Єфанда

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Єфанда
Народилася невідомо
невідомо
Померла невідомо
Великий Новгород
Знання мов давньоруська
Батько Гостомисл
Брати, сестри Олег Віщий
У шлюбі з Рюрик[1]
Діти Ігор Рюрикович

Єфанда (фін. Alfvind, Efanda; Ефанда, Алфвінд; біля 850 р. — біля 881) — легендарна давньоруська княгиня, норвезька королівна.

Життєпис[ред. | ред. код]

За однією версією дочка Кетіля Лосося (800) і Інгуни. Дружина князя Рюрика. Мати князя Ігоря Старого. Точні дати її життя невідомі. Відомо лише що вона померла у Новгороді. Можливо вона жила з своїм чоловіком у м. Новгороді. Бо як відомо Рюрик був новгородським князем. Єфанда відома з так званих татищевських відомостей — відомостей, наведених В. М. Татищевим, можливо, з якихось невідомих джерел і відсутніх у відомих літописах. У числі інших відомостей Татищев згадує і Єфанду, посилаючись при цьому на Якимівський літопис, спірне джерело, відомому тільки з витягів з нього, зробленим самим Татищевим (таким чином, відомості з Якимівського літопису також належать до числа татищевських відомостей). Більше про Єфанду майже нічого не відомо.

Татищев, посилаючись на Якимівський літопис[ru] і, можливо, використовуючи якісь пізні незбережені джерела, розповідає про одруження Рюрика з Єфандою, дочкою новгородського посадника Гостомисла, ініціатора запрошення Рюрика на Русь.

Історіографія[ред. | ред. код]

В. Татищев вважав її сестрою Олега Віщого. На думку О. Мельникової[ru], невідомі джерела, використані Татищевим, включають пізню переробку літописного тексту. Метою цієї переробки було обґрунтування права іноетнічних правлячих династій на владу, для чого підходила легенда про шлюб Рюрика з Єфандою, дочкою новгородського посадника Гостомисла.

Пращури[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Ioachim Chronicle

Джерела[ред. | ред. код]

  • Татищев В. Н. Собрание сочинений: В 8-ми томах: Т. 1. История Российская. Часть 1: — Репринт с изд. 1963, 1964 гг. — М. : Ладомир, 1994. — 500 с.
  • Славянская энциклопедия. Киевская Русь — Московия: в 2 т / Автор-составитель В. В. Богуславский. — М. : ОЛМА-ПРЕСС, 2001. — Т. 1. — 784 с. — 5000 прим. — ISBN 5-224-02249-5.
  • Пчёлов Е. В. Рюриковичи. История династии. — М. : ОЛМА-ПРЕСС, 2002. — 479 с. — ISBN 5-224-03160-5.