Франсуа Дюмон

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Франсуа Дюмон
фр. François Dumont

Народження 7 січня 1751(1751-01-07)[1][2][3]
Люневіль, Лотарингія
Смерть 27 серпня 1831(1831-08-27)[1][2][3] (80 років)
  Париж
Країна  Франція[4]
Жанр портрет
Діяльність художник
Відомі учні Жан-Батист Ізабе
У шлюбі з Marie-Nicole Vestierd
Брати, сестри Nicolas Antoine Dumontd
Роботи в колекції Музей мистецтв Нельсона-Аткінсаd, Фінська національна галерея, Національна галерея Вікторії, Національний музей Швеції, Музей мистецтв Філадельфії, Карнавале, Зібрання Воллеса, Клівлендський музей мистецтв і Версальський палац

CMNS: Франсуа Дюмон у Вікісховищі

Франсуа Дюмон (фр. François Dumont; 1751, Люневіль — 1831, Париж) — французький художник, майстер мініатюри. Придворний живописець королів Людовика XVI, Людовика XVIII, Карла X і королеви Марії-Антуанетти.

Життя та творчість[ред. | ред. код]

Початкові знання в області живопису Франсуа Дюмон отримав у своєму рідному місті у скульптора Матіса, а потім — в Нансі, у Жирардо. У 17 років молодий художник їде в Париж, де скоро домагається успіху як майстер-мініатюрист.

У 1786 році він стає придворним живописцем королеви Марії-Антуанетти. У тому ж році Дюмон відвідує Рим, а з 1788 року приймається у члени Королівської академії мистецтв. 1789 року художник одружується з Ніколь Вєстьє, дочкою художника-мінімаліста Антуана Вєстьє. Ставши сімейною людиною, в наступному році Дюмон отримує від короля Людовика XVI житло в Луврі. Попри те, що творчо і в особистому плані Дюмон був тісно пов'язаний з монархічно налаштованої аристократією, заарештований він був революційною владою тільки у вересні 1793, втім, пізніше він вийшов на свободу.

У період з 1789 і по 1832 рік Франсуа Дюмон виставляє регулярно свої твори в Паризьких салонах. Незважаючи на те що Дюмон, мабуть, не займався викладацькою діяльністю, художники-мініатюристи Тоні Дюмон і Луї Олександр були знані як його учні.

Велике зібрання робіт Франсуа Дюмон зберігається в графічному відділі Лувру.

Галерея[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

  • G. C. Williamson. The History of Portrait Miniatures. — L., 1904.
  • Catalogue of the Collection of Miniatures of Mr J. Pierpont Morgan. — L.. — Vol. IV.

Посилання[ред. | ред. код]