Пам'ятник княгині Ользі (Коростень)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Пам'ятник княгині Ользі

Тип пам'ятник
Країна  Україна
Розташування Коростень, район Ольжиних купалень
Автор проєкту Ігор Зарічний
Скульптор Ігор Зарічний
Будівництво 2008 — 2008
Встановлено 24 липня 2008

Пам'ятник княгині Ользі — мідний пам'ятник Святій Рівноапостольній княгині Ользі у місті Коростень (Житомирська область), на березі річки Уж, у природно-культурній зоні «Ольжині купальні» у Древлянському парку[1].

Пам'ятник відкрито 24 липня 2008 року.

Загальні дані[ред. | ред. код]

Пам'ятник княгині Ольги в Древлянському парку

Пам'ятник розташований у східній частині міста, на правому березі річки Уж, в районі Ольжиних купалень, де, згідно з легендою, княгиня приймала купелі[2].

Пам'ятник споруджено у 2008 році, офіційне відкриття відбулося 24 липня 2008 року, в день пам'яті святої рівноапостольної княгині Ольги.

Опис[ред. | ред. код]

Пам'ятник виконаний у вигляді скульптури княгині Ольги, обличчя якої звернено до центру Коростеня, в лівій руці княгиня тримає лілію — символ царського благородства та чистоти. Пам'ятник встановлено на кам'яному постаменті[2].

Висота монумента — близько трьох метрів. Матеріал — мідь.

Автори — місцеві скульптори Ігор та Вадим Зарічні.

Ольга і Коростень[ред. | ред. код]

Знищення Іскоростеня і древлян княгинею Ольгою (Радзивіллівський літопис)

Відповідно до «Повість минулих літ» Ольга мстилася деревлянам міста (у літописі — Іскоростень) за вбивство свого чоловіка Ігоря. Під приводом тризни над могилою Ігоря київські дружинники «посікли п'ять тисяч» деревлян, після чого відбулась річна облога міста, яка завершилась спаленням міста у 946 році[3].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. В Коростене открыли памятник княгине Ольге. ФОТО. Архів оригіналу за 2 лютого 2017. Процитовано 9 лютого 2017.
  2. а б Ярина МАТЧАК (26 липня 2008). Ольга вернулась у Коростень (ua) . «Україна молода». Архів оригіналу за 25 липня 2020. Процитовано 2020-9-27.
  3. Козлов М. М. Легенда про помсту княгині Ольги: факти проти міфів [Архівовано 20 вересня 2016 у Wayback Machine.] // Наукові праці. Політичні науки [Текст]: науково-методичний журнал. — Миколаїв: Видавництво МДГУ ім. Петра Могили, 2002. — Вип. 10, т. 23.