Чарлз Берд Кінг

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Чарлз Берд Кінг
англ. Charles Bird King
Чарлз Берд Кінг
Народився 26 вересня 1785(1785-09-26)[3][1][2]
Ньюпорт, Род-Айленд, США[4][5]
Помер 18 березня 1862(1862-03-18)[1][2] (76 років)
Вашингтон, США[4][5]
Поховання Род-Айленд
Громадянство США США
Діяльність Художник
Вчителі Samuel Kingd
Знання мов англійська[3]
Напрямок романтизм[6]
Жанр портрет[4]
Magnum opus Young Omahaw, War Eagle, Little Missouri, and Pawneesd

Чарльз Берд Кінг (англ. Charles Bird King; 26 вересня 1785, Ньюпорт, Род-Айленд, США — 18 березня 1862, Вашингтон, округ Колумбія, США) — американський художник-портретист. На манеру Кінга значний вплив справила голландська художня традиція. Найбільш відомим з його досягнень є створена на замовлення Бюро у справах індіанців серія портретів делегатів від різних індіанських племен США, які прибули на конгрес до Вашингтона.

Біографія[ред. | ред. код]

Народився в Ньюпорті, був єдиною дитиною ветерана війни за незалежність капітана Зебулон Кінга. Коли йому було 4 роки, сім'я переїхала на захід, проте незабаром після цього індіанці вбили його батька в Огайо, і мати разом із сином повернулася в Ньюпорт.

У віці 15 років вступає вчитися до портретиста Едварда Севіджа. У віці 20 років переїхав до Лондона навчатися у художника Бенджаміна Уеста в Королівській академії. Змушений був повернутися в США через Війни 1812 роки після 7-річного перебування в Лондоні, після чого працював в Філадельфії, Балтіморі і Річмонді. Зрештою оселився у Вашингтоні, де незабаром завоював репутацію портретиста політиків, мав власну студію і галерею, отримував урядові замовлення, найвідомішим з яких є портрети 150 індіанських вождів.

Комерційний успіх Кінга в світі мистецтва, особливо успіх його портретів, багато в чому пояснювався не тільки його справді видатною майстерністю художника, а й умінням заводити світські зв'язки з багатими знаменитостями і політиками. Серед його покровителів були Джон Квінсі Адамс, Джон Келхун, Генрі Клей, Джеймс Монро і Деніел Уебстер.

Незважаючи на своє багатство і зв'язки, Кінг так ніколи і не одружився. Помер в Вашингтоні 18 березня 1862 року.

Галерея[ред. | ред. код]

Портрети[ред. | ред. код]

Портрети індійських вождів[ред. | ред. код]

Натюрморти[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]