Роб Томас

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Роб Томас
Зображення
Зображення
Основна інформація
Дата народження 14 лютого 1972(1972-02-14)[1] (52 роки)
Місце народження Ландштуль, Lambrecht[d], Бад-Дюркгайм, Рейнланд-Пфальц, ФРН[1]
Роки активності 1996 — тепер. час
Громадянство США
Професія рок-музикант
Освіта Lake Brantley High Schoold і Grover Cleveland High Schoold
Співацький голос баритон
Інструменти фортепіано, скрипка
Жанри рок-музика, альтернативний рок і пост-боп[2]
Колективи «Matchbox Twenty», «Tabitha’s Secret»
Лейбли «Atlantic Records»
Нагороди «Греммі» (1999)
robthomasmusic.com
CMNS: Файли у Вікісховищі

Роберт Келлі Томас — американський рок-музикант, автор пісень, вокаліст рок-гурту «Matchbox Twenty» з Флориди. Є співавтором та співвиконавцем пісні «Smooth», написаної для Карлоса Сантани і відзначеною трьома преміями «Греммі» в 2000 році.

Дитинство[ред. | ред. код]

Народився 14 лютого 1972 року на території американської військової бази, розташованої в німецькому місті Ландштуль. Батьки хлопця не зійшлися характерами і незабаром розлучилися. Роб більшу частину свого дитинства провів на території Флориди і Південної Кароліни. Цікавився музикою ще з ранніх років. У 13 років усвідомив, що бажає пов'язати своє життя з музикою. У 17 років хлопець закинув навчання, втік з дому і став заробляти на життя співом у складі маловідомих музичних груп.[3]

Кар'єра[ред. | ред. код]

У 1993 році створив власний колектив «Tabitha's Secret», який складався з трьох чоловік. Значних успіхів колектив не досяг, на жаль, не вдалося, але музиканти все ж випустили кілька якісних альбомів. У 1995 році Роб Томас заснував новий колектив, названий «Matchbox Twenty». Музичний стиль колективу був сумішшю класичного року 1970-х і пост-гранжу. Він став основним вокалістом гурту, а також автором більшості її пісень. У жовтні 1996 року група випустила свій дебютний альбом «Yourself or Someone Like You»[4], який досяг п'ятого рядка в хіт-параді «Billboard 200» і в підсумку розійшовся тиражем в 12 мільйонів проданих копій.

У 1999 році вийшов альбом Карлоса Сантани «Supernatural», головним хітом якого стала пісня «Smooth»[5]. Музику написав Ітаал Шур, а слова — Роб Томас, який також виконав вокальну партію. Композиція досягла першого рядка хіт-параду «Billboard Hot 100». За підсумками року пісня була відзначена трьома преміями «Греммі», в номінаціях «Найкраща пісня», «Найкращий запис» і «Найкраще спільне вокальне поп-виконання». Після двох платинових альбомів, випущених групою Matchbox Twenty в 2000 і 2002 роках, музиканти взяли перерву в спільній творчій діяльності. У цей період Томас зосередився на сольній кар'єрі і в квітні 2005 року випустив альбом «…Something to Be», що став платиновим у США і Австралії, а також піднявся на вершину американського хіт-параду.

Особисте життя[ред. | ред. код]

Наприкінці 1997 року Роб познайомився з моделлю Марісоль Мальдонадо на вечірці в Монреалі. Оскільки його міжнародне турне було в самому розпалі, парі доводилося спілкуватися тільки по телефону. Коли Роб повернувся з гастролей, пара вирушила на перше побачення, яке пройшло на музичному фестивалі в Бостоні. На цьому побаченні Томас запитав Марісоль, чи вийде вона за нього, і через місяць зробив їй пропозицію. 2 жовтня 1998 року вони побралися.

Від попередніх стосунків є син Мейсон, який народився 10 липня 1998 року.

Дискографія[ред. | ред. код]

  • 2005 — …Something to Be
  • 2009 — Cradlesong
  • 2015 — The Great Unknown
  • 2019 — Chip Tooth Smile

Примітки[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]