Свен (ярл Норвегії)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Свен Гаконсон
Народився невідомо
Помер 1016
Країна Норвегія
Національність норманн
Діяльність регент
Титул ярл Норвегії
Посада регент
Термін 1000—1015 роки
Попередник Ерік Гаконсон
Наступник Олаф II
Конфесія католицтво
Рід династія Ладе
Батько Гакон Сіґурдсон
Мати Тора Скагерсдоттір
Брати, сестри Ейрік Гаконсон, Aud Haakonsdottir of Laded і Bergljot Haakonsdatterd
У шлюбі з Гольмфрід
Діти 1 донька

Свен Гаконсон (*Sveinn Hákonarson, д/н —1016) — ярл і фактичний володар Норвегії у 10001015 роках.

Життєпис[ред. | ред. код]

Молоді роки[ред. | ред. код]

Походив з роду Ладе. Син Гакона Сіґурдсона, ярла і фактичного правителя Норвегії. Про дату народження нічого невідомо. Вперше згадується у 986 році, коли разом з батьком і братом Еріком переміг данське військо на чолі із Свеном I у битві при Хьйорунгавагрі (Хеді).

Після загибелі батька у 995 році разом з братом Еріком втік до Швеції. Там Свен одружився з сестрою або доньки Улофа III, короля Швеції. Після цього про діяльність свена Гаконсона відомо недостатньо: або він брав участь у походах шведського короля, чи разом з братом воював проти естів та ільменських словенів.

Володар Норвегії[ред. | ред. код]

1000 року разом з братом Еріком брав участь в битві при Сволдері в 1000 році, коли коаліція дансько-шведських королів розбила флот Олафа I, короля Норвегії. Після перемоги формальним королем Норвегії став Свен I, а фактичну владу перебрав Свен разом з братом Еріком. Брати носили титул ярлів і управляли кожен своєю частиною країни. При цьому Ерік вважався васалом короля Данії, а Свен — васалом короля Швеції. Свен з братом добре панував, підтримуючи мир і сприяючи загальному добробуту. Ерік і Свен хрестилися, але нікому не нав'язували християнства.

У 1012 році Ерік перебрався до Данії, а перед тим передав керування своєю часткою синою Гакону. Свену допомагав у керування зять Ейнар Череревотряс. При його дворі мешкав відомий скальд-поет Берсі Скальдторфусон.

1015 року уклав договір з Ярославом Володимировичем, намісником Новгорода, який розпочав боротьбу за владу після смертів еликого князя Київського Володимира I. Свен Гаконсон надав Ярославові значні війська (до 700-1000 вояків). Цей договір ймовірно було закріплено шлюбом між родичкою ярла Свена та Ярославом.

В цей час з Нормандії прибув Олаф Гаральдсон, союзник Етельреда Нерозумного, проти якого воювали в Англії Кнуд, король Данії, і Ерік Гаконсон. Скориставшись відплиттям данців і їх союзників до Англії, та відправлення значних сил на Русь, Олаф зайняв Східну Норвегію. Свен в цей час перебував у Тронхеймі. Він проплив на південь уздовж західного узбережжя Норвегії, зібравши союзників. 25 березня 1016 року у Вербну неділю, суперники зустрілися в Осло-фьйорді, поблизу Нес'яра. У запеклій битві Свен Гаконсон зазнав поразки й втік до Швеції, сподіваючись зібрати там нове військо, але незабаром захворів і помер.

Родина[ред. | ред. код]

  • Гунхільда (д/н—1060), дружина Анунда III, короля Швеції

Джерела[ред. | ред. код]

  • Snorri Sturluson La saga de Saint Olaf traduite et présentée par Régis Boyer Payot Paris (1983) (ISBN 2-228-13250-0).
  • Finlay, Alison (editor and translator) (2004). Fagrskinna, a Catalogue of the Kings of Norway. Brill Academic Publishers. ISBN 90-04-13172-8