Холодне літо п'ятдесят третього…

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Холодне літо п'ятдесят третього…
рос. Холодное лето пятьдесят третьго…
Жанрдраматичний фільм
РежисерПрошкін Олександр Анатолійович[1]
СценаристДубровський Едгар Олександрович
У головних
ролях
Папанов Анатолій Дмитрович, Прийомихов Валерій Михайлович[2], Степанов Віктор Федорович[2], Ніна Усатова[2] і Юрій Кузнецов[2]
ОператорБрожовський Борис Львович
КомпозиторВолодимир Мартинов
КінокомпаніяМосфільм
Тривалість97 хв.
Моваросійська
Країна СРСР
Рік1987
Кошторис97 млн руб
IMDbID 0095441

«Холодне літо п'ятдесят третього…» (рос. «Холодное лето пятьдесят третьего») — радянський художній фільм 1987 року про декілька трагічних днів 1953 року в далекому поселенні на Російській Півночі та про в'язнів-кримінальників, амністування котрих обернулося новими злочинами.

Картина удостоєна ряду кінопремій, зокрема: Всесоюзний кінофестиваль (1988) — Премія журі; Премія «Ніка» (1989) за 1988 рік у номінації за «Найкращий ігровий фільм» і Валерію Прийомихову — у номінації «Найкраща чоловіча роль»[3]; Державна премія СРСР (1989) — режисеру Олександру Прошкіну, акторам Анатолію Папанову, Валерію Прийомихову, художнику-постановнику Валерію Філіппову[4].

Назва

[ред. | ред. код]

Літо 1953 року не відрізнялось погодними феноменами. Але його зробили холодним кримінальні в'язні, амністія яких закінчилася новими злочинами на волі. Назва кінострічки мала метафоричний характер. Фільм — драматична розповідь про репресії комуністичного уряду проти власного народу в СРСР та важке повернення до реального життя в'язнів концтаборів (з малими людськими якостями) після першої післясталінської зміни в комуністичному уряді.

Знімальна група

[ред. | ред. код]

Акторський склад

[ред. | ред. код]

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. http://www.imdb.com/title/tt0095441/
  2. а б в г ČSFD — 2001.
  3. Кінопремія «Ніка» 1989
  4. Енциклопедія вітчизняного кіно: «Холодне літо п'ятдесят третього…»: Фестивалі та премії. Архів оригіналу за 23 серпня 2017. Процитовано 24 січня 2018.

Джерела

[ред. | ред. код]