Пан Володийовський (роман)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Пан Володийовський
Дата створення / заснування 1887
Зображення
Назва пол. Pan Wołodyjowski
Входить у цикл The Trilogyd
Попередник Вогнем і мечем
Формат творчої роботи роман
Жанр історична белетристика
Видання або переклади Q59622135? і Pan Wolodyjowskid
Автор Генрик Сенкевич
Країна походження  Республіка Польща
Мова твору або назви польська
Дата публікації 1888
Події розгортаються в місцевості Річ Посполита
Персонажі Ян Заглоба
Історичний період позитивізм[1]
Файл зі сканованою копією
Статус авторських прав 🅮 і 🅮
CMNS: Пан Володийовський у Вікісховищі

Пан Володийовський (пол. Pan Wołodyjowski) — історичний роман Генрика Сенкевича, опублікований у 1887—1888 рр. у Варшаві щоденником «Słowo»; третій із романів, що складають трилогію (інші частини — «Вогнем і мечем» і «Потоп»)[2]. Головний герой, Міхал Володийовський, з'являється в попередніх томах трилогії, прославившись своїми славетними вчинками.[3]

Публікація та історичне тло[ред. | ред. код]

Роман публікувався епізодами в 1887—1888 рр. у щоденнику «Słowo», публікувався в 1887—1888 рр. у Варшаві тим же щоденником. Майже одночасно з першими циклічними публікаціями епізоди з'явилися також у краківському щоденнику «Czas» та «Dziennik Poznański». Видання книги відбулося у 1887—1888 роках. Частина рукопису роману зберігається в Оссолінеумі у Вроцлаві.[4]


Персонажі[ред. | ред. код]

Сенкевич створив Міхала Володийовського за зразком справжнього лицаря Юрія Володийовського.[5][6] Супутниця Володийовського, Пєтка, також існувала насправді. З іншого боку, Бася Володийовська надихалася на створення роману дружиною Єжи, Кристиною Єзорковською, але характери обох жінок були дуже різними. Кетлінг (оригінально: Hekling / Heiking), майор артилерії в Кам'янці, також є частково автентичним персонажем. Автор, спираючись на правдиву біографію, пов'язав його з шанувальником Оленки з попередніх томів Гесслінгом. Не зовсім добре підтверджена історія, на основі якої Сенкевич створює історію Зосі Боської та Євки, — це біографія Адама Нововейського (селянина, який служив під командуванням Рущица в Рашкові). Ще одна автентична постать — пан Мотовидло, підлеглий книжного полковника Володийовського: він загинув біля Хотина. Автентичним персонажем роману є гетьман Собеський.

Історичні події[ред. | ред. код]

У дію роману письменник включив такі історичні події:[7]

  • обрання Міхала Корибута Вишневецького (1669 р.)
  • облога Кам'янця-Подільського (1672 р.)
  • Битва під Хотином (1673)

Сюжет[ред. | ред. код]

Сюжет роману розгортається переважно на Кресах і представляє історичні події 1668—1673 років (період воєн з Туреччиною за правління Міхала Вишневецького). Персонаж з назви «Пан Володийовський», також званий «Маленький лицар», — це Єжи Міхал Володийовський, відомий із попередніх частин роману: 42-річний, відданий Польщі та своїй родині, полковник і командир із високою моральністю і незаплямованою совістю.[3] В останній частині трилогії пан Володийовський після численних перипетій, боротьби з турецькими загарбниками, особистих негараздів (зокрема страху за кохану Баську, викрадену Азією), гине вчинивши самогубство, захищаючи Кам'янець Подільський. Останні слова, які він каже своїй дружині: «Це нічого».

Примітки[ред. | ред. код]

  1. https://wolnelektury.pl/katalog/lektura/pan-wolodyjowski/
  2. Henryk Sienkiewicz, "Pan Wołodyjowski". Culture.pl (пол.). Процитовано 16 квітня 2023.
  3. а б Pan Wołodyjowski. Wikipedia, wolna encyklopedia (пол.). 10 січня 2023. Процитовано 16 квітня 2023.
  4. Henryk Sienkiewicz | WorldCat.org. www.worldcat.org (англ.). Процитовано 16 квітня 2023.
  5. Jerzy Wołodyjowski - pierwowzór małego rycerza - Historia - polskieradio.pl. polskieradio.pl (pl-PL) . Процитовано 16 квітня 2023.
  6. Witczak, Jakub (19 березня 2015). Jak było naprawdę: Michał czy Jerzy?. Newsweek (пол.). Процитовано 16 квітня 2023.
  7. ISBN – Wikipedia, wolna encyklopedia. pl.wikipedia.org (пол.). Процитовано 16 квітня 2023.

Посилання[ред. | ред. код]