Патриція Хопкінс

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Патриція Хопкінс
Patricia Hopkins
Патриція Енн Уейнрайт
Народження 1942(1942)
Велика Британія
Країна Велика Британія Велика Британія
Навчання Архітектурний факультет Архітектурної асоціації у Лондоні
Діяльність архітекторка
Найважливіші споруди Glyndebourned, Portcullis Housed, Lord's Cricket Ground, Лондонський велопарк, St Thomas' Hospitald, Bryanston Schoold, Brent Civic Centred, Maharashtra Cricket Association Stadiumd, University College Hospitald, National Tennis Centred, The Forum, Norwichd і Hopkins Housed
Нагороди Королівська золота медаль з архітектури
Батько Denys Wainwrightd[1]
CMNS: Патриція Хопкінс у Вікісховищі

Патриція Енн «Патті» Хопкінс, Леді Хопкінс (англ. Patricia Ann «Patty» Hopkins; народилася у 1942 році) — британська архітекторка та володарка (спільно із чоловіком Сером Майклом Хопкінсом) Королівської Золотої Медалі з архітектури 1994 року.[2]

Біографія[ред. | ред. код]

Патриція Хопкінс (за народженням Уейнрайт) народилася у 1942 році. Дочка Деніса Уейнрайта.[3] Обоє батьків були лікарями (її дід був архітектором). Вона була відправлена до школи-інтернату Вайкомб Еббі у графстві Бакінгемшир. Пов'язуючи свою кар'єру з наукою, вона вирішила здати вступний іспит до Архітектурного факультету Архітектурної асоціації у Лондоні, ставши однією з п'яти жінок з 60 студентів у 1959 році. У віці 20 років вона вийшла заміж за Майкла Хопкінса, який також навчався на Архітектурному факультеті Архітектурної асоціації у Лондоні, після чого вони жили в Саффолці до 1970 року, до переїзду до Північного Лондону.[4]

Кар'єра[ред. | ред. код]

Логотип архітектурного бюро "Hopkins Architects"
Будинок Хопкінсів у Хемпстеді (1976)
Балкон оперного театру Гліндебурн (1994)

Після закінчення Архітектурного факультету, Патриція Хопкінс розпочала свою власну практику.

У 1976 році Патриція Хопкінс разом із чоловіком заснувала архітектурне бюро Hopkins Architects. Примітним є власний будинок Хопкінсів, який вони побудували для себе у 1976 році у Хемпстеді (Лондон). Наступні вісім років цей будинок використовувався як гнучкий простір для життя та роботи, як офіс для власного бізнесу та помешкання для себе і своїх трьох дітей. Будинок мав прозорі скляні стіни і відкритий сталевий каркас та не мав внутрішніх стін. Разом вони продовжували створювати будівлі з використанням нових інноваційних матеріалів, наприклад, з використанням легких матеріалів для трибуни «Mound Stand» у Lord's Cricket Ground (1987).

У 1994 році Патриція та Майкл Хопкінс були спільно удостоєні Королівської золотої медалі з архітектури від Королівського Інституту британських архітекторів з формулюванням: «Що найкраще характеризує роботу Майкла і Патріції Хопкінс, так це рівноправний заклик, як до звичайних людей, так і до архітекторів.» Також, Патриція Хопкінс відігравала провідну роль у проекті оперного театру Гліндебурн, який був завершений в тому ж році.

Патриція Хопкінс стала почесною членкинею Королівського Інституту архітекторів у Шотландії у 1996 році та Американського інституту архітекторів у 1997 році. У 2014 році Патриція Хопкінс виступила з програмною промовою під час офіційного сніданку «Жінки в архітектурі», що проходив у готелі Ленгхем у Лондоні.

У 2011 році про свою роботу як архітекторки Патриція Хопкінс сказала наступне: «Коли я була молодше, старші чоловіки були скоріше поблажливими. Ви все ще можете зіткнутися з деякими клієнтами, які будуть незручними для архітекторок, але я не можу сказати, що це мене турбує. Я не феміністка. Я архітекторка та намагаюсь зосередитися на роботі.»[5]

Інцидент у 2014 році[ред. | ред. код]

У 2014 році BBC була піддана критиці, коли вона нібито видалила Патрицію Хопкінс з фотографії, яка була використана як ілюстрація до третьої частини документального телевізійного серіалу «Британці, які збудували сучасний світ» на Бі-Бі-Сі.[6] Цей телевізійний серіал був сфокусований на п'яти архітекторах, Норман Фостер, Річард Роджерс, Ніколас Гримшоу, Террі Фаррелл і Майкл Хопкінс, її чоловік. Критики акцентували увагу на тому, що Патриція Хопкінс була повноправною партнеркою в архітектурному бюро «Hopkins Architects» разом з чоловіком. Бі-Бі-Сі була звинувачена в ігноруванні архітекторок, хоча Бі-Бі-Сі відповіла тим, що, за її словами, перед тим вони зустрілися з Патрицією Хопкінс, щоби погодити її рівень залученості. Фото були відредаговані фотографом. Всі шість представників архітектурної спільноти були предметом однієї з виставок Королівського Інституту британських архітекторів, яка також називалася «Британці, які збудували сучасний світ.»[7]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Who's who(untranslated), 1849. — ISSN 0083-937X
  2. Glancey, Jonathan (17.02.1994). Architects honour husband and wife team: Michael and Patty Hopkins have managed to marry the ultra-modern with the traditional. http://www.independent.co.uk (англійська) .
  3. Patricia Ann ('Patty') Hopkins (née Wainwright), Lady Hopkins. http://www.npg.org.uk (англійська) .
  4. Mark, Laura (07.02.2014). Patty Hopkins: 'I have always revelled in my varied role'. http://www.architectsjournal.co.uk (англійська) .
  5. Davies, Hunter (29.03.1994). INTERVIEW / Inside the house the Hopkinses built: Michael and Patty, award-winning architects, love their steel and glass home. They never want to leave. But ... where's the doorbell?. http://www.independent.co.uk (англійська) .
  6. Quirk, Vanessa (07.03.2014). Why Was Patty Hopkins Photoshopped Out of This Image?. http://www.archdaily.com (англійська) .
  7. Waite, Richard (05.03.2014). BBC slammed for ‘bias’ after Patty Hopkins is sidelined in TV show. http://www.architectsjournal.co.uk (англійська) .

Зовнішні посилання[ред. | ред. код]