Триглав (долина)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Триглав
Зображення
Гірський хребет Triglav Groupd
Країна  Словенія
Адміністративна одиниця Бовец
Розташований на природоохороній території Національний парк Триглав
Розташовується на водоймі Sava Bohinjkad
Мапа
CMNS: Триглав у Вікісховищі

Координати: 46°20′ пн. ш. 13°47′ сх. д. / 46.333° пн. ш. 13.783° сх. д. / 46.333; 13.783

Подвійне озеро (Dvojno jezero) складається з двох взаємопов'язаних озер.

Долина Триглавських озер або Долина семи озер (словен. Dolina Triglavskih jezer) — це скеляста висяча долина в Юліанських Альпах в Словенії, під рівними сторонами гори Тікаріця та гори Зельнаріка на південний захід від Триглава. Долину ще називають Долиною семи озер (Dolina sedmerih jezer), хоча в долині є десять, а не сім озер. Він знаходиться над лінією дерев і є геологічно альпійським карстом; тому його також називали морем Кам'яної долини (Dolina kamnitega morja).

Озера[ред. | ред. код]

Найнижчим озером є Чорне озеро (Črno jezero) на висоті 1294 метрів над рівнем моря; воно знаходиться над скелястим схилом Комарського крагу. У ній живе альпійський тритон (Ichthyosaura alpestris), ендемічний для Альп. Нижче гори Тікаріца (висота 1676 м (5 499 футів)) є два взаємопов'язані озера, відомі як Подвійне озеро (Dvojno jezero). На висоті 1838 м (630 футів) лежить Велике озеро (Veliko jezero) або озеро Ледвіка (Jezero v Ledvici). Воно має форму нирки і є найбільшим і найглибшим із цих озер. Найвищим є озеро Підштень (Jezero v Podstenju), яке розташоване на висоті 1993 м (6399 футів).

Гірські будиночки[ред. | ред. код]

Листівка долини Триглавських озер 1922 року

У долині Триглавських озер є два гірські будиночки. Будинок Триглавських озер (Koča pri Triglavskih jezerih; 1683 метри або 5 522 фути), що належить клубу «Любляна-Матіка», розташований на його південному краю, тоді як будинок «Центральна Сава» у Преходавці (Zasavska koča na Prehodavcih; 2071 метр або 6,795 футів), керується Альпійським клубом Радече, розташований на його північному краю. Вони дві години ходьби один від одного. До них можна дістатися з Бохіня через плато Комна (5 годин до ложі Триглавських озер), з Бохіня над крагом Комарча (3 години), з пасовища Блато (3:30 годин), з Трента (3 години до центральної Ложа долини Сави та пасовища Требішшина (3:30 годин до центральної долини долини Сави).

Культурне значення[ред. | ред. код]

Дизайнер Марко Погачник стилізував долину Триглавських озер у словенському гербі двома хвилястими лініями під силуетом гори Триглав.[1]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. «Intervju z Markom Pogačnikom, oblikovalcem slovenskega grba, ki ga je pripravila pred državnim praznikom 2003 novinarka Radia Maribor Barbara Leskovar» [Архівовано 22 листопада 2008 у Wayback Machine.] [Інтерв'ю з Марком Погачником, дизайнером словенського герба, підготовленим до національного свята в 2003 році Барбарою Лесковар, журналісткою радіо Марібор] (словенською мовою). Ljudmila.org. Отримано 22 червня 2012 року.