Телебачення в КНДР

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Телебачення в КНДР
Дата створення / заснування 4 грудня 1973

Телебачення в КНДР підпорядковується Центральному комітету радіомовлення та телебачення КНДР. За статистикою Reuters, на 2017 рік частка власників телевізорів серед населення КНДР становила 98 %

Технологічні дані[ред. | ред. код]

  • На телебаченні КНДР використовується система аналогової передачі сигналу з роздільною здатністю PAL 576i і форматом зображення 4: 3 (на Корейському центральному телебаченні — 16: 9 576i, з червня 2018 року — 16: 9 1080i). Кольорове мовлення здійснюється з 1974 року[1]. Спочатку як стандарт кольорового мовлення застосовувався радянсько-французький стандарт SECAM, однак згодом він був змінений на PAL-D / K, який застосовується в КНР[2]. Від СРСР також була успадкованою система мультплексірованія частотних каналів телебачення OIRT. У КНДР виробляються або імпортуються телевізори, які в аналоговому як сумісні тільки з PAL, при виявленні інших стандартів кольорового мовлення в ТТХ телевізора пристрої піддаються примусовій «кастрації» з метою запобігання сумісності зі з NTSC[3].
  • З 10 січня 2015 року реалізується поступовий перехід на мовлення в HD-якості[4]. Модернізація технічних засобів, розпочата за дорученням Кім Чен Ина, привела до того, що на північнокорейському телебаченні з'явилися сучасні технології виробництва телепередач: віртуальні студії, аерофотозйомка і покадровая фотографія[5][6].
  • Основним засобом передачі сигналу є наземне ефірне мовлення, однак в Пхеньяні є і кабельне телебачення.
  • З 2012 року мовленими органами КНДР реалізується поступовий перехід на цифрове ефірне телебаченняе[7]. На грудень 2020 року в КНДР доступні чотири моделі телевізійних приставок, які приймають сигнал у форматі DVB-T2; в залежності від способу придбання (на будинок / під'їзд або для індивідуального користування) ціна становить від 6 до 22 тисяч північнокорейських вон. Також цифровий сигнал можна приймати через додатки ТВ-тюнера планшетних комп'ютерів Samjiyon[8] або Pyongyang 3404 (з 2019 року)[9], також цифровий сигнал поширюється через IPTV-систему «Манбан»[10]. Основною причиною використання даного формату повідомляється те, що DVB-T2 не використовується в КНР (де застосовується DTMB) і Республіці Корея (застосовується ATSC), проте цей стандарт використовується в Росії, Тайвані та В'єтнамі[11][12].
  • Логотип Корейського центрального телебачення в ефірі розміщується в верхньому лівому кутку, тоді як логотипи інших телеканалів розміщуються в верхньому правому куті.
  • Під час відображення УЕІТ в останні 30 хвилин перед початком ефіру корейськи центрального телебачення и Рьоннамсана замість тестового звуку програється класична музика і патріотичні пісні КНДР.

Програмна політика[ред. | ред. код]

Стан свободи мовлення є одним з найгірших в світі, проте в 2010-х роках побудова сітки мовлення північнокорейських телеканалів покращився. Передаються міжнародні новини, і якість освітніх програм високе. Документальні фільми виходять в ефір часто, і зазвичай присвячені темі здоров'я, корейської та світової історії і географії[13]. Для всіх чотирьох телеканалів обов'язковою умовою є включення в сітку мовлення випуску новин Корейського центрального телебачення, що виходить в ефір щодня о 20:00[14].

Телеканали[ред. | ред. код]

Корейське центральне телебачення[ред. | ред. код]

Найстарший за віком телеканал КНДР, який почав регулярне мовлення в 1963 році. Станом на 2015 рік є єдиним північнокорейським телеканалом, що має вихід в Інтернет і на супутникове мовлення; KCTV має свій канал на YouTube (з 2017 року розпочато онлайн-стрім ефіру на YouTube) і сторінку в соціальній мережі Facebook. Супутникове мовлення здійснюється в HD-якості в форматі 16:9[15], з 4 грудня 2017 року розпочато тестове ефірне мовлення у форматі 16:9 SDTV[16], остаточно змінене на HDTV в червні 2018 року.

Мансуде[ред. | ред. код]

Телеканал, орієнтований на трансляцію цензурованого зарубіжного контенту, з обмеженим доступом до мовлення для звичайних громадян КНДР.

Рьоннамсан[ред. | ред. код]

Рьоннамсам (кор. 룡 남산 텔레비죤) — освітній телеканал для північнокорейських студентів, що віщає як на корейському, так і на деяких іноземних мовах. Другий за віком телеканал КНДР після Корейського центрального телебачення.

  • Телеканал почав мовлення 1 (за іншими даними 15 квітня 1971 року, до 59-річчя від дня народження Кім Ір Сена) під назвою «Кесон». 10 жовтня 1991 року здійснено перехід на кольорове мовлення. Канал здійснював мовлення в двох містах: Пхеньяне (9 ТВК) і Кесоне (8 ТВК).
  • 1 (за іншими даними 16) лютого 1997 року проведено перший ребрендинг телеканалу в «Корейська культурно-освітній канал»[17]. За даними, представленими в книзі «North Korea Handbook»[18], ребрендинг був пов'язаний з 55-річчям Кім Чен Іра. В цей же день мовлення на обох національних частотах було розділено: новий культурно-освітній канал залишився віщати в Пхеньяні, а Кесонського передавач був перенастроєний на формат мовлення NTSC з метою поліпшити поширення сигналу в бік південнокорейської території. Метою даного мовлення була пропаганда північнокорейської культури серед південнокорейських телеглядачів. Частота 8 ТВК була обрана для того, щоб не дати сигналу виявитися заглушений південнокорейськими телепередавач, оскільки в Сеулі частоти 7 і 9 ТВК до 31 грудня 2012 року було зайнято телеканалами KBS2 і KBS1 відповідно, а в той же час KBS1 і KBS2 віщали в демілітаризованій зоні на 29 і 28 ТВК відповідно, хоча їх сигнал глушить КНДР. Різним також залишалося і ефірний час: якщо по буднях воно збігалося (17: 00-22: 00 по буднях), то у вихідні в Пхеньяні мовлення велося з 12:00 до 22:00, а в Кесоні — з 9:00 до 12:00 і з 15:00 до 22:00.
  • 5 вересня 2012 року телеканал отримав сучасну назву, змінена концепція мовлення[19].
  • Основу сітки мовлення телеканалу складають науково-популярні фільми англійською мовою, телевізійні лекції та пізнавальні програми для вивчення іноземних мов[20]. З цієї ж причини спочатку планувалося, що основною аудиторією стануть студенти пхеньянських вузів, однак з поширенням «Манбана» з 2016 року потенційний охоплення каналу розширився і за межі столиці КНДР. Спочатку переформатований канал віщав тільки три дні на тиждень (понеділок, середа, п'ятниця з 19:00 до 22:00), однак до листопада 2019 року тривалість ефірного часу була збільшена до 20 годин на тиждень (понеділок-п'ятниця, 18:00-22:00)[10]

Спортивне телебачення[ред. | ред. код]

Спортивне телебачення (кор. 체육 텔레비죤, інший варіант перекладу — Атлетична телебачення) — спортивний телеканал в КНДР, що віщає корейською мовою. Канал розпочав своє офіційне мовлення 15 серпня 2015 року[21]. Основу мовлення складають трансляції спортивних змагань за участю спортсменів з КНДР, документальні фільми та передачі про історію спорту в КНДР і світі і про розвиток масового спорту.[22][23]

Даних про частоту поки що немає. Трансляція здійснюється по суботах і неділях з 19:00 до 22:00. О 20:00 PYT на каналі транслюється випуск новин Корейського центрального телебачення. На каналі використовується та ж настроювальна таблиця, що і на Корейському центральному телебаченні (до 4 грудня 2017 року) і Рённамсане, однак замість коня Чхоллима (символу УЕІТ КЦТВ) використовується спортивний кубок, а замість слова «Пхеньян» — слово «Спорт» (кор. 체육).

Телемовні станції[ред. | ред. код]

Телевежа в Кесоні, з якої ведëтся іномовлення на Республіку Корею

Технології IPTV[ред. | ред. код]

Докладніше: Манбан

16 серпня[24] 2016 року в КНДР компанією «Манбан — Інформаційно-технологічний сервіс» (директор Кім Юнг-мін)[25] була презентована система IPTV «Манбан», заснована на інтерфейсі Netflix і всіх технічних засобах, подібному до південнокорейської системою Roku. Доступ до неї здійснюється через інтранет-мережу «Кванмьон». Робота системи здійснюється в Пхеньяні, Сінийджу і Сарівоні.[26] Станом на березень 2018 року уряд КНДР була встановлена комерційна ціна для придбання громадянами КНДР комплекту обладнання для використання мережі — 650 юанів[27].

Розподіл основних частот мовлення[ред. | ред. код]

У різних джерелах матеріалів про телебачення КНДР даються різні, часом взаімопротіворечащіх дані про розподіл основних ефірних частот мовлення північнокорейських телеканалів:

  • У Книзі фактів телебачення і радіо (основний класичний джерело) згадується про трьох ефірних передавачах на Пхеньянської телевежі. Згідно з цим частотному плану, за станом на 2013 рік, використовувалися тільки метрові частоти ТВК: 5 ТВК — Мансуде, 9 ТВК — Рённамсан, 12 ТВК — корейська центральне телебачення. Однак уже в 2013 році оновлені дані стали суперечити класичним фактами: при огляді ТВ-тюнера планшета «Самджійон» North Korea Tech в серпні 2013 року були виявлені нові перепрограмовані дециметрові частоти 25 і 31 ТВК[8], а в листопаді 2014 з'явилась інформація, що кількість ефірних частот знизилася до двух (10 и 12 ТВК)[28][29], шо відповідало розподілу ефірних днів телеканалів «Мансуде» і «Рьоннамсан» в 2012—2015 роках, при цьому Корейське центральне телебачення зайняло 10-ю частоту, інші канали — 12 ТВК. За непрямими даними від Daily NK, це було пов'язано з тим, що в 2009 році на частоті 95,5 МГц було запущено мовлення нової радіостанції «Чосон Інмінгун FM», орієнтованої на Корейську народну армію[30]. а використання російської системи планування частотних каналів не дозволяло надалі експлуатувати телемовлення на 5 ТВК, так як його смуга була зайнята новою радіостанцією.
  • У 2016 році японськими оглядачами в незалежному блозі blogofmobile.com, була опублікована стаття, в якій був вказаний інший план телевізійних частот в Пхеньяні, що включає мовлення на 9, 17, 25 і 33 ТВК[31].
  • Розподіл кнопок ефірного мовлення в IPTV «Манбан» (серпень 2016):
Телеканал кнопка
Корейське центральне телебачення 1
Мансуде 2
Рьоннамсан 3
Спортивне телебачення 4
Корейське центральне радіо 5

Мовлення закордонних телеканалів[ред. | ред. код]

У зв'язку з особливостями політичного режиму КНДР простим громадянам заборонений перегляд закордонних телеканалів і передач. Для іноземних гостей в готелях передбачений спеціальний пакет телеканалів, що транслюються через особливі мережі. За даними кореєзнавця Костянтина Асмолова, для кожного готельного номера передбачені різні пакети телеканалів[32]. Станом на листопад 2016 року іноземні гості, які розміщуються в готелі «Корі», можуть дивитися такі телеканали:

Див. також[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  1. 揭秘 朝鲜中央电视台都播什么. 快科技 (zh-hans) . 南方都市报. 16 січня 2014. Архів оригіналу за 22 лютого 2014. Процитовано 5 листопада 2020.
  2. Hegarty, Michael; Phelan, Anne; Kilbride, Lisa (1998). Classrooms for Distance Teaching & Learning: A Blueprint (англ.). Leuven University Press. с. 260. ISBN 978-90-6186-867-5.
  3. North Korean television sets still receive South Korean signals (англ.). New Focus International. 30 січня 2013. Процитовано 5 листопада 2020.
  4. 被金正恩照片占据 “1号新闻” 挤到边框. 韩国中央日报中文网. Архів оригіналу за 4 березня 2016. Процитовано 20 січня 2015.
  5. 北韓中央電視台以嶄新形式報道新聞. now新聞台 (zh-yue) . 26 березня 2019. Архів оригіналу за 27 березня 2019. Процитовано 27 березня 2019.
  6. 朝媒首次采用虚拟演播室技术. CNTV. 14 жовтня 2014. Архів оригіналу за 21 жовтня 2014. Процитовано 15 жовтня 2014.
  7. [1]
  8. а б [2]
  9. Daily NK reviews North Korea's «Pyongyang 3404» tablet computer — Daily NK
  10. а б [3]
  11. MARTYN WILLIAMS (17 березня 2013). Report: DPRK testing digital TV (англ.). NORTH KOREA TECH. Процитовано 5 листопада 2020.
  12. 北朝鮮で4局が地上デジタル放送を実施中、ASUS ZenFone Go TVで確認 (яп.). blog of mobile. 8 вересня 2019. Процитовано 5 листопада 2020.
  13. Salmon, Andrew (4 грудня 2018). Going native in the Hermit Kingdom. Asia Times. Архів оригіналу за 20 грудня 2018.
  14. [4]
  15. KCTV launches HD satellite broadcasts — North Korea Tech
  16. North Korea's KCTV goes widescreen, stereo in big upgrade
  17. Помилка цитування: Неправильний виклик тегу <ref>: для виносок під назвою kfausa не вказано текст
  18. Yonhap News Agency, Seoul. North Korea Handbook : []. — M.E. Sharpe[en], 2002. — С. 415—426. — ISBN 978-0-7656-3523-5.
  19. 新たに放送開始、話題集める竜南山テレビ 学問専門番組、大学生に好評(朝鮮新報)
  20. [5]
  21. 朝鲜终于有了体育台
  22. 북한, 체육 전문TV 신설…'체육강국' 일환 | 연합뉴스. Архів оригіналу за 7 жовтня 2018. Процитовано 7 лютого 2021.
  23. 朝鲜体育电视台开播
  24. Internet TV Multimedia Machine «Manbang» | Explore DPRK
  25. 북한 IPTV 만화부터 드라마까지 31종 서비스 제공 — NK경제
  26. North Korea's 'Manbang' is a state-approved streaming service
  27. Multi-channel TV reportedly expanding in North Korea
  28. 외화 대신 스포츠 채널 신설…北 주민 ‘부글’| 채널A 뉴스 | M. Архів оригіналу за 29 квітня 2021. Процитовано 12 серпня 2017.
  29. [6]
  30. [7]
  31. blog of mobile " Blog Archive " 北朝鮮でDVB-T2方式の地上デジタルTV放送対応スマートフォンで放送波を検出
  32. [8]
  33. У статті Костянтина Асмолова конкретні канали не вказуються