Спуск (фільм)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Спуск
англ. The Descent (El descenso)
Жанр горор[1][2][3], жіночий бадді-мувіd, фільми про монстрівd і пригодницький фільм[1][3]
Режисер Ніл Маршалл[1][2]
Продюсер Christian Colsond
Сценарист Ніл Маршалл
У головних
ролях
Shauna Macdonaldd[2][3][4], Natalie Mendozad[4], Алекс Рід[3][4], Саскія Мюлдерd[3][4], Міанна Берінг[3][4], Nora Jane Nooned і Oliver Milburnd[4]
Оператор Sam McCurdyd
Композитор David Julyand
Кінокомпанія CPL Productionsd
Дистриб'ютор Pathé і Netflix
Тривалість 99 хв.
Мова англійська
Країна  Велика Британія
Рік 2005
IMDb ID 0435625
Наступний Спуск 2
thedescentfilm.com

«Спуск» (англ. The Descent) — британський фільм жахів 2005 року режисера Ніла Маршалла. Фільм розповідає про компанію дівчат, що спустилися до печери. Малобюджетна картина зібрала у світовому прокаті понад 57 млн доларів[5] і стала лауреатом премії «Сатурн» 2007 року у номінації «найкращий фільм жахів».

Сюжет[ред. | ред. код]

Група молодих жінок, які цікавляться екстремальними видами спорту, вирішує відвідати печеру, розташовану в горах Аппалачів. Дівчата спускаються до печери, де Сара виявляє новий вузький прохід. Зацікавившись, вони проповзають через нього, проте раптово прохід за ними обвалюється. Тут з'ясовується, що керівник групи, Джуно, замість раніше наміченої для відвідування, привела їх у недосліджену печеру, тому рятувальникам невідоме їхнє місцезнаходження. Після невеликої сварки дівчата починають шукати вихід, просуваючись все далі та вглиб.

Вони виявляють металевий гак, виготовлений близько ста років тому. Стає зрозумілим, що цю печеру досліджували задовго до них, проте про неї досі нічого не було відомо. У пошуках виходу Голлі падає до ями і ламає ногу. У цей час Сара помічає людину, але її запевняють, що це галюцинації.

Несподівано на них нападають людиноподібні істоти (можливо деградовані нащадки якогось давнього племені), кусаючи травмовану Голлі; дівчата в паніці розбігаються. Джуно вдалося вбити одну із істот, проте випадково вона завдає смертельного поранення Бет. У паніці вона тікає, попри прохання Бет не залишати її. Джуно знаходить сестер Сем і Ребекку, які з'ясували, що мешканці печери зовсім сліпі та реагують лише на звуки. Незабаром Сем та Ребекка гинуть. Сара виявляє ще живу Бет, яка розповідає їй, що Джуно її поранила і просить не довіряти їй. Бет також повідомляє, що Джуно була коханкою загиблого чоловіка Сари. Сара задовольняє прохання Бет звільнити її від мук і вбиває її.

Після зустрічі Сари та Джуно на них нападають кілька істот, але дівчатам вдається їх перемогти. Сара запитує Джуно, чи бачила та, як загинула Бет, на що дівчина киває головою. Сара дає зрозуміти, що їй відомо про зв'язок Джуно з її чоловіком, і ранить її в ногу, залишаючи наодинці з істотами, що наближаються. Втікаючи, Сара падає в яму і непритомніє. Прокинувшись, вона помічає світло, знаходить вихід із печери та їде на автомобілі. В автомобілі Сара бачить закривавлену Джуно і приходить до тями в ямі. Виявляється, їй снився сон, і вона, як і раніше, перебуває в печері.

У Сари починаються галюцинації, їй здається, що перед нею сидить загибла дочка. Фільм закінчується криком істот.

У ролях[ред. | ред. код]

Актор Роль
Шона Макдональд Сара Сара
Наталі Мендоса Джуно Джуно
Алекс Рід Бет Бет
Саскія Малдер Ребекка Ребекка
Міанна Берінг Сем Сем
Нора-Джейн Нун Голлі Голлі
Олівер Мілберн Пол Пол

Критика[ред. | ред. код]

Фільм отримав позитивні відгуки критиків. На основі 186 оглядів, зібраних Rotten Tomatoes, рейтинг схвалення становить 86 % із середньою оцінкою 7,4 з 10[6]. На Metacritic середній бал на основі 30 оглядів становить 71 зі 100[7].

Продовження[ред. | ред. код]

На хвилі успіху фільму серед глядачів та критиків 2009 року знято його продовження — фільм «Спуск 2».

Нагороди та номінації[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в http://www.imdb.com/title/tt0435625/
  2. а б в http://stopklatka.pl/film/zejscie
  3. а б в г д е http://www.metacritic.com/movie/the-descent
  4. а б в г д е http://www.imdb.com/title/tt0435625/fullcredits
  5. The Descent. Box Office Mojo
  6. The Descent (англ.). Процитовано 24 березня 2022.
  7. The Descent. Процитовано 24 березня 2022.