Великий бостонський тунель: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[неперевірена версія][неперевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
Виправлено джерел: 0; позначено як недійсні: 1. #IABot (v2.0beta14)
Виправлено джерел: 0; позначено як недійсні: 1. #IABot (v2.0beta15)
Рядок 6: Рядок 6:
Після будівництва покращилася екологічна обстановка в місті та рівень чадного газу знизився на 12%. При будівництві жодного будинку не зруйновано.
Після будівництва покращилася екологічна обстановка в місті та рівень чадного газу знизився на 12%. При будівництві жодного будинку не зруйновано.


У [[тунель|тунелі]] не може працювати стільниковий зв'язок через те, що епоксидна смола, за допомогою якої з'єднуються стінки тунелю, не може витримати додаткової ваги базових станцій <ref> [http://helpix.ru/news/200710/ 091810 / Смола проти зв'язку в тунелі - Світ мобільних новин - Helpix] </ref>.
У [[тунель|тунелі]] не може працювати стільниковий зв'язок через те, що епоксидна смола, за допомогою якої з'єднуються стінки тунелю, не може витримати додаткової ваги базових станцій <ref>[http://helpix.ru/news/200710/ 091810 / Смола проти зв'язку в тунелі - Світ мобільних новин - Helpix]{{Недоступне посилання|date=червень 2019 |bot=InternetArchiveBot }}</ref>.


== Будівництво ==
== Будівництво ==

Версія за 10:53, 28 червня 2019

Місця будівництва «Big Dig»

Великий бостонський тунель (англ. Central Artery/Third Harbor Tunnel Project; неоф. англ. Big Dig - Велика траншея) - 8-смугова магістраль, найдорожчий проект в історії будівництва США.

Рух транспорту до будівництва «Big Dig»

Кошторисна вартість понад 14,6 млрд доларів. Витрати на будівництво становили 3 млн доларів в день. Використано понад 150 кранів. Брало участь понад 5000 осіб. Щодня вивозили 1200 вантажівок зсуву ґрунту.

Рух транспорту після відкриття «Big Dig»

Після будівництва покращилася екологічна обстановка в місті та рівень чадного газу знизився на 12%. При будівництві жодного будинку не зруйновано.

У тунелі не може працювати стільниковий зв'язок через те, що епоксидна смола, за допомогою якої з'єднуються стінки тунелю, не може витримати додаткової ваги базових станцій [1].

Будівництво

У тунелі

В середині XX століття для вирішення складної транспортної проблеми міста була побудована автострада - головна артерія міста. Було виселено багато людей, а їхні будинки знесені. Місце під автострадою так і залишилося незадіяним. Місто страждало від забруднення повітря.

Після 16 років очікування фінансування від Конгресу, будівництво розпочалося. 2,6 млрд доларів становив початковий кошторис.

1-а частина будівництва була закінчена з відкриттям 15 грудня 1995 тунелю Теда Вільямса.

Його потрібно було з'єднати з трасою I-90. Але будівництво було ускладнене тіснотою: з одного боку завод «Gillette», а з іншого поштова служба США.

Далі потрібно було прокласти тунель під протокою. Ситуація ускладнювалася тим, що під протокою у 8 метрах під водою проходить червона лінія метро. Рух поїздів не можна було зупиняти. Вирішено було прокласти тунель під протокою і за 1,5 метра над метро. При найменшій необережності Атлантичний океан міг затопити метрополітен.

Далі довелося будувати тунель під колією, що прямує до вокзалу. Цього разу проблемою було те, що 70% Бостону побудовано на насипній суміші цегли, деревини тощо. Нижче проходив шар різноманітного ґрунту (крім глини були й інші ґрунти).

Інженери заморозили ґрунт, оскільки ніякі інші заходи зміцнення ґрунту не підходили. На 5 метрах під землею під рейками було зроблено тунель.

Далі треба було прокласти трасу через центр міста до з'єднання з 90 магістраллю.

Тунель буде продовжуватися над тим місцем, де знаходиться автострада (де високий рівень ґрунтових вод), яку він замінить. Інженери підняли 550 тис. тонн заліза і металу за допомогою домкратів, розташованих далі від дороги, побудували тунель і вже тільки після цього розібрали автостраду, рух по якій не припинявся.

В рамках цього проекту був також побудований найширший 10-смуговий вантовий міст у світі.

Джерела

Примітки

Посилання