Фос-ду-Ігуасу: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[неперевірена версія][неперевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
Loveless (обговорення | внесок)
м робот змінив: zh:伊瓜苏
StigBot (обговорення | внесок)
м робот видалив: ks:Foz do Iguaçu
Рядок 94: Рядок 94:
[[ja:フォス・ド・イグアス]]
[[ja:フォス・ド・イグアス]]
[[ko:포스두이구아수]]
[[ko:포스두이구아수]]
[[ks:Foz do Iguaçu]]
[[lt:Foz do Iguasu]]
[[lt:Foz do Iguasu]]
[[nl:Foz do Iguaçu]]
[[nl:Foz do Iguaçu]]

Версія за 09:41, 24 жовтня 2009

Фос-ду-Іґуасу
Foz do Iguaçu
(гирло Іґуасу)
Проспект Бразилії (Avenida Brasil) - головна вулиця міста
Проспект Бразилії (Avenida Brasil) - головна вулиця міста
Проспект Бразилії (Avenida Brasil) - головна вулиця міста
Прапор
Прапор
Герб Фос-ду-Іґуасу }}}
Герб
Координати: 25°50′ пд. ш. 54°30′ зх. д. / 25.833° пд. ш. 54.500° зх. д. / -25.833; -54.500
Країна Бразилія Бразилія
Регіон Південний
Штат Парана
Площа
 - Місто 617 701 км²
Висота над р.м. 173,6 м 
Населення (2006)
 - Густота 500,4/км²
 - Агломерація 309 113
Часовий пояс UTC-3
 - Літній час UTC-2
ІРЛП (2000) 0.788
Вебсайт: Página da prefeitura
Розташування Фос-ду-Іґуасу
Розташування міста на мапі штату Парана
Розташування міста на мапі штату Парана
Мапа

Фос-ду-Іґуасу (порт. Foz do Iguaçu, МФА[fɔs do igwa'su]) — четверте за розміром місто бразильського штату Парана і 11-те місто за розміром Південного регіону, з населенням 309 тис. мешканців. Місто розташоване приблизно в 650 км на захід від столиці штату Куритиби, біля кордону з Аргентиною і Парагваєм. Мешканці міста відомі як «іґуасуенсіс» (iguaçuenses).

Історія

Ця територія була вперше досліджена європейцями під командою іспанського дослідника (adelantado) Алвара Нуньєса Кабеса де Вака, в 1542 році. Він також відкрив водоспад Іґуасу і назвав його «водоспадом святої Марії». В період між 1609 і 1839 роками, бразильскі бандейранті приникли до регіону та забезпечили бразильське домінування в ньому. До 1860 року ця територія залишалася спірною між Бразилією, Аргентиною і Парагваєм, але в результаті Війни потрійного Альянсу північний берег річки Іґуасу відійшов до Бразилії, а південний — до Аргентини.

Біля 1881 року бразильці почали заселення району та утворення постійних поселень. В 1888 році військовий інженер Жозе Жуакін Фірміну описав поселення і оцінив його населення в 324 мешканця. 23 листопада 1889 року на кордоні з Аргентиною і парагваєм був встановлений військовий піст.

В 1912 році військовий піст був розформований, а територія увійшла до складу муніципалітету Ґуарапуава. 14 березня 1914 року був створений муніципалітет Vila Iguaçu, а його першим мером (prefeito) став полковник Жоржі Шімельпфенґ. 5 травня 1918 року муніципалітет було перейменовано у Фос-ду-Іґуасу. На його територій в 1939 був створений Національний парк Іґуасу.

13 вересня 1943 Федеральна тариторія Іґуасу (Território Federal do Iguaçu), де знаходився муніципалітет, була розформована і увійшла до складу штату Парана.

Економіка

Водоспад Іґуасу
Файл:Itaipu3a.JPG
Гребля Ітайпу
Вид з Потрійного Кордону, із річками Іґуасу (ліворуч) і Парана (праворуч).

Місто є одним з найбільш турістичних в Бразилії. Тодя як більшість туристів є бразильцями або аргентинціями, сюди приїжджають і мешканці інших країн світу. Місто має біля 100 готелів та містить численні визначні пам'ятки:

  • Водоспад Іґуасу — великий та видовищний водоспад, із стоком приблизно рівним Ніагарському. Водоспад розташований на кордоні з Аргентиною, і хоча найбільш відома частина водоспаду, «Горло диявола» висотою 97 м, розташована на аргентинській стороні, найкраше вона видна саме з бразильського боку.
  • Національний парк Іґуасу та аргентинський парк з такою ж назвою.
  • Гребля Ітайпу, найбільша (станом на 2007 рік) гідроелектростанція у світі, розташована на річці Парана між Бразилією та Парагваєм.
  • «Потрійний кордон» (Tríplice Fronteira) між Бразилією, Аргентиною і Парагваєм. На боці кожной з країн знаходиться свій пам'ятник (Marco).
  • Мечеть Омара Ібн Аль-Хаттаба, найбільша за межами Близького сходу.
  • Пташиний парк (Parque das Aves) з великою колекцією диких птахів, та «Ліс Гуарані» (Bosque Guarani, міський зоопарк).

Гребля Ітайпу задовольняє більш ніж 20 % потреб Бразилії в електроенергії та надає роботу (прямо або непрямо) біля 5 тис. мешканців міста.

Багато мешканців міста працюють у бульшому сусідньому місті на парагвайському боці, Сьюдад-дель-Есте. Весь транспорт та торгові перевезення між Бразилією і Парагваєм проходять через Міст Дружби (Ponte da Amizade). Інший міст, Міст Братерства (Ponte da Fraternidade або Ponte Tancredo Neves), сполучає місто з аргентинським містом Пуерто-Іґуасу, проте цей міст набагато менш важливий. Зараз міст Дружби стикається із значними проблемами пробок та протестів.

Місто є стратегічним центром міждержавної торговлі в рамках МЕРКОСУР, його значення, як очікується, ще зросте із утворенням Південноамериканської співдружності націй (UNASUL).

У Фос-ду-Іґуасу також знаходяться кілька підприємств, що користуються наявністью дешевої гідроелектроенергії, перш за все текстильних. Проте, місто перш за все залежить від туризму, який зазаз зростає, хоча і схильний до коливань унаслідок міжнародних криз, що також впливають на можливість роботи та вивезення дешевих товарів з безподаткової зони парагвайського міста Сьюдад-дель-Есте.