Стефан Олсдал

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Стефан Олсдал
швед. Stefan Olsdal
Зображення
Зображення
Основна інформація
Повне ім'я Бо Стефан Олександр Олсдал
Дата народження 31 березня 1974(1974-03-31) (50 років)
Місце народження Гетеборг, Швеція
Роки активності 1992 — дотепер
Громадянство Швеція і Велика Британія
Професії басист, автор пісень, гітарист
Освіта Musicians Instituted і ISLd
Інструменти Бас-гітара, гітара, піаніно, клавішні, контрабас, вокал
Жанр Альтернативний рок, електронна музика
Колективи Placebo
Лейбл Elevator Lady Ltd, Universal Germany, EMI, Virgin, PIAS, Hut, Caroline
placeboworld.co.uk
CMNS: Файли у Вікісховищі

Бо Стефан Олександр Олсдал (швед. Bo Stefan Alexander Olsdal, нар. 31 березня 1974) — шведсько-люксембурзький музикант, найбільш відомий як басист та гітарист альтернативного рок-гурту Placebo, він також є учасником електронного гурту Digital 21 + Stefan Olsdal.

Ранні роки[ред. | ред. код]

Стефан Олсдал народився 31 березня 1974 року в місті Гетерборзі у Швеції в родині заможного банкіра. Стефан вчився в шведській школі, проте після переїзду його сім'ї в Люксембург, де він продовжив навчання в Американській Міжнародній Школі Люксембургу, де вчився Браян Молко. З їхніх розповідей відомо, що Стефан був членом баскетбольної команди, тому нічим особливим він не вирізнявся. Незважаючи на те, що зараз Стефан відомий як басист, починав він свою музичну кар'єру як барабанщик у Dr. Zhivago в 1987 році. Але досить швидко Стефан зрозумів, що заходитись подалі від публіки - не його, а бути спереду подобалось більше.


Саме тому я взявся за бас-гітару і паралельному навчався грі на піаніно. Першою бас-гітарою, яку я купив, була Fender Precision, тому що саме така була у Стіва Гарріса з Iron Maiden..

— Стефан Олсдал

У 18 років смаки Стефана змінилися, і з виконавців, які значно впливали на нього, він завжди виділяв Depeche Mode, Eurythmics, The Cure і Девіда Бові. Школу Стефан приїхав закінчувати в Швеції, і після її закінчення, він опинився в Лондоні, де поступив у Musicians Institute.

Placebo[ред. | ред. код]

Стефан і Браян знали один одного зі школи, але в той час не спілкувались, бо належали до різних компаній. Проте через деякий час вони зустрілися в лондонському метро на станції Kensington. Молко запросив Стефана на свій виступ в барі разом з Стіві Х'юїтом. Після виступу хлопці спілкуються, і знаходять багато спільного, і Стефан пропонує створити гурт.

Hotel Persona[ред. | ред. код]

У 2006 році у Стефана з'явився сайд-проект - "Hotel Persona". Разом з Девідом Аменом вони почали організовувати вечірки як ді-джеї, а в 2008 році вони випустили альбом "In the Clouds".

Особисте життя[ред. | ред. код]

Стефан - відкритий гей. Стефан здійснив камінг-аут в 1996 році. Він познайомився з своїм партнером, Девідом Аменом, за кілька днів до знайомства з Браяном. Стефан разом з своїм партнером виховують сина.

Це був один з тих днів, які змушують тебе задуматись про те, що в цьому світі всім керує доля, тому що збігів занадто багато. На тому тижні, коли я зустрів Браяна, я зустрів свого партнера.Так моє життя змінилось за один тиждень.

Стефан Олсдал

Стефан ідеально володіє шведською, німецькою, англійською, іспанською і французькою мовами.

Обладнання[ред. | ред. код]

Стефан є і гітаристом, і бас-гітаристом, і клавішником. До його колекції гітар входять: Gibson Thunderbird, Fender Jazz Bass, Fender Bass VI, Gibson Les Paul Custom, Gretsch Anniversary, Fender Telecaster, Fender Jaguar Bass, які також поєднуються з великим педалбордом (Electro-Harmonix Memory Boy analog delay, Electro-Harmonix Micro Q-Tron envelope filter, MXR Slash Octave Fuzz distortion і також інші).

Посилання[ред. | ред. код]