Фелекезела Мфоко

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Фелекезела Мфоко
англ. Phelekezela Mphoko
шона Phelekezela Mphoko
Народився 11 червня 1940(1940-06-11) (83 роки)
Бубі[d], Північний Матабелеленд, Зімбабве
Країна  Південна Родезія
 Федерація Родезії та Ньясаленду
 Родезія
 Зімбабве-Родезія
 Зімбабве
Діяльність політик, дипломат
Знання мов англійська
Посада Second Vice President of Zimbabwed, ambassador of Zimbabwe to South Africad[1] і Президент Зімбабве
Партія Зимбабвійський африканський національний союз — Патріотичний фронтd

Репорт Фелекезела Мфоко (англ. Report Phelekezela Mphoko, 11 червня 1940, Гвізана, Південна Родезія) — зімбабвійський державний і політичний діяч, політик, другий віце-президент Зімбабве, а також посол Зімбабве в РФ[2], Україні[3], Азербайджані[4], Ботсвані та ПАР.

Життєпис[ред. | ред. код]

Народився в 1940 році в Південній Родезії. Мфоко навчався в Радянському Союзі як військовий стратег, перш ніж повернутися до Родезії, щоб приєднатися до збройної боротьби. Під час війни за незалежність у 1970-і роки Мфоко був командувачем Народної революційної армії Зімбабве, відповідальним за матеріально-технічне забезпечення разом з Альфредом Микитою Мангеном (політичним комісаром), Джоном Дубі (заступником комісара), Енокі Цангане (заступниками), Гордоном Муньяні (начальником служби безпеки і розвідки), Амброуз Мутінхірі (початкова підготовка), Девід Мойя (заступники політичних справ) і Августом Мудзінгва (головний медицина). Незадовго до того, як Зімбабве отримало незалежність, він був призначений представником Африканського народного союзу Зімбабве в Мозамбіку. У той час Мфоко працював з Джейкобом Зумою (майбутнім президентом ПАР), який був на весіллі Мфоко у 1977 році, показуючи, наскільки сильна їхня дружба.

Пізніше Мфоко був призначений до Вищого командування Народної армії Зімбабве з п'яти чоловік, яке був сформоване, коли Зімбабвійська народна революційна армія, військове крило Джошуа Нкомо, яка приєдналася до Африканського народному союзу Зімбабве (ЗАПУ), і Африканська національна визвольна армія Зімбабве, військове крило Роберта Мугабе — Африканський національний союз Зімбабве (ЗАН) партія була об'єднана в розпалі визвольних змагань.

Мфоко служив послом Зімбабве в Ботсвані і РФ (2006—2010), перш ніж був переведений до Преторії послом в ПАР.

Його призначення на посаду віце-президента в кінці 2014 року викликало обурення деяких членів ЗАНУ-ПФ, які стверджували, що він не займав якусь керівну посаду в уряді або кабінеті і погано знайомий з ситуацією в Зімбабве, так як він занадто довго не був в країні. Саймон Хая Мойо, який здавався ймовірним кандидатом стати віце-президентом, був єдиним помічником Нкомо під час визвольної війни, в той час як Мфоко був начальником відділу логістики зімбабвійських народно-революційної армії. Мфоко заявив, що серед тих, що вижили колишніх кадрів ЗАПУ він був найстаршим, як колишній член вищого командування Зіпи, і тому був найбільш вдалим кандидатом на одну з двох віце-президентських позицій, як зазначено в Угоді про єдність, підписаному в 1987 році між Нкомо і Мугабе, коли ЗАПУ і ЗАНУ були об'єднані в одну партію.

10 грудня 2014 року президент Мугабе остаточно призначив Мфоко віце-президентом разом з Еммерсон Мнангагвой (який представляв крило партії ЗАНУ). Мфоко також отримав міністерський портфель національного зцілення, миру і примирення. 6 липня 2015 року Мугабе призначив Мфоко відповідальність за координацію та здійснення політики[5][6][7][8].

Під час політичної кризи в Зімбабве в кінці листопада 2017 роки після відставки Роберта Мугабе з поста президента Зімбабве, де-юре Мфоко повинен був стати виконувачем обов'язків президента, однак він втік з країни і був виключений з провладної партії ЗАНУ-ПФ[9]. Термін повноважень Мфоко як віце-президента офіційно закінчився зі вступом на посаду президента Мнангагви після відставки кабінету міністрів 27 листопада 2017 року[10].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. https://web.archive.org/web/20101027105356/http://www.newzimbabwe.com/news-2906-Gukurahundi+storm+envoy+posted+to+SA/news.aspx
  2. Владимир Путин принял верительные грамоты новых послов ряда иностранных государств
  3. УКРАЇНА ДИПЛОМАТИЧНА НАУКОВИЙ ЩОРІЧНИК (PDF). Архів оригіналу (PDF) за 9 жовтня 2020. Процитовано 13 травня 2020.
  4. Президент Азербайджанской Республики Ильхам Алиев 6 февраля принял верительные грамоты нового чрезвычайного и полномочного посла Республики Зимбабве в стране Фелекезелы Мфоко.
  5. Mphoko is the Acting President for now.. — Bulawayo24 News
  6. Experts clear the air on succession | The Herald
  7. Zimbabwe has 'phantom-like' acting president News24
  8. Where is Mphoko, legally the acting President? — The Zimbabwe Mail
  9. В Зімбабве зрівняли в земельних правах біле і темношкіре населення. Відповідне розпорядження віддав новий президент Зімбабве.
  10. President dissolves Cabinet | The Herald