Хосокава Кацумото

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
У цьому японському імені прізвище (Хосокава) стоїть перед особовим ім'ям.
Хосокава Кацумото
細川勝元

Хосокава Кацумото
Період Муроматі
Народився 1430
Помер 6 червня 1473
Похований Рьоандзі, Кіото
Дитяче ім'я Сомеймару (聡明丸)
Доросле ім'я Рокуро (六郎)
Буддистське ім'я Сюхо (宗宝)
Сьоґунат сьоґунат Муроматі
Ранги 5 молодший нижній
Титули Укьо-но-дайбу (右京大夫)
Сюзерен Асікаґа Йосімаса
Рід Хосокава
Батько Хосокава Мотіюкі
Спадкоємець Хосокава Масамото
Головна дружина донька Ямани Содзена
Сини Хосокава Масамото

Хосокава Кацумото (яп. 細川勝元, ほそかわかつもと; 14306 червня 1473) — японський державний і військовий діяч 15 століття періоду Муроматі, голова роду Хосокава, канрей сьоґунату Муроматі.

Короткі відомості[ред. | ред. код]

Хосокава Кацумото народився 1430 року у самурайській родині Хосокави Мотіюкі, високопосадовця сьоґунату Муроматі. У 1442 році 13-річний хлопець став головою роду Хосокава і був призначений військовим губернатором провінцій Сеццу, Тамба, Санукі і Тоса. У 1445 році Кацумото отримав призначення на посаду сьоґунського радника канрея. Протягом 20 років він тричі обіймав цю посаду, допомагаючи сьоґуну Асіказі Йосімасі.

Кацумото був одружений з донькою Ямани Содзена. Разом зі своїм тестем він часто втручався у міжусобиці роду Хатакеяма. Кацумото також допоміг відродити рід Акамацу, діючи спільно з головою політичного відомства сьоґунату Ісе Садатікою.

У питанні визначення голови родів Сіба і Хатакеяма, Кацумото вступив на боці Сіби Йосітосі та Хатакеями Масанаґи, що спричинило конфлікт із тестем Яманою Содзеном, який підтримував кандидатури Сіби Йосікадо і Хатакеями Йосінарі. У 1467 році війська східної коаліції під проводом Кацумото і західної коаліції під проводом Содзена зійшлися в бою у столиці Кіото, чим розпочали затяжну Смуту Онін. Сьоґун Йосімаса підтрмував перших, але конфлікту вирішено не було.

6 червня 1473 року Кацумото помер від хвороби, за 2 місяці після смерті свого ворога Ямади Содзена.

Протягом свого життя Кацумото вважався майстром японської поезії, живопису, стрільби з лука. Він вивчав медицину і дзен-буддизм під проводом ченців монастиря Мьосіндзі: Ґітена Ґенсьо і Секко Сосіна. На кошти Кацумото було споруджено монастирі Рьоандзі в Кіото та Рьокодзі в Тамбі.

Джерела та література[ред. | ред. код]

  • Рубель В. А. Японська цивілізація: традиційне суспільство і державність. — Київ: «Аквілон-Прес», 1997.

Посилання[ред. | ред. код]