауd
Мова творів англійська
Роки активності 2003 — тепер. час
Напрямок

драма, неонуар, детектив,

кримінал.
Жанр роман
Magnum opus Справжній детектив
У шлюбі з Емі Піццолатто
Нагороди Премія Гільдії сценаристів США 2015р. - двічі

Ніколас Остін[7] «Нік» Піццолатто (англ. Nicholas Austin «Nic» Pizzolatto; народ. 18 жовтня 1975, Новий Орлеан) — американський письменник-новеліст, сценарист і продюсер. Найбільш відомий як автор і виконавчий продюсер американського телесеріалу «Справжній детектив».

Біографія[ред. | ред. код]

Ніколас ("Nic") Піццолатто народився в 1975 році в Новому Орлеані, штат Луїзіана, в родині адвоката Ніка (Nick) Піццолатто-молодшого, нащадка італійських емігрантів, і колишньої шкільної вчительки Шейли Піццолатто (в дівоцтві Сієрра). У сім'ї було ще троє дітей.

За словами самого Ніка, його дитинство навіть після переїзду в сільське передмістя Лейк Чарльза там же, в Луїзіані, не було простим — бідна роботяща католицька сім'я в оточенні бідних, агресивних і шахраюватих сусідів. Фанатична релігійність, поголовна безграмотність і насильство в повсякденному житті - дике містечко, де довелося навчитися постояти за себе. З цієї обстановки хотілося вирватися. Нік віддаляється від батьків, випускається з St. Louis Catholic High School в 1993 році, їде з дому і більше ніколи не повертається в Лейк Чарльз.

Виростаючи без книг та іншої інтелектуальної підтримки, але в оточенні природи, Нік зацікавився мистецтвом. Він отримав знання в трьох освітніх установах: Університет Арканзасу, державний університет McNeese та Університет штату Луїзіана. Після успішного завершення навчання викладав в Університеті Північної Кароліни в місті Чапел-Гілл, потім в університеті Чикаго і в DePauw університеті.

Будучи вчителем, написав дві книги і покинув викладацьку діяльність в 2010 році. Першим романом майбутнього сценариста став «Галвестон». Американське видавництво «Скрібнер» в Нью-Йорку оцінило праці письменника і опублікувало книгу. У 2011 році американська телевізійна компанія «AMC» запропонувала написати сюжет до двома епізодами кримінальної драми «Вбивство».

У 2012 році він створив похмуру і нерайдужну історію про двох служителів закону — «Справжній детектив»[8]. Право на використання сценарію купив телевізійний канал HBO, який згодом призначив Ніка виконавчим продюсером майбутнього телесеріалу-антології[9]. Серіал, який вийшов на початку 2014 року, отримав широке визнання як з боку глядачів, так і критиків, отримавши ряд престижних нагород, а канал продовжив «Справжнього детектива» на другий сезон, прем'єра якого відбулася влітку 2015. Нік Піццолатто знову написав сценарії до всіх серій, зберігши за собою також і продюсерські функції[10].

Роботи[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Deutsche Nationalbibliothek Record #1052621260 // Gemeinsame Normdatei — 2012—2016.
  2. LIBRIS
  3. CONOR.Sl
  4. LIBRIS — 2018.
  5. а б в г д е Czech National Authority Database
  6. http://fulbright.uark.edu/alumni-and-friends/alumni-profiles/nic-pizzolatto.php
  7. DePauw University
  8. Сценарий Ника Пиццолатто «Настоящий детектив». Архів оригіналу за 15 березня 2014. Процитовано 14 березня 2014.
  9. Andreeva, Nellie (30 квітня 2012). HBO Picks Up Matthew-Woody Series ‘True Detective’ With Eight-Episode Order. Deadline. PMC. Процитовано 5 липня 2014.
  10. 'True Detective' Season 2: HBO Series Gets A Clean Slate, But Has It Learned From Its Mistakes?

Посилання[ред. | ред. код]