Нікосфен

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Нікосфен
Народився6 століття до н. е.
Аттика, Греція
КраїнаСтародавні Афіни
Діяльністьаттичний гончар, підприємець
Знання мовдавньогрецька
Роки активності550 до н. е.510 до н. е.
Протокоринфський кілікс Нікосфена, вазописець — Вазописець Н, Лувр

Нікосфен — давньогрецький гончар, майстерня якого працювала з 545 по 510 роки до н. е. в Афінах.

Підпис Нікосфена — «Нікосфен зробив це» — один з найчастіших підписів гончарів, що зустрічається на давньогрецькій кераміці: його підпис виявлено на 139 чорнофігурних і 10 червонофігурних вазах.

Особливе значення мають, так звані, «Нікосфенівські амфори», які повторюють форму етруркських буккеро. Їх збереглося близько 130. Більшість з них виготовлена Нікосфеном, декілька з них незважаючи на його підпис приписуються його майстерні. Вази Нікосфена розписував переважно один вазописець, і досі не встановлено чи був це сам Нікосфен. Невідомий вазописець отримав ім'я Вазопісець Нікосфена, або Вазописець Н. Його не слід плутати з вазописцем на ім'я Нікосфен.

Гончар Нікосфен створював в основному вази невеликого розміру, приділяючи при цьому велику увагу пошуку нових форм і надихаючись зразками, що прийшли з-поза меж Аттики. Творчий пошук привів Нікосфена до нових художніх технік: він використовував так звану техніку Сікса в зображенні фігур червоно-коричневого або білого кольору на глянцевій глині. Нікосфен працював також з такими вазописцями, як Лідос, Ольтос, Епіктет і Нікосфен. Всі ці вазописці розписували також вази гончара Памфіла, більш молодого колеги Нікосфена, який копіював його кераміку. Більшість з цих непідписаних копій складно відрізнити від творів власне Нікосфена.

Майже всі амфори роботи Нікосфена експортувалися в Черветері і в Вульчі. Вази Нікосфена практично не зустрічаються за межами Етрурії.

Посилання

[ред. | ред. код]

Джерела

[ред. | ред. код]
  • John Boardman: Schwarzfigurige Vasen aus Athen. Ein Handbuch, Mainz 1977, ISBN 3-8053-0233-9, S. 71-73
  • V. Tosto: The Black-figure Pottery Signed NIKOSTHENESEPOSIEN, Amsterdam 1999 (Allard Pierson Series 11)