Чорна легенда (Іспанія)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Пропагандистська гравюра Теодора де Брі 1598 року, на якій іспанець годує своїх собак індіанськими дітьми. Роботи де Брі характерні для антиіспанської пропаганди, що зародилася в результаті Вісімдесятирічної війни.

Чорна легенда (ісп. мова La leyenda negra) — протестантська пропаганда часів контрреформації, яка прагнула виставити в чорному світлі "іспанських габсбургів" як найбільш могутніх і рішучих ворогів реформації. В результаті цього Іспанію XVI-XVII століть довгий час було заведено представляти як царство жорстокості, відсталості та мракобісся. Іспанська чорна легенда є одним із прикладів явища чорної легенди.

Основними розсадниками «чорних легенд» вважаються Сполучені провінції Нідерландів, які протягом 80 років вели боротьбу за незалежність від Іспанії, і тюдорівська Англія, яка відчувала натиск іспанського флоту. Саме тут у другій половині XVI століття мали особливий попит твори Бартоломе де Лас Касаса про те, як жорстоко іспанські конкістадори поводилися з беззахисними індіанцями. Матеріали Лас Касаса та оповідання англійських мореплавців, зібрані в книзі Річарда Гаклюйта, використовувалися для ілюстрації жорстокості та нелюдства іспанців [1].

Іншим благодатним матеріалом для очорнення іспанського суспільства і мобілізації протестантів усіх країн була тема політичних інтриг габсбургів[2]. На півночі Італії «чорна легенда» приймала форму чуток про хитромудрі інтриги дипломата Алонсо Бедмара з метою підкорити своєму впливу весь Італійський півострів. Голландські автори пофарбували в густий чорний колір всю діяльність герцога Альби.

Термін «чорна легенда» був введений в обіг у 1914 році іспанським істориком Хуліаном Худеріасом. Уряд Франко поставив собі завдання не лише протидіяти «зловмисному спотворенню» іспанської дійсності, а й представляти іспанську історію в райдужному світлі, впавши таким чином у протилежну крайність (так звана «біла легенда»)[3].

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

  1. Keen, Benjamin. 1969. The Black Legend Revisited: Assumptions and realities. The Hispanic American Historical Review. volume 49. no. 4. pp. 703-719.
  2. Kamen, Henry (23 November 2000). The Spanish Inquisition: An Historical Revision. Orion Publishing Group. p. 49. ISBN 1-84212-205-3
  3. Walsh, Anne L. (2007). Arturo Pérez-Reverte: narrative tricks and narrative strategies. London: Tamesis Books. p. 117. ISBN 1-85566-150-0.