Шалом Штрейт

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Шалом Штрейт
івр. שלום שְטְרייט
Народився 5 червня 1888(1888-06-05)
Тлумач, Галичина
Помер 23 червня 1946(1946-06-23) (58 років)
Петах-Тіква, Ізраїль
·серцева недостатність
Поховання Segula Cemeteryd
Країна  Підмандатна Палестина
Діяльність літературний критик
Мова творів іврит
Діти (2) Esther Streit-Wurzeld і Shmuel Yarivd

Шалом Штрейт (івр. שלום שְטְרייט‎; 5 червня 1888(18880605) — 23 червня 1946) — педагог, літературний критик і письменник. Народився на Галичині, емігрував до Палестини і провів там більшу частину свого життя, заснував мошав Кфар-Малаль і середню школу в Петах-Тіква. Шалом викладав у середній школі, публікував літературну критику і проводив літературні зустрічі. Його дочка — Естер Штрейт-Вурзель — авторка романів для молоді.

Біографія[ред. | ред. код]

Шалом Штрейт народився 1888 року в Тлумачі, на сході Галичини (тепер — Івано-Франківська область), у сім'ї Яакова та Цвії (до шлюбу — Габер) Штрейт[1]. У нього був старший брат Єша'аягу[1].

Він здобув традиційну єврейську освіту в хедері та єшива, але також склав зовнішні державні іспити.

1908 року Штрейт емігрував до Палестини й почав займатися фермерством. Він був серед засновників мошаву Кфар-Малаль (який тоді ще називався Ейн Чай) на землі, придбаній сіоністами з Одеси. Пізніше Штрейт оселився в Петах-Тіква, збудувавши там зі своїм старшим братом будинок на дві їхні сім'ї[2]. Його дім часто використовувався для зустрічей письменників періоду Другої алії, а також для тимчасового проживання далеких членів родини, які переселялися до Палестини.

Штрейт, разом із Барухом Ґордоном, заснував першу середню школу у Петах-Тіква, назвавши її на честь Агада Га-ама, і став її першим директором[3].

Він одружився із Шарлоттою (Лотта) Ґольдшлеґер, і у них було двоє дітей: хімік і поет Шмуель Ярів та романістка Естер Штрейт-Вурзель.

1946 року Штрейт перечепився за корінь дерева, повертаючись додому із синагоги, й зламав тазову кістку. Під час операції у лікарні Яркон, він зазнав серцевого нападу й помер у віці 58 років[2].

У Петах-Тіква є вулиця, названа на честь Шалома та Єша'аягу — «Братів Штрейт».

Праці[ред. | ред. код]

  • Ba'alot Hashachar (укр. На світанку), есе, Тель-Авів: Hedim, 1926.
  • Pney Hasifrut (укр. Літературний пейзаж), есе (2 томи, включаючи повне перевидання Ba'alot Hashachar), Тель-Авів: Dvir, 1939.

Штрейт також публікував критику та есе в сучасних літературних журналах на кшталт Gilyonot Їцхака Ламдана та Moznayim Ізраїльської асоціації письменників на івриті, а також у головній щоденній газеті Davar. Під впливом свого друга Йосефа Хаїма Бреннера, Штрейт уникав агресивної критики й майже ніколи не наголошував на слабкостях чи помилках тих авторів, про твори яких писав огляд[2].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Tidhar, David. Yesha'ayahu Streit. Encyclopedia of the Founders and Builders of Israel. Touro College Libraries. Архів оригіналу за 2 січня 2017. Процитовано 1 січня 2017.
  2. а б в Shoham, Yael (22 грудня 2013). משפחת שטרייט (Streit Family). הארכיון לתולדות פתח תקוה ע"ש עודד ירקוני (Petah Tikva Historical Archive). הארכיון לתולדות פתח תקוה ע"ש עודד ירקוני. Архів оригіналу за 17 червня 2020. Процитовано 1 січня 2017.
  3. Tidhar, David. Baruch Gordon. Encyclopedia of the Founders and Builders of Israel. Touro College Libraries. Архів оригіналу за 1 січня 2017. Процитовано 1 січня 2017.

Посилання[ред. | ред. код]