TerraPower: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[перевірена версія][перевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
Рядок 11: Рядок 11:


== Реактор на біжучій хвилі ==
== Реактор на біжучій хвилі ==
Зусилля TerraPower, спрямовані на створення [[Реактор на біжучій хвилі|нового типу реактора]], який відрізняється високим коефіцієнтом використання палива, так як не вимагає переробки [[Відпрацьоване ядерне паливо|ВЯП]] і може працювати на [[Збіднений уран|збідненій урані]].<ref>{{Цитата:Новини|url=http://www.technologyreview.com/energy/22114/|title=TR10: Traveling-Wave Reactor|publisher=[[Technology Review]]|accessdate=2010-04-19|people=[[John Gilleland]]}}</ref> Цей реактор дозволить використовувати зазвичай непридатний в енергетиці [[уран-238]] і звертати його в подільний [[плутоній-239]] в рамках замкнутого паливного циклу, минаючи дорогу і жорстко контрольовану процедуру збагачення. Безперервна експлуатація не потребує дозаправки, може тривати від 40 до 60 років.
Зусилля TerraPower спрямовані на створення [[Реактор на біжучій хвилі|нового типу реактора]], який відрізняється високим коефіцієнтом використання палива, та не вимагає переробки [[Відпрацьоване ядерне паливо|відпрацьованого ядерного палива]], може працювати на [[Збіднений уран|збідненому урані]]<ref name="Gilleland2010"/>. Реактор дозволить використовувати зазвичай непридатний в енергетиці [[уран-238]] і перетворювати його на [[плутоній-239]] в рамках замкнутого паливного циклу, минаючи дорогу і жорстко контрольовану процедуру збагачення. Безперервна експлуатація таких реакторів не потребує дозаправлення і може тривати від 40 до 60 років.


TerraPower, планує побудувати прототип реактора з виробничою потужністю в кілька сотень [[Ват|МВт]] до 2020 року.<ref>{{Цитата:Новини|url=http://www.xconomy.com/seattle/2010/03/23/bill-gates%E2%80%99s-nuclear-miracle-john-gilleland-says-terrapower-needs-discipline-not-divine-intervention/|title=Bill Gates’s Nuclear Miracle? John Gilleland Says TerraPower Needs Discipline, Not Divine Intervention|publisher=[[Xconomy]]|accessdate=2010-04-19|people=[[John Gilleland]]}}</ref>
TerraPower, планує побудувати прототип реактора з виробничою потужністю в кілька сотень [[Ват|МВт]] до 2020 року<ref name="Huang"/>.


== Див. також ==
== Див. також ==

Версія за 06:23, 12 липня 2016

TerraPower — американська компанія, що займається розробкою перспективного ядерного реактора на біжучій хвилі. На відміну від легководних реакторів, що працюють по всьому світові й використовують в якості палива збагачений уран з періодом дозаправки в кілька років, реактор на біжучій хвилі зможе працювати на збідненому урані без дозаправлення протягом 40-60 років.

Одним з основних інвесторів TerraPower виступав Білл Гейтс[1].

Історія

Компанія утворилася 2008 року шляхом відокремлення від Intellectual Ventures. Наприкінці 2009 року Білл Гейтс відвідав японські заводи Toshiba, в результаті цього візиту було підписано угоду про нерозголошення з використання технологій міні-реактора Toshiba 4S в розробках TerraPower[2]. У грудні 2011 року міноритарний пакет акцій TerraPower був придбаний індійською компанією Reliance Industries, а її власник Мукеш Амбані увійшов до складу ради директорів TerraPower[3].

Команда

Команда TerraPower включає в себе близько 50 експертів, серед яких вчені та інженери з Ліверморської національної лабораторії, Fast Flux Test Facility, Microsoft, різних університетів, а також менеджери з досвідом роботи в Siemens A. G., Areva NP, проекті ІТЕР і Міністерстві енергетики США[4].

Реактор на біжучій хвилі

Зусилля TerraPower спрямовані на створення нового типу реактора, який відрізняється високим коефіцієнтом використання палива, та не вимагає переробки відпрацьованого ядерного палива, може працювати на збідненому урані[5]. Реактор дозволить використовувати зазвичай непридатний в енергетиці уран-238 і перетворювати його на плутоній-239 в рамках замкнутого паливного циклу, минаючи дорогу і жорстко контрольовану процедуру збагачення. Безперервна експлуатація таких реакторів не потребує дозаправлення і може тривати від 40 до 60 років.

TerraPower, планує побудувати прототип реактора з виробничою потужністю в кілька сотень МВт до 2020 року[6].

Див. також

Примітки

  1. (англ.) Bill Gates. Innovating to zero! — TED, 2010.
  2. (англ.) Bill Gates, Toshiba in early talks on nuclear reactor. — Sydney Morning Herald, 23 березня 2010 року.
  3. (англ.) RIL buys stake in US's Terra Power. — moneycontrol.com, 22 грудня 2011 року.
  4. (англ.) The TerraPower Team — біографії співробітників компанії на офіційному сайті.
  5. Помилка цитування: Неправильний виклик тегу <ref>: для виносок під назвою Gilleland2010 не вказано текст
  6. Помилка цитування: Неправильний виклик тегу <ref>: для виносок під назвою Huang не вказано текст

Посилання