Пертту Ківілааксо

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Пертту Ківілааксо
Зображення
Зображення
Основна інформація
Дата народження 11 травня 1978(1978-05-11) (45 років)
Місце народження Гельсінкі, Фінляндія
Роки активності 1995 — тепер. час
Громадянство Фінляндія Фінляндія
Професія Музикант
Освіта Академія імені Сібеліуса
Інструменти Віолончель
Жанри прогресивний рок, опера і симфо-метал[1]
Гурт Apocalyptica
CMNS: Файли у Вікісховищі
Apocalyptica 2023 Poland

Пе́ртту Ківіла́аксо (фін. Perttu Päivö Kullervo Kivilaakso)  — віолончеліст фінського гурту Apocalyptica.

Біографія[ред. | ред. код]

Так само як і друзі з гурту Апокаліптика, Пааво Лотйонен і Ейкка Топпінен, закінчив Академію імені Сібеліуса у Гельсінкі.

Пертту грає на німецькій віолончелі XIX століття. Грати на віолончелі він почав із п'яти років, а до Апокаліптики долучився в часі запису третього альбому гурту — Cult.

Пертту грав у складі гурту в 1995 році, проте пізніше зосередився на навчанні й не почав разом з Апокаліптикою професійну діяльність. Наприкінці 1999 року він повернувся, замінивши Антеро Маннінен, котрий пішов грати у класичному оркестрі.

Ківілааксо отримав багато нагород за час кар'єри класичного віолончеліста. Серед них здобуття третього місця на другому всесвітньому змаганні International Paulo Cello Competition у 1996 році у віці 18 років. Скоро після цього він отримав пожиттєве місце у Оркестрі Гельсінської філармонії, де його батько також є віолончелістом. В часі його турне з Апокаліптикою було незрозуміло, чи він лишає оркестр чи ні, проте у 2007 році він ухвалив рішення на користь гурту.

Пертту Ківілааксо написав музику для відеогри Max Payne 2: The Fall of Max Payne, кількох документальних фільмів й також створив кілька композиції Апокаліптики, зокрема «Conclusion», «Farewell», та «Beautiful».

Ківілааксо є любителем опери, у його великій колекції оперних записів знаходиться багато раритетів. Його улюбленим композитором є Джузеппе Верді, а улюблена опера — «Трубадур».

Пертту Ківілааксо зараз є зарученим.

Інструмент[ред. | ред. код]

Віолончель: Luis and Clark carbon fibre 2004 року

Віолончель: "Der Herzbrecher" 19ст.


  1. Montreux Jazz Festival Database